«Εντολή» για πλειστηριασμούς φαίνεται πως έχουν λάβει από τράπεζες και funds οι servicers, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων, σφίγγοντας περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους δανειολήπτες.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από πλευράς των 21 εταιριών, οι οποίες έχουν λάβει και τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα αποτελούσαν την έσχατη λύση στην προσπάθεια συνεννόησης με τους οφειλέτες, οι… διαθέσεις των πελατών τους είναι μάλλον διαφορετικές.
«Οι μεν τράπεζες έχουν δεσμευθεί για μείωση των “κόκκινων” δανείων κατά περίπου 11 δισ. ευρώ μέσω των πλειστηριασμών έως το 2021. Τα δε funds, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με επενδύσεις σε NPLs πέριξ του 39%, θέλουν να… δρέψουν καρπούς», εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας πως τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ακινήτων που θα υποχρεωθούν να βγάλουν στο… σφυρί οι servicers.
Οπως προκύπτει από την πλατφόρμα e-auction, άλλωστε, εκείνοι είναι ήδη οι επισπεύδοντες σε πολλές από τις 4.396 δημοπρασίες που έχουν αναρτηθεί και προγραμματιστεί να διεξαχθούν έως το τέλος του 2019.
Προς επίρρωση, η Intrum, που συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς για τη διαχείριση συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 27 δισ. ευρώ, εμφανίζεται να εκπλειστηριάζει, μεταξύ άλλων, ένα οροφοδιαμέρισμα, 110 τ.μ. στη Λάρισα, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 73.000 ευρώ, καθώς και ένα άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο στον Νομό Μαγνησίας για 71.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας, κ. Mikael Ericson, χαρακτήρισε «πολύ επιθετικούς» τους στόχους των τραπεζών για μείωση των NPEs, ζητώντας να ενισχυθεί η χρηματοδότηση προς τα δικαστήρια, καθώς «οι καθυστερήσεις είναι τραγικές».
Η Eurobank FPS, από την πλευρά της, βγάζει σε πλειστηριασμό διαμέρισμα του γ’ ορόφου, 49,30 τ.μ., στη Βάρκιζα, το οποία, μάλιστα, περιλαμβάνεται στο υπό τιτλοποίηση πακέτο Cairo, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 85.000 ευρώ, ενώ η Cepal δημοπρατεί -για λογαριασμό της Alpha Bank – διαμέρισμα του γ’ ορόφου, εμβαδού 69 τ.μ., στη Νέα Σμύρνη, με το αρχικό μπιτάρισμα να έχει οριστεί στις 60.000 ευρώ. Τέλος, η UCI εκπλειστηριάζει ένα σπίτι, εμβαδού 128,60 τ.μ., στην Αργυρούπολη Αττικής (στη θέση Τράχωνες), για 118.000 ευρώ.
«Προσεχώς η κτηματαγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία πλημμυρίδα ακινήτων, αφού στα περίπου 20.000 ακίνητα, που αποτελούν εξασφαλίσεις σε δάνεια, τα οποία έχουν ήδη ή προγραμματίζονται να πουληθούν, θα προστεθούν και εκείνα που διακρατούν οι ίδιες οι τράπεζες», τονίζουν οι παραπάνω πηγές. Υπενθυμίζεται ότι τα πακέτα που έχουν μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα είναι το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, με περίπου 2.300 ακίνητα, το Jupiter της Alpha Bank με 1.700 ακίνητα και το Symbol της Εθνικής Τράπεζας με 8.300 προσημειώσεις, ενώ εκκρεμεί η διάθεση ακόμη δύο χαρτοφυλακίων (από Alpha Bank και ΕΤΕ), με συνολικά 10.000 ακίνητα. Οσον αφορά στα ακίνητα που κατέληξαν στις τράπεζες είτε από κατασχέσεις είτε από πλειστηριασμούς, η συνολική τους αξία προσεγγίζει τα πέντε δισ. ευρώ.
«Μία ομαλή διοχέτευση των επίμαχων ακινήτων στην αγορά θα ανακόψει τη μεγάλο άνοδο των τιμών που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας, διορθώνοντας, ουσιαστικά, τυχόν στρεβλώσεις», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, εκφράζοντας την άποψη πως η ζήτηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπερκαλύψει την προσφορά. «Εάν, βέβαια, η κάθε τράπεζα βγάζει προς πώληση 1.000 ακίνητα την εβδομάδα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα», συνεχίζει.
