Από την ίδρυσή της έως και τη μεγάλη φωτιά του 1917, η Θεσσαλονίκη ξεδιπλώνει την ιστορία που έκρυβε στα σπλάχνα της για αιώνες. Σταδιακά μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα ευρήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται παράλληλα με τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό, η πόλη συνδέει το παρελθόν της με το σήμερα.
Ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος, υπογράμμισε ότι «με αφορμή το έργο του Μετρό αποκαλύπτεται στα μάτια των Θεσσαλονικέων μια ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη…μια ολόκληρη πόλη, όπως ήταν από την ρωμαϊκή εποχή, μετέπειτα τη βυζαντινή, την οθωμανική και στη συνέχεια μέχρι τη νεότερη, τη σύγχρονη».
Η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης, Τάνια Πρωτοψάλτη, κάνει λόγο για μια τεράστια ευκαιρία, που οδήγησε στον εντοπισμό του πολεοδομικού ιστού της πόλης του Κασσάνδρου, «αποκαλύφθηκε στο νότιο κέλυφος του σταθμού της Βενιζέλου, ο κεντρικό δρόμος, εκατέρωθεν και του ελληνιστικού αρχικού δρόμου, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, ήταν στην ίδια χάραξη, στον ίδιο άξονα μέχρι και τους νεότερους χρόνους, δηλαδή ο δρόμος ο ελληνιστικός, με τον ρωμαϊκό, με τον βυζαντινό και τη νεότερη οδό Εγνατία του σήμερα».
Σταθμός «Αγίας Σοφίας» – το μεγαλύτερο μνημειακό οικοδόμημα
Στη Βόρεια πλευρά της Αγίας Σοφίας έχει έρθει στο φως, το μεγαλύτερο μνημειακό οικοδόμημα που έχει ανασκαφεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και ανάγεται στο 4ο αιώνα μ.Χ. «Στη γωνία της Εγνατίας και της Αγίας Σοφίας, έχει αποκαλυφθεί μια μεγάλη κρήνη σε μήκος που ξεπερνά τα 15 μέτρα, παράδειγμα της διαχρονίας της πόλης της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Τζεβρένη.
Σταθμός Βενιζέλου- ο κεντρικός δρόμο decoumanus maximus
Στον σταθμό Βενιζέλου οι ανασκαφές έφεραν στο φως τον κεντρικό δρόμο decoumanus maximus, όπου υπήρχαν όπως αποκαλύπτει η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινίδου Κρινώ, κοσμηματοπωλεία όπως και σήμερα, «ίδιος πολεοδομικός σχηματισμός αλλά και χρήση με τα κοσμηματοπωλεία».
«Ξεδιπλώνεται μπροστά τα μάτια του επιβάτη και επισκέπτη η ιστορία μιας παράδοσης, μια πόλης και μιας περιοχής της Μακεδονίας, που είναι πάρα πολύ πλούσια», υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα ανέρχονται σε 300.000 αντικείμενα
Για να φτάσουν όμως αυτά τα χιλιάδες ευρήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στις βιτρίνες των μουσείων της χώρας μας, ακολουθείται μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Χαρακτηριστικά, ο αρχαιολόγος Σταύρος Ζαχαριάδης, τονίζει ότι «τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε επεξεργαστεί πάνω από δυο χιλιάδες κιβώτια ευρημάτων, τεράστιος όγκος».
Η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, ανέδειξε απίστευτο πλούτο και εντυπωσιακή ποικιλία ευρημάτων περιόδων και εποχών. «Μόνο να σκεφθεί κανείς ότι τα ευρήματα ανέρχονται σε περίπου 300.000 αντικείμενα, τα οποία θα αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, αλλά και στο νέο μουσείο που σκεφτόμαστε να συστήσουμε, αντιλαμβάνεται κανείς το τεράστιο κέρδος που έχει η πόλη αλλά και η εθνική οικονομία από το διπλό έργο που γίνεται εδώ», επισήμανε.