Καθώς τα αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο εκτίμησης του καιρού για τους επόμενους μήνες και δεν είναι και αποδεκτά από του επιστήμονες, ας δούμε τι λένε οι προβλέψεις των εποχικών μετεωρολογικών μοντέλων για την κατάσταση του τον προσεχή χειμώνα (2016-2017).


Να σημειώσουμε ότι η εποχική πρόγνωση συνίσταται σε μία προσπάθεια πιθανολογικής πρόγνωσης των γενικών χαρακτηριστικών του καιρού που θα επικρατήσει τους προσεχείς μήνες. Οι εποχικές προγνώσεις δεν παρέχουν πληροφορίες για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του των επομένων μηνών, όπως π.χ. που και πότε ακριβώς θα εκδηλωθούν βροχές ή πότε και που θα σημειωθεί παγετός, αλλά δίνουν μόνο πληροφορίες για τις πιθανότητες διακύμανσης των μετεωρολογικών παραμέτρων σχετικά με την “κλιματική” τιμή των τελευταίων ετών. Για παράδειγμα οι εποχικές προγνώσεις δίνουν μία εκτίμηση της πιθανότητας η θερμοκρασία που θα επικρατήσει το προσεχές μήνα να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την μέση κλιματική τιμή των τελευταίων χρόνων για αυτό το μήνα, ή οι βροχοπτώσεις να είναι αντίστοιχα περισσότερες ή λιγότερες από την κλιματική τιμή κ.λ.π.

Εποχικές προγνώσεις πραγματοποιούνται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία των εποχικών προγνώσεων βρίσκεται σήμερα σε ερευνητικό στάδιο και οι προγνώσεις παρουσιάζουν ακόμα μεγάλη πιθανότητα σφάλματος, όμως αποτελούν το μοναδικό επιστημονικό εργαλείο για την εκτίμηση του καιρού των επόμενων μηνών. Παρ΄όλα αυτά είναι μία διαδικασία που αναμένεται ότι θα παρέχει με την πάροδο του χρόνου όλο και πιο αξιόπιστα προϊόντα.

Ας δούμε τώρα πως αναμένεται να είναι ο καιρός στη χώρα μας τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο – Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των μοντέλων εποχικής πρόγνωσης του South East European Virtual Climate Change Center (SEEVCCC).

Νοέμβριος 2016:

Για το μήνα Νοέμβριο τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από πλευράς θερμοκρασιών η χώρα μας δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερες διακυμάνσεις από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της ανατολικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναμένουμε 1 με 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Η μοναδική περιοχή, σύμφωνα με το εποχικό μοντέλο, όπου το Νοέμβριο αναμένουμε περισσότερο κρύο από ότι συνήθως είναι τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου, όπου η μέση θερμοκρασία θα είναι 1 περίπου βαθμό χαμηλότερη.

Όσο αφορά τη βροχόπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, καθώς και η Κρήτη, θα δεχτούν το Νοέμβριο λιγότερες βροχές από ότι συνήθως. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού με την αθροιστική βροχή στις περισσότερες ημιορεινές περιοχές να μην υπερβεί το 50 με 60% των μέσων κλιματικών τιμών. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας τα νησιά του Ιονίου, η κεντρική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά ανατολικού Αιγαίου όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσειςθα δεχτούν έως και 25% παραπάνω ποσότητα βροχής από ότι συνήθως.

Δεκέμβριος 2016:

Για το Δεκέμβριο αναμένουνε λιγότερη ποσότητα βροχής έως και 25% από τη μέση εποχική κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ η αθροιστική βροχή στην κεντρική Μακεδονία και στις πλείστες παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας θα υπερβαίνει έως και 20 με 30 % του κανονικού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα συνηθισμένα για τον Δεκέμβριο επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές στα δυτικά ηπειρωτικά, στη Θεσσαλία και στη Θράκη περιμένουμε 1 με 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές.

Ιανουάριος 2017:

Περισσότερο ενδιαφέρων φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός του Γενάρη, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εποχικών μοντέλων πρόγνωσης, η ποσότητά της βροχής στα ημιορεινά, πεδινά και παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και ολόκληρης της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά 25 με 50% πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Λιγότερες βροχές, έως και 25 % κάτω από τις κανονικές ποσότητες, αναμένουμε μόνο στην Κρήτη, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά και στην κορυφογραμμή της Πίνδου.

Η θερμοκρασία τον Ιανουάριο θα κυμανθεί 1 με 2 και τοπικά στη βόρεια Ελλάδα 3 βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία του μέσου Γενάρη των τελευταίων ετών. Με λίγα λόγια ο Ιανουάριος αναμένεται θερμότερος και περισσότερο υγρός από ότι συνήθως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025