Eρχεται ο ηλεκτρονικός «ανιχνευτής» φοροφυγάδων. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων που δημιούργησε μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο μέσα σε 24 ώρες θα αποκαλύπτει φορολογούμενους με αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Το σύστημα θα διενεργεί αναδρομικούς ελέγχους και σε λίγες ώρες θα επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.
Η περίοδος
Οι έλεγχοι θα είναι αναδρομικοί και αφορούν την περίοδο 2000-2012 ενώ τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών αφορούν τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 έως σήμερα.
Το νέο σύστημα, παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιήθηκε ήδη σε πιλοτική βάση και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, θα διασταυρώνεται για εκατομμύρια πολίτες και για πολλά χρόνια το τί δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση και το τι είχαν κάνει, από ένα όριο καταθέσεων και πάνω, την αντίστοιχη χρονιά. Εάν π.χ. είχε δηλώσει 50.000 εισόδημα και είχε κάνει κατάθεση 500.000 ευρώ, αυτόματα θα κληθεί για έλεγχο». «Θα έχουμε φορολογικό έλεγχο είτε έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες είτε όχι, εάν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ φορολογικής δήλωσης και καταθέσεων ή επενδυτικών προϊόντων», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας το φόρο που θα προβλέπεται στη ρύθμιση. Ουσιαστικά η διαδικασία του «ηλεκτρονικού» ελέγχου λειτουργεί και ως πίεση προς τους φορολογούμενους για να ενταχθούν στη ρύθμιση, όταν αυτή θα έρθει.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, θα δοθεί στους φορολογούμενους με αδήλωτα κεφάλαια, η δυνατότητα πληρωμής του αντίστοιχου συντελεστή συν κάποιες προσαυξήσεις, ώστε να νομιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα, γιατί αλλιώς πρόστιμα και προσαυξήσεις μπορεί να φτάσουν ως το 120% του κεφαλαίου, ενώ αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, μέχρι και φυλακή. «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για ένα λογικό σύστημα προσαυξήσεων», ώστε να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά, σημείωσε ο υπουργός.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στον κατάλογο των 1.270.047 ΑΦΜ, ο οποίος έχει προκύψει από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανών φοροφυγάδων που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα επιλεγούν με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ώστε ο έλεγχος να ξεκινήσει από τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις διάπραξης φοροδιαφυγής.
2.500 φορολογούμενοι
Από τις πρώτες υποθέσεις που θα ελεγχθούν με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, είναι όσοι είχαν κάνει στο παρελθόν επάγγελμα τις αγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να φορολογηθούν ως επιτηδευματίες.
Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα 2.500 φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως ενώ δραστηριοποιούνταν στην πώληση ακινήτων, δήλωναν τις πράξεις αυτές ως φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο.
Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου από φυσικό πρόσωπο, η φορολογική υποχρέωση εξαντλείται στην καταβολή φόρου μεταβίβασης (από τον αγοραστή) ενώ αν πώληση γίνει από επιχείρηση το κέρδος φορολογείται με τον εκάστοτε φορολογικό συντελεστή.
Στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού αναφέρει ότι και η λίστα των 2.500 φορολογουμένων με αγοραπωλησίες ακινήτων θα ελεγχθεί με το νέο λογισμικό των διασταυρώσεων στοιχείων με διαδικασίες-εξπρές, προκειμένου να διακριβωθεί ενδεχόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Πιλοτική εφαρμογή
Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, χρησιμοποιήθηκε ήδη σε πιλοτική βάση και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Για έλεγχο
Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «με το πρόγραμμα θα διασταυρώνεται για εκατομμύρια πολίτες και για πολλά χρόνια τι δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση και τι είχαν κάνει. «Θα έχουμε φορολογικό έλεγχο είτε έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες είτε όχι, εάν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ φορολογικής δήλωσης και καταθέσεων ή επενδυτικών προϊόντων».