Στο δρόμο της ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της καινοτομίας πορεύονται συνδυάζοντας τα εργαλεία τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να χαρτογραφηθούν ανάγκες και επιχειρήσεις για μία συστηματική βοήθεια από την κυβέρνηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποτίμηση τεσσάρων σεμιναρίων στον τομέα αυτό, που φιλοξένησε από τον Δεκέμβριο του 2018 και για ένα χρόνο το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ.

Σκοπός της σημερινής συνάντησης των μελών των ελληνικών αποστολών στα εν λόγω σεμινάρια, εκπροσώπων φορέων του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, εκπροσώπων των πρεσβειών Κύπρου και Ισραήλ στην Ελλάδα καθώς και στελεχών αρμοδίων υπηρεσιών ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την αξιοποίηση στο ελληνικό περιβάλλον των συμπερασμάτων που αποκομίστηκαν από τα σεμινάρια για την ανάπτυξη του ελληνικού μοντέλου καινοτόμου επιχειρηματικότητας αλλά και την ενίσχυση της προοπτικής της περαιτέρω συνεργασίας σε διμερές και τριμερές επίπεδο με το Ισραήλ και την Κύπρο.

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως εξήγησε ο υφυπουργός και αρμόδιος για θέματα Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Χρίστος, Δήμας προσβλέπει άμεσα στην ανάπτυξη πλατφόρμας Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να νομοθετηθούν συγκεκριμένα εργαλεία και κίνητρα για την προώθησή τους. Με επόμενο βήμα την εξέλιξη του Μητρώου αυτού σε μία ευρύτερη πύλη εισόδου για όλο το οικοσύστημα, ενώ δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενός φυσικού χώρου, η Πολιτεία της Καινοτομίας, στην Οδό Πειραιώς, όπου θα βρίσκονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας με σκοπό τη δημιουργία φυσικών συνεργειών. Ο κ. Δήμας, αναφερόμενος στην προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, τόνισε ότι είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η περαιτέρω ανάπτυξη της τριμερούς σχέσης ώστε να έρθουν πιο κοντά τα τρία οικοσυστήματα για μεγαλύτερες συνέργειες.

Στη σημασία του συνδυασμού των εργαλείων των δύο υπουργείων όπως και της χαρτογράφησης των νεοφυών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε τη σημαντική μεταρρύθμιση που έχει προωθήσει η νέα κυβέρνηση στο πεδίο της εξωστρέφειας, ώστε με βάση ένα ενιαίο δίκτυο, στο οποίο όλα τα κανάλια επικοινωνίας και οικονομικής διπλωματίας θα εξυπηρετούν μία ενιαία στρατηγική. “Εμείς στο ΥΠΕΞ”, είπε, “είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, ώστε με βάση την αξιοποίηση των σεμιναρίων αυτών να ενσωματώσουμε καλές πρακτικές από το Ισραήλ και να δούμε συγκεκριμένα επόμενα βήματα που μπορούν να προκύψουν για την ενίσχυση της τριμερούς αυτής συνεργασίας”.

Κάθε επένδυση στην καινοτομία του 1 δολαρίου επιστρέφεται ως 5-8 δολάρια στην οικονομία ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βασίλης Γκουνγκολίδης, δίνοντας το στίγμα της σημασίας που έχει η αποτύπωση του συστήματος από υπουργεία και φορείς της ενίσχυσης της καινοτομίας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε επίσης και τη σημασία των ενδιάμεσων μηχανισμών μεταφοράς και προώθησής της.

Ως μία νέα διάσταση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των σεμιναρίων η σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, Σαουσάν Χασόν. Κάνοντας λόγο για σχέση αδελφοσύνης, τόνισε επίσης την μεγάλη δυναμική που αναπτύσσεται στη συνεργασία των τριών χωρών.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, χαρακτήρισε ως πυλώνες για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή τέτοιου είδους συνεργασίες που είναι, όπως είπε, περισσότερο από ποτέ αναγκαίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025