Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με οξεία εντοπίστηκαν τελικά τα τρία από την Αττική που κρίθηκαν αρχικά ως «πιθανά κρούσματα».

Πιο συγκεκριμένα, τα τρία οξείας ηπατίτιδας επιβεβαιώθηκαν και δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ.

Και τα τρία παιδιά που νοσούν, βρίσκονται στην Αθήνα, κατά πληροφορίες.

Τα συμπτώματα

Τα δύο παιδιά που εντοπίστηκαν με οξεία , ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία.

Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι αναφορές Πλεύρη

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις» ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σχετικά με τα τρία περιστατικά.

Παράλληλα πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, ότι ο ΕΟΔΥ ανά 15 μέρες περίπου εξετάζοντας θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν.

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Έτοιμα τα νοσοκομεία»

Αναφορικά με την ετοιμότητα των νοσοκομείων να δεχθούν επιβεβαιωμένα και μη κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, τόνισε ότι: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μεταμόσχευση

Τέλος συμπλήρωσε: «Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025