Οι θέσεις των δικηγόρων εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος διατυπώθηκαν κατά την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η Ολομέλεια σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Κατ΄ αρχάς, εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Καλογήρου και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Γεωργίου Σάρλη στις εργασίες της και θεωρεί θεσμικά επιβεβλημένη τη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και των οργάνων του δικηγορικού σώματος.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Συνταγματικής αναθεώρησης, σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η Ολομέλεια προτείνει:
1) Διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.
2) Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων με πρόταση και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
3) Απαγόρευση συμμετοχής δικαστικών λειτουργών που αφυπηρετούν λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης, σε όλες τις πολιτικές και τις δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανεξαρτήτων Αρχών.
4) Αξιοκρατική (και όχι κατ’ αρχαιότητα) προαγωγή και ουσιαστική επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών.
5) Διατύπωση γνώμης από το δικηγορικό σώμα, δια των αρμοδίων συλλογικών του οργάνων ενώπιον του Α.Δ.Σ. για την υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές και αξιολόγηση) των δικαστικών λειτουργών.
6) Συνταγματική οριοθέτηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων με δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εκδικαζομένων υποθέσεων και του χρόνου εκδόσεως των δικαστικών αποφάσεων από τον κοινό νομοθέτη.
7) Διατήρηση του Μισθοδικείου.
8) Διατήρηση του ορίου ηλικίας των 67 ετών ως προς την συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών.
9) Τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στη Στρατιωτική Ποινική Δικαιοσύνη.
Επίσης, η Ολομέλεια καταδικάζει απερίφραστα τη μαζική αθρόα αποστολή μη ζητηθεισών επιστολών από δικηγορικά γραφεία προς κατηγορίες Ελλήνων πολιτών και δη εργαζομένων και συνταξιούχων, με τις οποίες τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες δικαστικής διεκδίκησης περικοπών μισθών, συντάξεων, δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας, οι οποίοι δεν είναι εντολείς τους και δεν συνδέονται συμβατικά μαζί τους, ούτε τους έχει ζητηθεί τούτο, είτε ατομικά είτε μέσω των συλλογικών φορέων εκπροσώπησής τους, και θέτουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες τους για την ανάληψη των σχετικών δικαστικών ή άλλων ενεργειών. Αυτή η πρακτική συνιστά αντιδεοντολογική επαγγελματική πρακτική και αθέμιτη διαφήμιση και μειώνει το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος.
Καταδικάζει ακόμη και κάθε προσπάθεια απαξίωσης του δικηγόρου με την υποκατάστασή του στην άσκηση του έργου του από διάφορους πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Διευκρινίζεται, ότι, η Ολομέλεια δεν ενθαρρύνει τη συνδρομή και με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή των Συλλόγων στην άσκηση ενδίκων βοηθημάτων με αντικείμενο τη διεκδίκηση ιδιωτικών απαιτήσεων, οποιασδήποτε μορφής, ενέργεια που εμπίπτει στο αποκλειστικό έργο του δικηγόρου.
Τέλος, η Ολομέλεια ζήτησε την παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων επαγγελματικών λογαριασμών και εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου καθ’ όσον πλείονα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία το δικηγορικό σώμα έχει θέσει υπόψη του αρμοδίου υπουργείου, παραμένουν εισέτι αναπάντητα.