Ζυμώσεις, αντιπαραθέσεις και καρφώματα, προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας για το φλέγον ζήτημα: To μάθημα των κινδύνευε να γίνει επιλεγόμενο μάθημα στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου, διευκρινίζουν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στελέχη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Του Γιώργου Θεοχάρη

«Αυτό είχε ξεκινήσει από την εποχή της υπουργίας της κ. Αννας Διαμαντοπούλου», επισημαίνουν με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας.Και τονίζουν ότι επιτεύχθηκε με την  επιμονή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος είχε επαφές για αυτό το θέμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε σε δείπνα είτε τηλεφωνικά.

Ιεράρχης που γνωρίζει πολύ καλά το εν λόγω ζήτημα είπε στο BHMA OΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ότι το μάθημα των θρησκευτικών με τις αλλαγές που έγιναν κατά 65% εμπεριέχει την Ορθόδοξη παράδοση, 15 % χριστιανικές ομολογίες όπως Πρωτεσταντισμό κτλ και το υπόλοιπο 20% αναφέρεται σε άλλες θρησκείες.

«Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας συνδιαμορφώνει μαζί με την Εκκλησία το πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά στα σχολεία», εξηγεί ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ιεράς Συνόδου, κ. Γιώργος Βασιλείου.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές μέσα στην Ιεραρχία που αντιδρούν στα προαναφερόμενα. Ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ εξέφρασε σε έντονο ύφος τη διαφωνία του για τα όσα είπε για το μάθημα των θρησκευτικών ο μητροπολίτης Υδρας κ. Εφραίμ.

Τι είπε ο Υδρας Εφραίμ

Τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ με θέμα: «Ενημέρωσις περί του μαθήματος των Θρησκευτικών». Κατά την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τα Μέλη της Ιεραρχίας περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την βελτίωση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στο διάλογο προσήλθαμε έχοντας οδηγό την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκτάκτου Ιεραρχίας της 09.03.2017.

Μεταξύ άλλων στην Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Κατά την διεξαγωγήν του Διαλόγου, η Επιτροπή επέμεινε εις την βάσιν των τριών θεμελιωδών αρχών, ήτοι: α) της υποχρεωτικότητος του μαθήματος των Θρησκευτικών, β) της διατηρήσεως των ωρών διδασκαλίας αυτού, και γ) της διασφαλίσεως του Ορθοδόξου Προσανατολισμού αυτού, όπως και εις την διατήρησιν του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του Μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και της ονομασίας ‘’Θρησκευτικα’’.
Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. Υπουργού, όσον και του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β καί Γ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».

Ιεράρχης της Αττικής που μίλησε στο απέδωσε τη στάση του Καισαριανής σε προσωπικές φιλοδοξίες.

Εν κατακλείδι, ο διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών συνεχίζεται, όπως αποφάσισε η Ιεραρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025