Γενική ισοπέδωση τιμών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην κτηματαγορά λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα όχι μόνο «αντέχουν», αλλά παρουσιάζουν και άνοδο την τελευταία διετία, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates που δημοσιεύει το enikos.gr. Και αυτό, παρότι η ζήτηση εξακολουθεί να αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε παλαιά ακίνητα.


Ανθεκτικότητα σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα παρουσιάζουν και οι τιμές για περίπου 50.000-60.000 αδιάθετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί το 2009-2010 και δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ. Τα εν λόγω ακίνητα, παρότι η ηλικία τους πλέον αγγίζει τη δεκαετία, τύποις ονομάζονται και αυτά νεόδμητα, με δεδομένο οι οικοδομές που χτίζονται τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες. Αυτός είναι και ο λόγος που παρότι ο αριθμός των συγκεκριμένων ακινήτων που δεν έχουν βρει ακόμα ιδιοκτήτη είναι αρκετά μεγάλος, οι τιμές τους οι τιμές τους παραμένουν ανθεκτικές.
«Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η ανθεκτικότητα στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μείωση των τιμών στην αγορά κατοικίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης έως και σήμερα ανήλθε πανελλαδικά κατά μέσο όρο το 38 % και στην Αθήνα το 42 %, χωρίς να λείπουν και ακραία φαινόμενα, με πτώση τιμών που έφτασε και το 55%-60% για ακίνητα μεγάλης επιφάνειας στα Βόρεια προάστια της Αττικής.
Η πτώση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των επενδύσεων σε κατοικίες, με τις σωρευτικές απώλειες της περιόδου 2008-2016 να αγγίζουν τα 23,6 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν ξεπέρασαν το 0,7% του ΑΕΠ έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2007», λέει στο enikos.gr ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.
«Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2016 οι τιμές στα πραγματικά νεόδμητα ακίνητα –δηλαδή αυτά έως 5 ετών- αυξήθηκαν κατά 2 % σε σχέση με το 2015, ενώ το 2017 ήταν σχεδόν αμετάβλητες . Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ότι η αγορά κατοικίας οδεύει προς σταθεροποίηση μετά τη ραγδαία πτώση του 2009. Η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε από μερικούς κατασκευαστές νεόδμητων κατοικιών λόγο της βελτίωσης του κλίματος σε σχέση με το παρελθόν και λόγο της ολοκλήρωσης του καθοδικού κύκλου», λέει ο κ. Μπάκας.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών στα νεόδμητα ακίνητα προκαλούν εντύπωση δεδομένου ότι η ζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε παλαιά ακίνητα και σε ευκαιρίες που δημιουργούνται στιγμιαία. Το 2017, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που βρήκαν μνηστήρα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 90 %, αφορούσαν σε ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών που πολλές φορές έχρηζαν ανακαίνισης . Σε ποσοστό μόλις 6 % οι αγοραπωλησίες αφορούσαν σε πραγματικά νεόδμητα ακίνητα.
Σε ό,τι αφορά τα «καθαρόαιμα» και μη νεόδμητα ακίνητα, η μεγάλη ζήτηση καταγράφεται πλέον για ακίνητα έως 15 ετών, που ανεγέρθηκαν μετά το 2003, επιφάνειας 95 -105 τμ, με δύο υπνοδωμάτια, parking και αποθήκη. Βασικό κριτήριο για τους ενδιαφερόμενους είναι τα ακίνητα να βρίσκονται πλησίον των μέσων μαζικής μεταφοράς.
«Πλέον οι κατασκευαστές έχουν διαφοροποιήσει τη λογική τους, εν αναμονή καλύτερων εποχών στην κτηματαγορά και είτε απέχουν ολοκληρωτικά από τις κατασκευαστικές εργασίες, είτε ολοκληρώνουν τις ημιτελείς οικοδομές εφόσον έχουν εξασφαλίσει τη πώληση τουλάχιστον όσον διαμερισμάτων απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών . Οι υπόλοιποι κατασκευαστές είτε απέχουν από την ανέγερση νέων οικοδομών είτε στρέφονται στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, που παρουσιάζουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ζήτηση από το εξωτερικό στα νησιά μας» επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, σημειώνοντας πως το 2017, ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από 10 χρόνια που ξεκίνησαν δύο νέες οικοδομές στο Παλαιό Φάληρο και στην Άνω Γλυφάδα, περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών κυρίως για την χρήση της άδειας διαμονής ( Χρυσή Βίζα).