Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ετοιμάζονται φέτος για διαφορετικά , χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και κάνοντας λελογισμένη χρήση στον φωτισμό, με στόχο την ακόμη και μέσα στις γιορτινές ημέρες.

 

Σύμφωνα με το IN, από τη μία η ανάγκη για εορταστικό κλίμα – ιδίως μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, που τα γιορτάστηκαν με αυστηρούς περιορισμούς -, από την άλλη το ενεργειακό κόστος, που φέτος τον χειμώνα θα είναι δυσβάσταχτο, κάνουν, βέβαια, την απόφαση των δημοτικών Αρχών αρκετά δύσκολη.

Με ανακοίνωσή του, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Δήμος Πειραιά παρουσίασε τον σχεδιασμό που έχει κάνει για τις ημέρες των γιορτών, αντιλαμβανόμενος πλήρως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την υποχρέωση για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό στην κατανάλωση, αλλά παράλληλα και την ανάγκη για την ύπαρξη εορταστικού κλίματος στην πόλη.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, η δημοτική Αρχή μειώνει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στους περισσότερους δρόμους και πλατείες της πόλης: «Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φωτισμός των κεντρικών δρόμων και η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα σβήσουν νωρίτερα, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Περιορισμός θα υπάρξει και στις καθημερινές ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.

Υπενθυμίζεται πως και ο δημοτικός φωτισμός του Πειραιά έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τύπου LED, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων αλλά και ενέργειας πάνω από 75%.

Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι δήμοι που είχαν «επενδύσει» σε φωτιστικά στολίδια που αποτελούνται από λαμπτήρες τύπου LED, χαμηλής κατανάλωσης, με πλήρως ανακυκλώσιμα πλαίσια. Στη λίστα των δήμων αυτών περιλαμβάνεται τόσο ο Δήμος Πειραιά όσο και ο Δήμος Τρικκαίων.

Εδώ και δυόμισι μήνες εργάζεται η δημοτική Αρχή στα Τρίκαλα πάνω στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Τρικκαίων σε θέματα Smart Cities Γιώργος Χρυσόμαλλος, όλοι περιμένουν εκείνες τις ημέρες – κάτοικοι, επισκέπτες, ο εμπορικός κόσμος. «Η απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι να μη στολιστούν οι πόλεις στις γιορτές, αλλά να κινηθούν έξυπνα ως προς τη διαχείριση του φωτισμού».

Ηδη, τα στολίδια και οι φωτεινές γιρλάντες είναι τύπου LED, που κάνουν οικονομία 70%. Ο εορταστικός φωτισμός, ωστόσο, θα σβήνει τα μεσάνυχτα, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα παίρνει… παράταση μέχρι τις 2 το πρωί. «Στην πόλη έχει ήδη ξεκινήσει η εγκατάσταση των υποδομών για τα λαμπάκια, ενώ μέσα στον Νοέμβριο τα Τρίκαλα θα είναι έτοιμα για τα Χριστούγεννα και το άναμμα του ψηλότερου φυσικού δέντρου».

Από την άλλη, φαίνεται πως ο σχεδιασμός για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στον Δήμο Αθηναίων δεν θα διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο περσινό. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» στελέχη του, η δημοτική Αρχή, πολύ πριν… σκάσει η βόμβα της ενεργειακής κρίσης, είχε, βάσει του προγραμματικού σχεδιασμού της, αποφασίσει να αντικαταστήσει τα παλαιωμένα και ενεργοβόρα φωτιστικά με νέους λαμπτήρες, τύπου LED, καταφέρνοντας σημαντική εξοικονόμηση, της τάξεως του 60%.

Ταυτόχρονα, και τα λαμπάκια που κοσμούν την πόλη τις ημέρες των γιορτών είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει, λένε, προς το παρόν ανάγκη για αλλαγή ή περιορισμό στον χριστουγεννιάτικο στολισμό – φωτισμό, ο οποίος θα είναι έτοιμος να… λάμψει από τα τέλη του Νοεμβρίου.

Ακόμη, όμως, και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα θα ανοίξουν, όπως φαίνεται, με περιορισμούς. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, ο οποίος φέτος θα ανοίξει νωρίτερα, στις αρχές Νοεμβρίου, θα κλείνει στις 10 το βράδυ, όχι μόνο τις πόρτες του αλλά και τα φώτα του. Οσο για την Ονειρούπολη στη Δράμα, εξετάζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο ΝΠΔΔ του Δήμου Δράμας, υπεύθυνο διοργάνωσης εκδηλώσεων Λευτέρη Καλλινικίδη, να γίνονται διαλείμματα μέσα στις γιορτές. «Να σταματά η λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025