Τον κίνδυνο να καταστεί ανούσια πριν καν εφαρμοστεί μια από τις σημαντικές προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης –την παροχή έκπτωσης φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων– επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτωνεντοπίζοντας μεγάλες «παγίδες» στην τελική μορφή της σχετικής φορολογικής διάταξης.
Πρώτον, αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης όπως το εξοικονομώ κατ’ οίκον. Δεύτερον, καταργείται για όποιον επικαλεστεί τη σχετική έκπτωση, η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «τιμωρία» προβλέπεται να ισχύσει μέχρι και το… τέλος του 2026 δηλαδή για μια ολόκληρη εξαετία. Τρίτον, δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για προμήθεια υλικών παρά μόνο οι εργασίες. Τέταρτον, η έκπτωση φόρου γίνεται μόνο από τον φόρο εισοδήματος και όχι από τους υπόλοιπους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ. Και πέμπτον μπαίνει ανώτατο πλαφόν στην δαπάνη που μπορεί να επικαλεστεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου καθώς αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 48.000 ευρώ. Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, ο ιδιοκτήτης που θα επικαλεστεί τιμολόγια μικρής αξίας για επισκευές –π.χ 1000 ή 2000 ευρώ τον χρόνο- κινδυνεύει να πληρώσει και περισσότερα σε σχέση με την επιβάρυνση που υφίσταται σήμερα.
Ο τρόπος με τον οποίο έχει διατυπωθεί η διάταξη στο νομοσχέδιο είναι «τιμωρητικός» και γι’ αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά την απόσυρσή της. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3 του σχετικού άρθρου η οποία αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση, εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α’ της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026». Φυσικά, το άρθρο παραπέμπει και σε κοινή απόφαση των υπουργών οικονομικών, περιβάλλοντος και ενέργειας προκειμένου να καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εφαρμογή της έκπτωσης, ωστόσο, η γενική αναφορά στο άρθρο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για το μέτρο. Ο λόγος; Από τη μία ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει περισσότερο φόρο για 6 χρόνια αν κάνει παρέμβαση στο ακίνητό του, και από την άλλη θα παίρνει μια έκπτωση φόρου –η οποία μπορεί να είναι και πολύ μικρότερη- για 4 χρόνια.
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: ιδιοκτήτης ακινήτου, εισπράττει 15.000 ευρώ από ενοίκια. Μέχρι σήμερα, ισχύει το εξής: Ο ιδιοκτήτης φορολογείται για 14.250 ευρώ και όχι για 15.000 ευρώ που έχει εισπράξει καθώς γίνεται έκπτωση 5% στο εισόδημα λόγω αποσβέσεων. Αν προστεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, η ετήσια επιβάρυνση φτάνει στα 2637 ευρώ. Έστω ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης κάνει μια δαπάνη 3000 ευρώ για την ενεργειακή θωράκιση του ακινήτου. Θα κερδίζει 300 ευρώ φόρο επί μια τετραετία. Με τη διαφορά όμως ότι το φορολογητέο του εισόδημα θα επιστρέψει στα 15.000 ευρώ καθώς προβλέπεται η αναστολή της έκπτωσης του 5% από το φορολογητέο εισόδημα για μια εξαετία. Έτσι, ο ιδιοκτήτης, για τα τέσσερα πρώτα χρόνια θα πληρώνει 2616 ευρώ (αντί για 2636 ευρώ που θα πλήρωνε αν δεν έκανε την ενεργειακή αναβάθμιση) και για τα επόμενα δύο χρόνια θα πληρώνει 2916 ευρώ δηλαδή 280 παραπάνω. Στο σύνολο της εξαετίας, παρά την δαπάνη, θα βγει ζημιωμένος καθώς θα έχει πληρώσει φόρο 16.296 ευρώ αντί για 15.822 ευρώ.
Ωφελημένοι με τη μορφή που παίρνει η διάταξη μπορούν να βγουν μόνο όσοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητά τους. Αν ιδιοκτήτης με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ από ενοίκια έκανε δαπάνες 30.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση, ο φόρος του στην εξαετία θα έπεφτε στα 16.656 ευρώ ενώ χωρίς την επένδυση θα πλήρωνε 26.424 ευρώ. Βέβαια, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσμετρήσει και το τι θα του ζητήσουν οι επαγγελματίες παραπάνω για τον ΦΠΑ των τιμολογίων που θα ζητήσει αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.