Οι περισσότεροι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σταδιακά στη διαμόρφωση των χρεώσεων για τα «δυναμικά» τιμολόγια, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Αντίθετα, με εξαίρεση τη ΔΕΗ, που εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη πλειονότητα των καταναλωτών, η αγορά δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διζωνικά τιμολόγια, τα οποία διατίθενται από την 1η Φεβρουαρίου.
Τα διζωνικά τιμολόγια απευθύνονται στους καταναλωτές που διαθέτουν «νυχτερινό» ή «έξυπνο» μετρητή και προσφέρουν δύο ζώνες χρέωσης ανά ημέρα. Οι νέες χρονικές περίοδοι για τα διζωνικά τιμολόγια προσαρμόστηκαν στα δεδομένα του σύγχρονου ηλεκτρικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες μεσημεριανές παραγωγές από φωτοβολταϊκά και την αιχμή ζήτησης τις βραδινές ώρες λόγω θέρμανσης ή ψύξης.
Δείτε Πώς να μειώσω τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος
Οι ζώνες χαμηλότερης χρέωσης για το διζωνικό τιμολόγιο έχουν ως εξής:
Χειμερινό ωράριο (Νοέμβριος – Μάρτιος):
Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο (Απρίλιος – Οκτώβριος):
Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή δυναμικών τιμολογίων, τα οποία θα μεταβάλλονται κάθε ώρα του 24ώρου, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις στις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι τιμές αυτές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της υψηλής παραγωγής φωτοβολταϊκών τις μεσημεριανές ώρες, που οδηγούν σε πτώση των τιμών, αλλά και της αυξημένης ζήτησης για θέρμανση και ψύξη τα απογεύματα, όταν η ηλιακή παραγωγή μειώνεται.
Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του ρεύματος κυμάνθηκε από 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στις 1 μ.μ. της Τετάρτης) έως 243 ευρώ (στις 9 π.μ. της Δευτέρας). Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το δυναμικό τιμολόγιο θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη χρήση ενέργειας σε ώρες χαμηλής ζήτησης και χαμηλών τιμών, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι χρεώσεις ανά ώρα για τα δυναμικά τιμολόγια θα γνωστοποιούνται στους καταναλωτές μέχρι τις 8 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας. Οι χρεώσεις θα περιλαμβάνουν μια σταθερή τιμή και ένα μεταβλητό σκέλος που θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου. Η ΡΑΕ έχει επίσης προτείνει την υποχρεωτική ειδοποίηση των καταναλωτών όταν οι τιμές ξεπερνούν τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς και πρόσθετη ειδοποίηση με μήνυμα στο κινητό για τιμές άνω των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Δείτε Ρεύμα: Πάγιο και όγκος κατανάλωσης – Τι να διαλέξω;
Από την 1η Οκτωβρίου, όλοι οι προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 μετρητές (όπως η ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, ELPEDISON και η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) υποχρεούνται να διαθέτουν δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους. Κεντρικά ζητήματα παραμένουν το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι χρεώσεις σε ώρες μη αιχμής και η πρόοδος του χρονοδιαγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών.
Ο φετινός στόχος είναι η εγκατάσταση 550.000 νέων μετρητών, ενώ από το 2026 έως το 2030 προγραμματίζεται η τοποθέτηση 1,2 εκατ. μετρητών ετησίως, ώστε όλοι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.