«Είναι σημαντικό να δούμε πώς φανταζόμαστε αυτή τη χώρα μετά το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο», είπε στην τοποθέτησή του στο 12ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στο Λαύριο, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ τόνισε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια το πλεονέκτημα της χώρας, πρέπει να οικοδομηθεί στην προστασία της εργασίας και στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με δεδομένο ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η επαναφορά από τέλος Αυγούστου της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι η κατά 40% μείωση του εργατικού κόστους δεν ωφέλησε την οικονομία αφού αντίστοιχα υπήρξε αύξηση μόνο 5% στις εξαγωγές.
Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία όπως είπε, ήταν έως το 2015 οριζόντια «και δεν στόχευαν στις ανάγκες των ανέργων αλλά στο πώς θα δημιουργηθεί μια αγορά για την είσπραξη των κονδυλίων».
«Η Γερμανία με την τεράστια εμπειρία στην επαγγελματική κατάρτιση έχει 300 κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και η Ελλάδα μετά την εφαρμογή του νόμου Αρβανιτόπουλου, έφθασε να έχει 2.500», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν θα πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να διαγνώσουν τις ανάγκες μιας περιοχής και να γίνουν σχεδιασμένα προγράμματα που να καλύπτουν τις ανάγκες.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία όπως είπε συνδυάζουν την αντιμετώπιση της ανεργίας με ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. «Η αναβάθμιση των προγραμμάτων από πέντε έως οκτώ μήνες δίνει τη δυνατότητα να εγγραφεί ο δικαιούχος στην ανεργία του ΟΑΕΔ, θα παρέχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και έχει ληφθεί μέριμνα ώστε κατά τη διάρκεια του κάθε προγράμματος να παρέχονται τα κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων».
Εξήγγειλε επίσης την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 32 εκατ. ευρώ που απευθύνεται σε 5.000 ανθρώπους που θα απασχοληθούν στην πυροπροστασία.
Αναφερόμενος τέλος στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων πτυχιούχων ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 114 εκατ. ευρώ για 20.000 θέσεις εργασίας, που δίνει στους εργοδότες που θα προσλάβουν ανέργους αυτής της κατηγορίας, τη δυνατότητα της επιδότησης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους για ένα έτος.