Έντεκα στην Ελλάδα αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για την απόκτηση λειτουργίας.

Πρόκειται για Κολλέγια που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και διατηρούν συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ειδικότερα, τα που θα υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με τα οποία συνεργάζονται, περιλαμβάνουν το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Aegean OMIROS College, το Deree, το Anatolia College, το City College, το New York College, το BCA, το IdEF και την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Παράλληλα, αιτήσεις για την ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα αναμένεται να καταθέσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Δείτε επίσης

Ιδιωτικά πανεπιστήμια υποβάλλουν αιτήσεις αδειοδότησης – Ποιά Κολλέγια διεκδικούν αναβάθμιση

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα 33 Κολλέγια που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, τα εννέα πρόκειται να υποβάλουν φακέλους για την αναβάθμισή τους σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Το ενδιαφέρον των νέων ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε επιστημονικούς κλάδους όπως η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική, η Νομική και η Ψυχολογία, με την τελευταία να αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των φοιτητών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πανεπιστήμια του εξωτερικού που επιθυμούν να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται βάσει του νόμου 5094/2024, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Η λίστα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια που αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους προβλέπεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη της άνοιξης, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων.

Δείτε επίσης