Ηλιόπουλος: Το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για “φιάσκο” του υπουργείου Παιδείας με την κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέντευξή του χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “Ionian TV” είπε ότι “αυτή τη στιγμή με βάση τα επίσημα στοιχεία, εν μέσω πανδημίας, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι”, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην ακύρωση του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, εκτοπίζοντας ουσιαστικά όσους ασθενείς δεν πάσχουν από κορονοϊό”.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, “γιατί παραμένει κολλημένη στις προεκλογικές της ιδεοληψίες, γιατί την επόμενη μέρα θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία”. Σχετικά με την επάρκεια σε ΜΕΘ, αναρωτήθηκε “πώς γίνεται ένα σύστημα που έχει 1.200 ΜΕΘ -όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη- να καταρρέει με 190 διασωληνωμένους”, σχολιάζοντας ότι και σε αυτό το ζήτημα “φαίνεται ότι τα νούμερα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι πρέπει να επιταχθούν εδώ και τώρα οι ιδιωτικές ΜΕΘ, καθώς “δεν γίνεται, εν μέσω πανδημίας, η ημερήσια αποζημίωση για τις ΜΕΘ των ιδιωτών να έχει φτάσει στα 1.700 ευρώ, δηλαδή συγκρίσιμη με όσα πληρώνεται μηνιαία ένας γιατρός στο ΕΣΥ”. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά ούτε στη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ, “το 1/3 των οποίων τα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για “φιάσκο” του υπουργείου Παιδείας με την κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι “επί τόσους μήνες, δεν έγινε ούτε καν μία δοκιμή του συστήματος, για να δουν αν μπορούσε να αντέξει έναν προκαθορισμένο αριθμό μαθητών”. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “βασίζεται αποκλειστικά σε μία μόνο πλατφόρμα, αυτήν της εταιρείας CISCO, ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες φροντίζουν να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις”.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση “χρωστά μία συγγνώμη σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν ένα σχολείο με ασφάλεια, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε την αντίληψη ότι στα σχολεία δε μεταδίδεται ο ιός”, προσθέτοντας ότι “τελικά φτάσαμε στα 700 κρούσματα σε μια εβδομάδα στα σχολεία και στην απόφασή τους να τα κλείσουν”.

Επισήμανε ότι η προστασία της ζωής δεν έχει, όμως, μόνο το υγειονομικό σκέλος, αλλά και το οικονομικό, για να υπογραμμίσει ότι “σήμερα ολόκληροι κλάδοι αναγκάζονται να κλείσουν, χωρίς να διασφαλίζεται η οικονομική τους επιβίωση”.

“Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αντί να δίνουμε ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, δίνουμε δάνεια, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή”, σημείωσε. Για τα εργασιακά είπε ότι “η κατάσταση είναι τραγική”, σχολιάζοντας πως “πριν την πανδημία μισθό έως 200 ευρώ έπαιρνε 1 στους 100 εργαζόμενους και τώρα παίρνει το 12% των εργαζομένων” και πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση, “έχοντας ήδη νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία, σχεδιάζει, στη διάρκεια του lockdown, να φέρει ένα νέο νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο”.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε κατόπιν αυτών πως “είτε με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είτε με το νέο πτωχευτικό, που οδηγεί σε μαζικές εξώσεις, η κυβέρνηση φαίνεται ότι μετατρέπει την πανδημία σε “ευκαιρία” για να υλοποιήσει πολιτικές που λεηλατούν την κοινωνία, που διαλύουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025