Ειδικότερα, το σουβλάκι μετατρέπεται σιγά – σιγά σε είδος πολυτελείας – Κλείνουν πολλά σουβλατζίδικα – Τι λένε οι επιχειρηματίες.
Πιο αναλυτικά, οι τιμές των πρώτων υλών που έχουν εκτοξευτεί αδειάζουν σιγά – σιγά το «ένα με από όλα» και δεν είναι λίγα τα σουβλατζίδικα που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία.
«Κάθε μέρα συνάδελφοι κλείνουν, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε και εμείς, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε, διώχνουμε προσωπικό και μένουν άνθρωποι που τους είχα 20 χρόνια χωρίς δουλειά. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές αλλά είναι αδύνατον διότι βλέπετε κάθε μέρα τι γίνεται», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο επιχειρηματίας Κώστας Ζηγούρης.
Ενδεικτικό του ύψους των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και μετακυλίονται στους καταναλωτές είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο η τιμή στο χοιρινό καλαμάκι αυξήθηκε από 1,8 ευρώ στα 2,20 ευρώ.
Έρχονται 68.000 ΝΕΕΣ θέσεις εργασίας – Όλα όσα ανακοινώθηκαν
Σε λίγο δεν θα μπορούμε να έχουμε καταλόγους, διότι δεν θα ξέρουμε αν τον επόμενο μήνα οι τιμές θα είναι ίδιες, λέει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας.
Στα ύψη η τιμή ενός τυλιχτού
Όπως λένε οι καταναλωτές, για μια τετραμελή οικογένεια, χρειάζονται πλέον τουλάχιστον 25 ευρώ μόνο για τυλιχτά και αναψυκτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο ακριβό τυλιχτό σουβλάκι το συναντά κανείς στην Κρήτη με τη μέση τιμή να έχει σκαρφαλώσει στα 4,30 ευρώ, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3,54€, ενώ στην Αθήνα το σουβλάκι κυμαίνεται στα 3,30 ευρώ.
Πατάτες τηγανιτές… όπως αστακός
Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες όπως το ηλιέλαιο και οι πατάτες, έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των προϊόντων καθιστώντας αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων απαγορευτικές.
«Έχει ακριβύνει πάρα πολύ, είμαστε κλασικοί Έλληνες αλλά το σκεφτόμαστε πλέον» λένε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA οι καταναλωτές.
Το μέλλον δε για το λατρεμένε φαγητό των Ελλήνων προοιωνίζεται δυσοίωνο, αφού οι επαγγελματίες φοβούνται ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες θα συνεχιστούν και αναγκαστικά -αφού αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το κόστος- θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά τις τιμές.