Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα κατατεθεί με κάποια καθυστέρηση. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εκτός των άλλων μία ευρύτερη συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες υγείας αλλά και ιδιώτες γιατρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που είχε με τους θεσμούς ζήτησε παράταση για την κατάθεση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρα μας.
Facebook: Έρχονται..αλλαγές – Φήμες ότι αλλάζει πολύ σύντομα όνομα
Black Friday 2021: Πότε πέφτει φέτος η απόλυτη «γιορτή» των εκπτώσεων
Κορονοϊός – Κρούσματα: Ποιές περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε παράταση κάποιων μηνών (περίπου 3 μήνες) έως ότου μελετήσει διεξοδικά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα, αλλά και για να οργανωθούν οι υπηρεσίες.
Ήδη πάντως όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υπάρχει έτοιμο ένα προσχέδιο το οποίο και παρουσιάσθηκε στους θεσμούς και έλαβε το πράσινο φως. Το προσχέδιο αποτελεί τον κορμό των αλλαγών που θα προωθηθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες
Πηγές αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο κυρίαρχο ρόλο θα παίζουν τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με τον ιδιωτικό Τομέα) και οι συνεργασίες των δημοσίων μονάδων υγείας με τις ιδιωτικές μονάδες και τους ιδιώτες γιατρούς.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταρτίσει υγειονομικό χάρτη με όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία κ.λ.π.), ελλείψεις που εντοπίζονται πλέον και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία.
Άλλωστε σε κάποιες περιοχές απουσιάζουν πλήρως εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και οι πολίτες είτε αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις, είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίστοιχα γνωστές είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας, αφού εδώ και καιρό είχαν κληθεί οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αυτά σε ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, θα γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες υγείας (Πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.) αλλά και μεμονωμένα με ιδιώτες γιατρούς.
Όλες οι συμπράξεις και οι συνεργασίες που θα γίνουν θα περάσουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα είναι διαπραγματευθεί μαζί με το υπουργείο Υγείας, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες.
Οι συμβάσεις θα καλύπτουν πλήρως τους κατοίκους των περιοχών οι οποίοι και θα λαμβάνουν τις υπηρεσίες δωρεάν σαν να επισκέπτονταν δημόσια μονάδα.
Συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς
Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υπογράφοντας συμβάσεις ώστε να εργάζονται εντός των δομών.
Δεν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά θα πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένο ωράριο και αριθμό ασθενών, αναφέρουν έγκυρες πηγές .
Αναμένεται να υπάρξει διάλογος με τα θεσμικά όργανα των γιατρών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να κάνει και νέες συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύπτονται δωρεάν οι επισκέψεις για τους ασφαλισμένους.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ουσιαστικά από το 2012 οπότε και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός.