Το μήνυμα πως η γλώσσα, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας ανέκαθεν αποτελούσαν πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, χαιρετίζοντας τη σημερινή εκδήλωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας με τίτλο «Η Ελληνική γλώσσα είναι ψυχή».

Αναδεικνύοντας τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο κ. Βλάσης είπε πως είναι μια πρόσκληση για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο. «Ένα ταξίδι το οποίο συμπυκνώνει τα βιώματα και τις εμπειρίες, τα πάθη και τις ανησυχίες του λαού μας. Γιατί όντως, “η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή” και ο εορτασμός της αποτελεί μια αφορμή να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την ταυτότητά μας, μια απόπειρα αυτογνωσίας, η οποία, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ» επισήμανε περαιτέρω ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Είναι όμως και μια ευκαιρία, σημείωσε, «να αναδείξουμε την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και προσέθεσε: «Η ελληνική είναι η γλώσσα έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πιο μεγάλες στιγμές του, για τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία οφείλει να πορεύεται στη ζωή. Η ελληνική είναι μια γλώσσα με διαχρονική εμβέλεια, μια γλώσσα πάντα παρούσα και πάντα επίκαιρη».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, είπε πως υπήρξε διαχρονικό αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού και επισήμανε ότι η ιδέα για την υλοποίησή της ανήκε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, υπό τον τότε πρόεδρό της καθηγητή κ. Κορίνθιο, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση. Σημείωσε ακόμα πως την πρωτοβουλία αυτή η ελληνική Πολιτεία στήριξε και οι απανταχού κοινότητες των Ελλήνων ανά τον κόσμο αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του σε ομογενειακό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, είπε πως με μεγάλη συγκίνηση απένειμε πιστοποιητικά ελληνομάθειας σε περίπου 150 παιδιά που διακρίθηκαν. «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της ομογένειάς μας, ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την πατρίδα μας και οφείλουμε να τα στηρίξουμε υλικά και ηθικά με όλα τα μέσα», υπογράμμισε ο κ. Βλάσης.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ιστορία της νεαρής, εκ γενετής τυφλής Αιγύπτιας, της ‘Αντι Ελ Αραμπί, η οποία ζει στο Κάιρο και μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα και προσέθεσε πως είχε τη χαρα να τη γνωρίσει, την περασμένη εβδομάδα, στο Κάιρο και να τη συγχαρεί για την αξιοθαύμαστη προσπάθειά της. «Μου είπε ότι “νιώθω την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα μου”. Η περίπτωση της νεαρής αυτής Αιγύπτιας αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα, με τον αστείρευτο γλωσσικό και πνευματικό πλούτο, συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει» τόνισε.

Τέλος, προέτρεψε, το παράδειγμα της ‘Αντι Ελ Αραμπί, να αποτελέσει μία αφορμή για όλους μας να προσφέρουμε στην ελληνική γλώσσα την προσοχή, την φροντίδα και την προβολή που της αρμόζει και εξήγησε: «Γιατί η γλώσσα μας βοηθά “να κλείσουμε στην ψυχή μας την Ελλάδα και να αισθανθούμε μέσα να λαχταρίζει κάθε είδους μεγαλείο. Γιατί την γλώσσα μας έδωσαν ελληνική και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού”».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη για την πρωτοβουλία του, καθώς και στα στελέχη της γενικής γραμματείας για την διοργάνωση της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

ΑΠΕ