Τρέξτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Αυτό το μήνυμα έστειλαν ευρωζώνη, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε κυβέρνηση και τράπεζες, ξεκαθαρίζοντας πως εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, τότε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέο γύρο αυστηρής αξιολόγησης.
Στις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ξεκαθάρισαν πως οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση «κόκκινων» δανείων και των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων εάν δεν προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν σε πλειστηριασμούς.
Χθες, το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup στο Ταλίν αποσαφήνισε πως η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρέπει να γίνει άμεσα και πως δεν χωράει καμία απολύτως αναβολή.
«Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού», ανέφερε ο Μπενουά Κερέ.
Αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει την ανάγκη διενέργειας επισκόπησης ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών – διαδικασία που θα μπορούσε κατά το ΔΝΤ να αναδείξει πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες- , ωστόσο στελέχη του Ευρωσυστήματος ανέφεραν στο CNN Greece πως η διεξαγωγή AQR θα είναι επιβεβλημένη εάν οι τράπεζες χάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση «κόκκινων» δανείων και μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων. Και ο μόνος τρόπος για να μην γίνει αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε το μήνυμα και αμέσως μετά το Eurogroup δήλωσε πως το θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας. Όπως είπε ο υπουργός:
Πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορες κινήσεις με τους πλειστηριασμούς, για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμα καλύτερα από ότι πηγαίνουν τώρα και να είναι σε θέση να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία.
Στο «σφυρί» 5.000 ακίνητα
Εντός του 2017 αναμένεται να βγουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς περίπου 5.000 ακίνητα. Οι θεσμοί θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή από μόνη της θα ωθήσει χιλιάδες κακοπληρωτές των τραπεζών στο να διευθετήσουν τα χρέη τους.
Με δεδομένο ότι το 88% των συνολικών εξασφαλίσεων των τραπεζών αφορά σε στοιχεία ακίνητης περιουσίας και από αυτά το 50% είναι οικιστικά ακίνητα, το 34% εμπορικά και βιομηχανικά και ένα 4% αφορά σε «λοιπή» ακίνητη, περιουσία είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι σύντομα ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών θα αλλάξει χέρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν θέλουν να «ξεσπιτώσουν» οικογένειες ή συνταξιούχους, αφενός διότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό, αφετέρου διότι δεν είναι προσοδοφόρο. Το βάρος πέφτει σε κατοικίες που θα μπορούσαν να «πιάσουν» πάνω από 300.000 ευρώ, αλλά και σε τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα μεγάλης αξίας.
Σήμερα η αξία των ακινήτων που έχουν δοθεί ως εξασφαλίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι τράπεζες θέλουν να εξασφαλίσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ από αυτά τα δάνεια, δηλαδή το 10% του στόχου που έχουν σε σχέση με την απομείωση των «κόκκινων» δανείων τους για το 2018.
Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αλλάξει σίγουρα τα δεδομένα για τράπεζες και δανειολήπτες, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην αγορά των ακινήτων και στο σύνολο της οικονομίας.