Οι είκοσι τρεις κυβερνητικές δράσεις και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αναλύθηκαν λεπτομερειακά για κάθε μια από τις επιμέρους δράσεις του «χάρτη» παρεμβάσεων, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο Διοικητήριο, από την προϊσταμένη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.
«Φροντίσαμε οτιδήποτε καταγράψαμε πάνω σε αυτό το “χάρτη”, να μην είναι παρεμβάσεις που θα γίνουν ή που δουλεύουμε πάνω σε αυτές, αλλά μόνο ό,τι έγινε ή ό,τι έχει δρομολογηθεί νομικά και είναι σε φάση επεξεργασίας και ολοκλήρωσης», είπε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Δεδομένης της εύκολης, διαστρεβλωτικής κριτικής του “χάρτη” που δώσαμε προς τα έξω, θέλαμε να δώσουμε τις όποιες επεξηγήσεις, για να καταλάβετε από μόνοι σας, ποιοι δουλεύουν, πώς δουλεύουν για τους πολίτες και ποιοι “δουλεύουν» τους πολίτες».
«Αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά τους πολίτες είναι να ξέρουν τι γίνεται στην πόλη τους και αυτό είναι μια ευθύνη που τη σηκώνουμε όλοι μας», συνέχισε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Το να ξέρουμε τι γίνεται πραγματικά στην πόλη, πέρα από την παραπληροφόρηση των fake news, που νομίζω ότι και εσάς σας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα, τα βρίσκουμε όλοι συνέχεια μπροστά μας…».
«Αλλάζει αυτή η πόλη, και αυτή είναι μια περίπλοκη διαδικασία και απαιτεί πολλούς παίκτες – και κυρίως όμως, απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία. Όπου υπάρχει, όλοι αποδίδουμε τα μέγιστα. Όπου δεν υπάρχει, μένει το έργο πίσω και αυτό είναι σε βάρος των πολιτών», σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.
Η κ. Νοτοπούλου, αναφερόμενη στον τομέα της ποιότητας ζωής και αξιοποίησης ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, υπογράμμισε ότι αποδόθηκαν ήδη δύο πρώην στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες, σε ευόδωση πολυετών διεκδικήσεων και αιτημάτων τους. Το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στον αντίστοιχο δήμο και το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην Καλαμαριά. Το πρώτο με το ν.4488/17 αποδόθηκε και διευθετήθηκαν οι ανταλλαγές με το στρατό, προχωρά η δημιουργία φορέα διαχείρισης και απομένει η υποβολή σχεδίων από το δήμο για να προχωρήσει η ανάπλαση. Στο δεύτερο, διακόσια τρία στρέμματα παραχωρήθηκαν για ενενήντα εννιά χρόνια και πλέον υποβοηθείται ο τοπικός δήμος για να σχεδιάσει την περαιτέρω αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου.
Επίσης, έγιναν όλες οι απαραίτητες νομικά ενέργειες και αποδόθηκε η Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην τοπική κοινωνία και η Αποθήκη Γ’ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – όπως ήταν και η δέσμευση του πρωθυπουργού, επισήμανε – ενώ δρομολογείται η δημιουργία χώρου πρασίνου για παιδιά και πάρκο ΑΜΕΑ στο πρώην ορφανοτροφείο «Μ. Αλέξανδρος».
Ταυτόχρονα, ορίστηκε ο χώρος και αποδόθηκε η έκταση στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό για την ανέγερση του «Μουσείου του Ολοκαυτώματος», ενώ στόχευση είναι παράλληλα και η ανάπλαση του χώρου τοπικά και σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, ώστε να συμβάλει το έργο στη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής της Δ. Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική προσπάθεια «να καταστεί η Θεσσαλονίκη διπλωματικός κόμβος», η κ. Νοτοπούλου υπενθύμισε τις διακρατικές συναντήσεις επιπέδου κορυφής, τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα, στο Μέγαρο Μουσικής.
Στον τομέα της υγείας, η κ. Νοτοπούλου επισήμανε τη δημιουργία των τριών πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε Μενεμένη, Εύοσμο και δήμο Παύλου Μελά – στο πλαίσιο της ίδρυσης τριάντα τριών τέτοιων δομών σε όλη τη χώρα – και την αναβάθμιση του κέντρου Υγείας στον Εύοσμο, το οποίο ήδη λειτουργεί. Υπογράμμισε, επίσης, ότι επιλύθηκε το ιδιοκτησιακό ζήτημα του Νοσοκομείου «’Αγιος Παύλος».
Ιδιαίτερα, στάθηκε στην ανέγερση του 1ου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Βορείου Ελλάδος στο Φίλυρο, με τη συνδρομή του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, απαντώντας και σε σημερινή παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που υποδεικνύει άλλο χώρο για το έργο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επανεξέτασης του χώρου που επιλέχθηκε.
«Το ΤΕΕ/ΤΚΜ πολύ καλά κάνει και εκφράζει άποψη, όπως και για το παραλιακό μέτωπο τον τελευταίο καιρό, αυτή είναι η δουλειά του να υποδεικνύει και να συμβουλεύει την κυβέρνηση άλλωστε. Εν προκειμένω, επιλέχθηκε γιατί το οικόπεδο (στο Φίλυρο) ήταν “καθαρό” ιδιοκτησιακά, ήταν ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας και δεν χρειαζόταν κανενός είδους μεταβίβαση και πέρα από αυτό πληροί και όλες τις προδιαγραφές για την ανέγερση ενός νοσοκομείου χωρικά», είπε η κ. Νοτοπούλου και συνέχισε: «Ως προς κάποια ζητήματα πρόσβασης, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν, και φυσικά θα υπάρξει η απόλυτη πρόνοια έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιδήποτε θέμα πρόσβασης».
Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ (τμήμα Κ. Μακεδονίας) προτείνει τη χωροθέτηση του παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε ακίνητο 162 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
Για τη σχολική στέγη, η κ. Νοτοπούλου τόνισε ότι λειτουργεί το ειδικό δημοτικό σχολείο στον Άγιο Αθανάσιο στον δήμο Χαλκηδόνας, μετεγκαταστάθηκε και λειτουργεί το ΕΕΕΕΚ Πεύκων στο ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά, ενώ γίνονται ενέργειες να ανεγερθεί κατά προτεραιότητα το 25ο δημοτικό σχολείο στον Εύοσμο, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» και ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός για τη σχολική στέγη σε όλη τη χώρα.
Για τα σχολικά γεύματα, η κ. Νοτοπούλου επισήμανε ότι συνεχίζεται τη σχολική χρονιά 2017-2018 η δράση, με το βάρος να δίνεται στις φτωχότερες περιοχές, αναφέροντας και συγκεκριμένους αριθμούς: παρέχονται ήδη σε 148 δημοτικά σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, 31 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 14 στην Πιερία και σε 15 στην Ημαθία. «Είναι 29.000 γεύματα τη μέρα, εκ των οποίων 22.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη», είπε.
Για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ανέφερε ότι το ΚΘΒΕ παραλήφθηκε «καταχρεωμένο κα διαλυμένο» και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δόθηκαν (0,5 – 0,7 – 0,1 και 2 εκατ. ευρώ) χρηματικά ποσά για να ξεπληρωθούν προηγούμενα χρέη και το σύνολο των οφειλών του ΚΘΒΕ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα, ανακατασκευάστηκε πλήρως, σύμφωνα με το σχεδιασμό (εγκατάσταση χλοοτάπητα και σωληνώσεων), το Καυτατζόγλειο στάδιο.
Παράλληλα, η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία film office, για την προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, με αξιοποίηση του σχετικού νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση, αλλά και με σύμβουλο την αρχαιολογική υπηρεσία. Σημείωσε ότι αυτό θα συμβάλει ώστε να ξεπερνιούνται προβλήματα γραφειοκρατίας, να προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής, να προσελκύονται και να προχωρούν τέτοιου είδους επενδύσεις.
Για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές τόνισε ότι προχωρά το έργο του μετρό και η διοίκησή του «συνδιαλέγεται» με τις τοπικές κοινωνίες και προωθεί τον σχεδιασμό με σεβασμό στις αρχαιότητες. Για τον ΟΑΣΘ, σημείωσε ότι εξοικονομήθηκαν αρκετά χρήματα μετά την αλλαγή καθεστώτος και ότι έγιναν επ’ ωφελεία των πολιτών πολλές ενέργειες, αν και «η διοίκησή του δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να τα αλλάξει όλα αμέσως»: Έγινε πράξη η δωρεάν μετακίνηση των άνεργων και των ΑΜΕΑ, ενώ δόθηκαν και «μικρές ανάσες» και στον ΟΑΣΘ και στην ΕΛΒΟ, με τις επισκευές λεωφορείων που ανατέθηκαν από τον ΟΑΣΘ και υλοποιήθηκαν από την ΕΛΒΟ.
Τέλος, η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι παραχωρήθηκαν από τον ΟΑΕΔ κάποια καταστήματα στον δήμο Παύλου Μελά στην Ευκαρπία για να μπορεί ο δήμος να τα αξιοποιήσει, ενώ ταυτόχρονα προχωρά ο διαγωνισμός για εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου». Μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, προχωρά επίσης και η σύσταση Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου και η σύσταση Ταμείου Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι του Σταυρού Θεσσαλονίκης. «Ο δήμαρχος είχε χτυπήσει την πόρτα πολλών κυβερνήσεων, ήταν ένα ορφανό λιμάνι, προωθείται η σύσταση λιμενικού ταμείου» είπε η κ. Νοτοπούλου.
«Θέλουμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά που έχει ήδη γίνει και νομίζουμε ότι οι πολίτες είναι σε θέση να καταλάβουν τι συνιστά “σχέδιο επί χάρτου”, όπως μας κατηγόρησαν -ειδικά σε αυτή την πόλη το γνωρίζουν πολύ καλά, έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά – και τι συνιστά ουσιαστική παρέμβαση με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών», είπε η κ. Νοτοπούλου.
Σε ερώτηση για την ΕΥΑΘ και για το νερό της πόλης, η κ. Νοτοπούλου απάντησε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι δεδομένο και ότι είναι ενδεικτική η απόφαση να παραμείνει το νερό υπό δημόσιο έλεγχο και να επιχειρηθεί και η δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου, μέσα από τη συμμετοχή και σχημάτων αυτοδιοικητικών, ενώ για το δίκτυο – για την κατάσταση του οποίου ευθύνονται, όπως ανέφερε, προηγούμενες κυβερνήσεις – τόνισε ότι μετά τη βλάβη στον αγωγό και την αποκατάστασή του, γίνονται ενέργειες από την ΕΥΑΘ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα δημιουργηθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον