Τι ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε συνέντευξή της στο ethnos. Αξιοποίηση της για να «ανέβουν» οι ταχύτητες στο

Μάλιστα σημειώνει πως «στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο με ένα στρατηγικό εργαλείο προγραμματισμού», το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα καθώς και τα μελλοντικά κενά εργασία.

Παράλληλα η Βιβή Χαραλαμπογιάννη μιλά για μια «ριζική και πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση» και μεταξύ άλλων τονίζει πως δύο φορές το χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες θα αξιολογούν μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ» () επισημαίνει πως έχουν καταχωρηθεί έως σήμερα συνολικά 3.850 διοικητικές διαδικασίες, για καθεμία από τις οποίες περιγράφονται αναλυτικά και διαδοχικά όλα τα βήματα «ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, με διαφάνεια και κυρίως χωρίς επιπρόσθετη γραφειοκρατία».

Δείτε επίσης

H κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε ένα σύστημα οριζόντιας αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. Ειδικότερα με βάση το σχεδιασμό τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών. Πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό;

Πρόκειται για μέρος μιας ολιστικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζουμε συνολικά στη Δημόσια Διοίκηση από το 2019 και εξής με τρεις στόχους: αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών και αποτύπωση της πραγματικής δυναμικής του Δημοσίου, βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω της ενδυνάμωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και τέλος ανατροφοδότηση από τους πολίτες ώστε να επανέλθουμε με νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη «ανεβάζει» τις ταχύτητες στο Δημόσιο

Γνωρίζετε, άλλωστε, πως η καταγραφή του ρυθμού εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τη Δημόσια Διοίκηση σε πραγματικό χρόνο δεν ήταν αυτονόητη μέχρι το 2022, οπότε και θεσμοθετήσαμε το νέο πλαίσιο στοχοθεσίας και αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Στον αντίποδα, σήμερα γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από τους προϊσταμένους και παρεμβαίνουμε, για να ενδυναμώσουμε την απόδοση των υπαλλήλων με ένα φάσμα εργαλείων και δράσεων αυτοβελτίωσής τους. Η πορεία, ωστόσο, μιας τόσο ριζικής και πολυεπίπεδης μεταρρύθμισης καθιστά αναγκαία την ανατροφοδότηση από τους πολίτες και αυτό θα το επιτύχουμε με δύο τρόπους.

Πρώτον μέσω της Δυνατότητας Αξιολόγησης Υπηρεσιών και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης από το σύνολο των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, δηλαδή δύο φορές το χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες θα αξιολογούν μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να επικεντρωθούμε σε εκείνες τις περιπτώσεις, που δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να αναπτύξουν ρυθμό και να επιταχύνουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Με αυτή την πρωτοβουλία θα καταφέρουμε τη μεγαλύτερη έρευνα μέτρησης ικανοποίησης δημοσίων υπηρεσιών που έχει γίνει ποτέ, τη δυνατότητα ανάλυσης των αποτελεσμάτων ανά αξιολογούμενη υπηρεσία, ανά χωρική περιοχή (δήμο, περιφέρεια, ακόμα και ανά Τ.Κ.) και ανά ηλικιακή ομάδα, την ύπαρξη συγκριτικών δεικτών με επόμενα κύματα της έρευνας, τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν λόγο στην αξιολόγηση της καθημερινότητάς τους και φυσικά την ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας.

Παράλληλα όμως θα δώσουμε τη δυνατότητα για αξιολόγηση υπηρεσιών πρώτης γραμμής του Δημόσιου Τομέα από αποδεδειγμένους χρήστες αυτών.

Ο πολίτης – χρήστης μιας υπηρεσίας πρώτης γραμμής του Δημόσιου Τομέα (π.χ. ΚΕΠ, ΔΥΠΑ, e-EΦΚΑ) αμέσως μετά τη συναλλαγή του λαμβάνει προσωποποιημένο σύνδεσμο για να απαντήσει σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Με τον τρόπο αυτό αξιολογείται όχι μόνο η υπηρεσία, αλλά και η διαδικασία.

Σε ποιους τομείς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο και τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει;

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε χρήση των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, εισάγοντας για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαδικασία της στοχοθεσίας.

Η τεχνολογική συνδρομή υπήρξε πολύτιμη. Συγκεκριμένα, οι περίπου 155.000 στόχοι που είχαν θέσει οι 21.000 Προϊστάμενοι στη διαδικασία αξιολόγησης για το 2023, έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου με συγκεκριμένες συστάσεις να τους βοηθήσουν για να βελτιωθούν. Το 2025 θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ψηφιακό βοηθό για την ορθή διατύπωση στόχων και δεικτών μέτρησης, μια διαδικασία που μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί και εκπαιδευτικά.

Επιπλέον, η ίδια μεθοδολογία εφαρμόστηκε στην εξέταση των πραγματικών περιστατικών για την ανάδειξη των υπαλλήλων υψηλής απόδοσης, όπου και εκεί η συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης κρίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Ενώ η δεξαμενή των υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν αρχικά ως υψηλής απόδοσης ήταν υπερπολλαπλάσια, μετά την σχετική επεξεργασία στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των αξιολογούμενων υπαλλήλων. Άρα, η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αφενός αντικειμενικοποιεί τα δεδομένα και αφετέρου παρέχει εκείνη την επιστημονική ασφάλεια, ώστε να ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα οι διοικητικές διαδικασίες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητά τους.

Παράλληλα, στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο με ένα στρατηγικό εργαλείο προγραμματισμού που λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα καθώς και τα μελλοντικά κενά εργασίας, την προσαρμογή των δεξιοτήτων στις αρμοδιότητες των θέσεων εργασίας, καθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες για την υποβοήθηση στη διαμόρφωση του ετήσιου προγραμματισμού των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο. Όμως, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνδράμει και στην μεταρρύθμιση που επιχειρούμε για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, μέσω του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ».

Αναφερθήκατε στο Μητρώο Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ» και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πως μπορούν να επωφεληθούν πολίτες και επιχειρήσεις από αυτό;

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι για πρώτη φορά έχουμε Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών στο ελληνικό Δημόσιο. Στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ» (mitos..gr) έχουν καταχωρηθεί έως σήμερα συνολικά 3.850 διοικητικές διαδικασίες, για καθεμία από τις οποίες περιγράφονται αναλυτικά και διαδοχικά όλα τα βήματα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, με διαφάνεια και κυρίως χωρίς επιπρόσθετη γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα, στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η απλούστευση όλων αυτών των διαδικασιών, ξεκινώντας με καταργήσεις δικαιολογητικών αφού οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να «συνομιλούν» μεταξύ τους και να ανταλλάσουν την απαραίτητη πληροφορία για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ταλαιπωρείται.

Επιπροσθέτως, βάλαμε μπροστά το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας το οποίο θα μας δίνει την δυνατότητα μέτρησης των διοικητικών βαρών ανά διαδικασία και τομέα πολιτικής πριν και μετά την όποια απλούστευση.

Σε όλα αυτά σύμμαχός μας είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Όλα αυτά τα πρωτογενή δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θα αναλυθούν με Τεχνητή Νοημοσύνη για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στις λύσεις που θα δώσουμε για την αντιμετώπιση των αλληλεπικαλύψεων, τη μείωση των απαραίτητων βημάτων, την κατάργηση των δικαιολογητικών και εν τέλει στην ικανοποίηση των πολιτών.

Πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός του για το Δημόσιο και ποιες αλλαγές θα υπάρξουν;

Γνωρίζετε ότι ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός για την πλήρωση θέσεων στη Δημόσια Διοίκηση αποτέλεσε τομή, τόσο σε επίπεδο εγκυρότητας και διαφάνειας, όσο και σε επίπεδο ταχύτητας, καθώς έχουν ήδη απορροφηθεί χιλιάδες από τους επιτυχόντες σε θέσεις που έχει ανάγκη το ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, κεντρική στόχευσή μας αποτελεί να ολοκληρώνεται όλος ο κύκλος μιας πρόσληψης μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος για το οποίο έχει εγκριθεί: δηλαδή από την στιγμή που προκηρύσσεται η θέση, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσλαμβάνεται μέσα στα όρια της ίδιας χρονιάς, εάν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις. Για να μπορεί κάθε πολίτης να προγραμματίζει τη ζωή του, επαγγελματική και προσωπική, αλλά και για να μη χρονίζουν τα κενά στο Δημόσιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τον προγραμματισμό μας ο νέος γραπτός διαγωνισμός θα έχει πολλές καινοτομίες: για πρώτη φορά θα εξελιχθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονική μορφή σε εξεταστικά κέντρα και κυλιόμενες ώρες και μέρες, με τράπεζα θεμάτων για το κομμάτι των γνώσεων και με τεστ δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν ανακάμπτουν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και ένα υπολογίσιμο κομμάτι ψηφοφόρων παραμένει στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον σε ποιους τομείς εκτιμάτε πως πρέπει να δοθεί το επόμενο διάστημα έμφαση από την κυβέρνηση;

Γνωρίζετε καλά πως οι δημοσκοπήσεις είναι «φωτογραφία της στιγμής». Παρόλα αυτά και στην στιγμιαία ακόμη αποτύπωση των τάσεων στο εκλογικό σώμα, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί διψήφιο προβάδισμα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται μακράν ως ο πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία, ενώ οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του δεύτερου κόμματος «αναποφάσιστοι» στις μετρήσεις ως προς την πρόθεση ψήφου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα μέρος του εκλογικού σώματος τηρεί στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς να έχει διαρρήξει οριστικά τα πολιτικά δεσμά μαζί της.

Γιατί, ενδόμυχα οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι δίνουμε με προσήλωση την μάχη της βελτίωσης της καθημερινότητάς τους παράλληλα με την αντιμετώπιση σύγχρονων κρίσεων και γεωπολιτικών προκλήσεων. Συνεπώς, είναι ακλόνητη προτεραιότητά μας η εξυπηρέτηση του πολίτη, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και η στήριξη του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μέσα από τη Δημόσια Διοίκηση.

Δείτε επίσης