Στην απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, τον γνωστό ELA, οδήγησε η αύξηση των καταθέσεων στα 152,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 από 137,8 δισ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017, δείγμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Με μια λιτή ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος σήμανε το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου βαθιάς κρίσης που αντιμετώπισε το τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2010 και μετά οι καταθέσεις φυλλορροούσαν, κεφάλαια έφευγαν στο εξωτερικό, για να ζήσουμε το αποκορύφωμα, το χάος Βαρουφάκη και την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015.

Σήμανε τη λήξη του συναγερμού

«Βάσει της Συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2017 σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, καθώς η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα δεν υπερβαίνει πλέον το όριο των 2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διακόψει τη δημοσίευση δελτίων σχετικά με το ανώτατο όριο της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες».

Ετσι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σήμανε τη λήξη συναγερμού. Ο μηχανισμός έκτακτης ενίσχυσης με ρευστότητα ήταν αυτός που κράτησε ζωντανό το τραπεζικό σύστημα στη χώρα, αν και το κόστος της χρηματοδότησης από τον ELA ήταν «τσουχτερό». Η εικόνα άλλαξε με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες από 137 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 σε 152,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Μάλιστα μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση άνω των 4,7 δισ. ευρώ (σε σχέση με τον Νοέμβριο) καθώς μόνο στους λογαριασμούς των αγροτών μπήκαν κοινοτικές επιδοτήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν την περυσινή χρονιά τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, αύξηση 1,6 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, 3,1 δισ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και 862 εκατ. ευρώ οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες να διαμορφωθεί σε 152,4 δισ. ευρώ από 137,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017. Με άλλα λόγια, μέσα στο 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 14,6 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των ιδιωτών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) αυξήθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ, στα 134,4 δισ. ευρώ από 126,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025