Οσον αφορά στα μισθώματα, ο ίδιος εκτιμά πως μακροπρόθεσμα και εφόσον οι αγοραστές των συγκεκριμένων ακινήτων ακολουθήσουν την τάση που προβλέπει στροφή στα παραδοσιακά συμβόλαια, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μειώσεις. «Αυτό, ωστόσο, θέλει χρόνο για να φανεί», καταλήγει.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Τριπλασιάστηκαν οι ιδιώτες που χτυπούν «κόκκινα» ακίνητα
Στα χέρια ιδιωτών -ξένων, αλλά και Ελλήνων- καταλήγει σήμερα το 15% με 17% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είτε από τις τράπεζες είτε από τους servicers, οι οποίοι ενεργούν και εκ μέρους των funds. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γιώργο Ρούσκα, πρόκειται για το τριπλάσιο ποσοστό, αφού -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- η ιδιωτική τοποθέτηση δεν ξεπερνούσε το 5%. «Σε αντίθεση με παλαιότερα, όπου ο επισπεύδων (σ.σ.: οι τράπεζες) ήταν και υπερθεματιστής, πλέον τέσσερις στους δέκα αγοραστές είναι ιδιώτες, ξένοι, αλλά και Ελληνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα της αθρόας αγοράς ακινήτων από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχε αποτελέσει πολλάκις αντικείμενο σχολιασμού από τις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες να απευθύνουν συστάσεις στις ελληνικές τράπεζες ότι θα έπρεπε να κάνουν πιο… φιλική στους επενδυτές την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, μάλιστα, αναφέρουν πως οι ίδιοι επαναφέρουν από καιρού εις καιρόν το αίτημα για μείωση, αφενός, του χρόνου που μεσολαβεί από την περάτωση της κατάσχεσης (από επτά σε πέντε μήνες) και, αφετέρου, της τιμής πρώτης προσφοράς, η οποία σήμερα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα της αξίας στην οποία εκτιμήθηκε το κατασχεμένο ακίνητο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-auction, πάντως, το 2018 έγιναν συνολικά 22.447 πλειστηριασμοί, ενώ φέτος ο αριθμός τους προβλέπεται ότι θα αγγίξει τους 30.000. Εως τα τέλη του περασμένου μήνα, δε, είχαν προγραμματιστεί 22.053 δημοπρασίες, εκ των οποίων 14.012 ολοκληρώθηκαν, 315 ματαιώθηκαν και 7.710 ανεστάλησαν. Οσον αφορά στο 2020, μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μόλις 1.854 πλειστηριασμοί, με τις τράπεζες, ωστόσο, αλλά και πλέον τους servicers, να τροφοδοτούν καθημερινά την πλατφόρμα με νέα ακίνητα.
«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ
Τα περιθώρια αντίδρασης των οφειλετών
«Βροχή» φεύγουν το τελευταίο διάστημα τα κατασχετήρια από τις τράπεζες, με τους δανειολήπτες να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον πλειστηριασμό. «Μία από τις τέσσερις έχει ήδη ξεκινήσει να στέλνει ραβασάκια, ο συνολικός αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 16.000», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς με γνώση των σχετικών διαδικασιών.
Νομικές πηγές, πάντως, περιγράφουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής τα περιθώρια αντίδρασης που έχουν οι οφειλέτες, από τη στιγμή που θα γίνει καταγγελία της σύμβασης έως και τον πλειστηριασμό. Ειδικότερα:
• Μετά την καταγγελία της σύμβασης η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προβεί στην έκδοση διαταγής πληρωμής, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόκτηση εκτελεστού τίτλου. Σε περίπτωση επίδοσης αυτής, ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της διαδικασίας, που ξεκινά, εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της τράπεζας και δη την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της περιουσίας του.
• Εάν ο οφειλέτης δεν ασκήσει ανακοπή, απορριφθεί η αίτηση αναστολής ή η ασκηθείσα ανακοπή, τότε η τράπεζα προβαίνει σε κατάσχεση της περιουσίας, με σκοπό τον πλειστηριασμό του πράγματος που κατασχέθηκε. Αντίγραφο της κατασχετήριας έκθεσης επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή. Ο δανειολήπτης μπορεί να την προσβάλει με ανακοπή εντός 45 ημερολογιακών ημερών. Σε περίπτωση, που αυτή έχει σφάλματα, ιδίως ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς, τότε έχει δυνατότητα να ασκήσει ανακοπή το αργότερο 20 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.
• Τέλος, ο πλειστηριασμός δεν μπορεί να διενεργηθεί νωρίτερα από επτά μήνες και αργότερα από οκτώ μήνες από την περάτωση της κατάσχεσης. Ο οφειλέτης μπορεί να προσβάλει τη διαδικασία του πλειστηριασμού μέσα σε 30 ημερολογιακές ημέρες εάν πρόκειται για κινητά πράγματα ή σε 60 ημέρες εάν πρόκειται για αναπλειστηριασμό και εντός 60 ημερών εάν πρόκειται για ακίνητα από τη μεταγραφή της κατακυρωτικής έκθεσης.