Οι υπεραριθμίες από εδώ και στο εξής θα απασχολούν μόνιμα τα υπηρεσιακά συμβούλια, γι’ αυτό επιβάλλεται επανεξέταση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη βελτίωσή του… Το ισχύον προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε το 1996 για ομαλές συνθήκες. Σήμερα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει!
Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, πράττοντας ορθά και επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά εμπειρία, σύνεση και ψυχραιμία,θα ξεκινήσει τη διαδικασία των λειτουργικών υπεραριθμιών αμέσως μετά τις αποσπάσεις της Β΄φάσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ (εκτός απροόπτου αρχές της επόμενης εβδομάδας).
Το “ΝΕΟ” ολοήμερο σχολείοσχεδιάστηκε για να πλεονάζουν δάσκαλοι και δασκάλες, ώστε να μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών!
Σε λίγες μέρες οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα κληθούν από το υπουργείο να αποστείλουν τα κενά, προκειμένου να προσληφθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Με την ενοποίηση των διαφορετικών τύπων σε ένα ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, που φιλοδοξεί να εφαρμόσει από φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, ώστε, όπως αναφέρει, “να γίνει πράξη η συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας”, θα πρέπει το υπουργείο τηρώντας τις δεσμεύσεις του, να προσλάβει εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων για τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων(εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική, πληροφορική και αγγλικά για όλες τις τάξεις). Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι σε πολλές διευθύνσεις της χώρας θα υπάρξει μεγάλο πλεόνασμα δασκάλων,για τους οποίους ουδείς γνωρίζει πώς θα καλύψουν το διδακτικό τους ωράριο.
Οι Διευθυντές εκπαίδευσης καλούνται να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”, επιλέγοντας με προσωπική τους ευθύνη (μιας και δεν έχουν καμία άλλη ενημέρωση) τα κενά που θα δηλώσουν.
Θα ζητήσουν τελικά ειδικότητες για τη λειτουργία του νέου ολοήμερου σχολείου που ευαγγελίζεται το υπουργείο; Αν ναι, τι θα γίνει με τους δασκάλους που πλεονάζουν;
Κατά την προσωπική μου άποψη θα λειτουργήσουν δύο τύποι σχολείων (σχολεία με ειδικότητες και σχολεία άνευ ειδικοτήτων) και η εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση θα μείνει απλά θεωρία.
Σαν χθες συνέβη…
Σάκο και Βαντσέτι, 89 χρόνια από το θάνατό τους στην ηλεκτρική καρέκλα
Υποφέρω γιατί είμαι ριζοσπάστης, και πράγματι είμαι ριζοσπάστης. Υποφέρω γιατί είμαι Ιταλός, και πράγματι είμαι Ιταλός. Όμως, είμαι σίγουρος πως έχω το δίκιο με το μέρος μου, ώστε αν μπορούσατε να με εκτελέσετε δύο φορές, και αν μπορούσα να ξαναγεννηθώ άλλες δύο, θα ζούσα την ίδια ζωή και θα έκανα όσα έχω ήδη κάνει». Είναι τα λόγια του Βαντσέτι, όταν απευθύνεται για τελευταία φορά στο δικαστή Ουέμπστερ Θάγιερ…
Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλους τους επισκέπτες του ιστολογίου μου*
* Η ιστορία των Σάκο και Βαντσέτι έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με την ιταλο-γαλλική παραγωγή του Τζουλιάνο Μοντάλντο το 1971, με τη μουσική του Ένιο Μορικόνε και την Τζοάν Μπαέζ στο διάσημο Here’s to You (με τα λόγια του Βαντσέτι) και τη Ballata per Sacco e Vanzetti, που θύμισαν μία υπόθεση που για πολλούς είχε ξεχαστεί.