Ο Τζορτ Σόρος, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 25 δισ. δολάρια, υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος διαθέτει μία απίστευτη προϊστορία, ενώ έγινε ευρήτερα γνωστός ως ο επενδυτής που κερδοσκόπισε κατά της Τράπεζα της Αγγλίας.

Δείτε παρακάτω ορισμένα ενδιαφέροντα γεγονότα για τη ζωή του.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ως Εβραίος-έφηβος, ο Σόρος κατάφερε να επιβιώσει από τη ναζιστική κατοχή στην Ουγγαρία την περίοδο 1944-1945, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, τα οποία και έφτιαξε ο πατέρας του. Αργότερα, μετανάστευσε στην Αγγλία και σπούδασε φιλοσοφία στο London School of Economics, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό και τα βράδια ως σερβιτόρος σε νυχτερινό μαγαζί.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μετά την αποφοίτησή του, ο Σόρος ζήτησε από κάθε CEO εμπορικών τραπεζών στο Λονδίνο να κανονίσουν μία συνάντηση, ωστόσο έλαβε μόνο δυο απαντήσεις. Ο ίδιος περιγράφει την περίοδο αυτή ως το «χαμηλότερο σημείο» της ζωής του, καθώς ταπεινώθηκε αρκετά σε πάρα πολλές συνεντεύξεις. Τελικά, όμως, τα κατάφερε και ξεκίνησε να εργάζεται στη Singer&Friedlander, μια εμπορική τράπεζα στο Λονδίνο, ως υπάλληλος. Όπως έχει δηλώσει, ο μόνος λόγος που τον προσέλαβαν είναι διότι μιλούσε την ουγγρική γλώσσα.

H ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ SOROS FUND MANAGEMENT

Τη δεκαετία του 1950, ο μεγαλοεπενδυτής μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στη F.M. Mayer. Έπειτα από χρόνια εργασίας ως αναλυτής και έμπορος επιχειρήσεων, ο Σόρος ίδρυσε τη Soros Fund Management. Από το πλευρό του, φυσικά, δεν θα μπορούσε να έλειπε ο Jim Rogers και οι Stanley Druckenmiller, οι οποίοι στην πορεία έγιναν θρύλοι των επενδύσεων.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Το πρόσωπό του βρέθηκε στην πρώτη σελίδα των μέσων ενημέρωσης, όταν κατάφερε να κερδίσει ένα δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, θέτοντας ένα μεγάλο στοίχημα έναντι της βρετανικής λίρας. Για 41 χρόνια, από το 1969 έως το 2009, ο Σόρος αύξησε τις επενδύσεις του κατά 26,3%.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

Ο Σόρος χρησιμοποίησε το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο στη φιλοσοφία αναπτύσσοντας τη δική του θεωρία αντανακλαστικότητας στις αγορές, την οποία και θεωρεί επίτευγμα της ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής υποσχέθηκε να δωρίσει 50 εκατ. δολάρια στο ίδρυμα Institute of New Economic Thinking, το οποίο έχει στόχο να εισάγει μία νέα οικονομική σκέψη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τα τελευταία χρόνια, ο Σόρος έχει παρουσιάσει ένα πιο φιλανθρωπικό πρόσωπο, υποστηρίζοντας θερμά τις διεθνείς προσπάθειες υπέρ των προσφύγων σε όλον τον κόσμο, προωθώντας μία ανοιχτή κοινωνία σε όλην την υδρόγειο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο Σόρος επέστρεψε στις αγορές το 2016, καθώς ανέμενε ότι η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα θα έφερνε παράλληλα ευκαιρίες για κέρδη στις αγορές.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος ήλπιζε και μετά την εκλογή Τραμπ έχασε ένα δισ. δολάρια. Πρόσφατα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «απατεώνα»και «εν δυνάμει δικτάτορα», προεξοφλώντας ότι θα αποτύχει.