Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung περί συνεδρίασης του Washington Group την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο με αντικείμενο το ελληνικό χρέος, αλλά φρόντισε να σημειώσει σ’ αυτή τη φάση την απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε σχετική ερώτηση του Real.gr, αν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ότι δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ. Κερέ και του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, θα συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση κρατικού χρέους της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε: «Το μόνο πράγμα που είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε είναι ότι η γενική διευθύντρια (Κριστίν Λαγκάρντ) δεν θα βρίσκεται στο Βερολίνο εκείνη την ημερομηνία».
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Washigton Group αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης, όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, παραμένει.
Το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 ή για περισσότερα μέτρα όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση που αφενός να επιτρέπει στο ΔΝΤ να μην παραβιάζει το καταστατικό του και να εκπληρεί τους όρους που έχει θέσει και αφετέρου να ικανοποιεί την απαίτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για αναβολή της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά το 2018.
Η λύση που επεξεργάζεται στο παρασκήνιο -και ενδεχομένως παρουσιαστεί στο Washington Group- περιλαμβάνει ένα πακέτο εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου και δέσμευση έναντι του ΔΝΤ για τις γενικές κατευθύνσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.
Απώτερος στόχος είναι να αποδεχτεί το ΔΝΤ αυτή τη γενική δέσμευση και να οριστικοποιήσει την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Το σενάριο της μη συμμετοχής του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει πολύ πιθανό – δεδομένων των όρων που έχει θέσει η Κριστίν Λαγκάρντ και της διαφωνίας που έχει εκφράσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΤΝ, Πολ Τόμσεν.
Ως εναλλακτικό σενάριο είναι πιθανόν η συμμετοχή του ΔΝΤ με ένα μικρό δάνειο ή να αποδεχθεί το Ταμείο τελικά έναν ενισχυμένο συμβουλευτικό ρόλο, κάτι που συμφωνήθηκε και στην περίπτωση της Ισπανίας.