: Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης για την – Έκανε λόγο για καρτέλ που ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Newsbomb τόνισε πως οι καταναλωτές είναι δέσμιοι των παρόχων ηλεκτρικής , προσθέτοντας παράλληλα πως η επιστροφή στον λιγνίτη είναι η μοναδική ελπίδα για να… ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί.

«Είναι μια πραγματικότητα πως υπάρχει ένα τεράστιο κύμα διακανονισμών από τους καταναλωτές. Είναι πολύ φυσικό από την στιγμή που φτάνουν τέτοιοι λογαριασμοί στα νοικοκυριά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν», σχολίασε αρχικά ο κύριος Αδαμίδης σχετικά με το «τσουνάμι» διακανονισμών στους οποίους προβαίνουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Σχετικά με την ραγδαία αύξηση των λογαριασμών, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ , τόνισε: «Υπάρχει ένα καρτέλ που ανεβοκατεβάζει τις τιμές, τόσο απλά. Από τη στιγμή που υπάρχει χρηματιστήριο ενέργειας, οι καταναλωτές είναι δέσμιοι των παρόχων. Τις τιμές τις ορίζουν οι ίδιοι οι πάροχοι, που από την μια ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές όπου θέλουν, στέλνουν ό,τι λογαριασμούς θέλουν και από την άλλη η Κυβέρνηση τους δίνει και επιδότηση, γιατί κακά τα ψέματα, η επιδότηση που δίνει το κράτος για τους λογαριασμούς εκεί πηγαίνει».

Όσο για το πως θα εκτονωθεί η κατάσταση: «Η λύση είναι η επιστροφή στον λιγνίτη. Όταν ξέρεις σαν κράτος πόσο κοστίζει η εξόρυξή του και πόσο θα σου κοστίσει η παραγωγή ενέργειας, είναι απόλυτα λογικό να πέσει η τιμή του ρεύματος. Αυτή είναι η λύση που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα».

Ηλεκτρικό : Στα 16,6 ευρώ η μέση πρόσθετη επιδότηση ανά παροχή τον Απρίλιο

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν στα 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Φεβρουάριο στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα του 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες ανά μήνα αυξάνεται από 39 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%.
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες ανά μήνα κατανάλωσης επιδοτούνται με 270 ευρώ, από 150 ευρώ τον Μάρτιο.
Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 κιλοβατώρες επιδοτείται με 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 110 ευρώ τον Μάρτιο.
Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτείται με 290 ευρώ η μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ, από 148 εκατ. τον Μάρτιο, ήτοι είναι αυξημένη κατά 47% όσο και η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόσθετη αύξηση του κονδυλίου κατά 70 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση εάν διαιρεθεί με τις περίπου 4,2 εκατ. παροχές αναλογεί σε πρόσθετη επιδότηση 16,6 ευρώ ανά παροχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025