Με τη σκόνη να καταλαγιάζει μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, όπου απεφεύχθη ελληνική χρεοκοπία, αναλυτές και οικονομολόγοι στρέφονται πια σε πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα φθάνει στο τέλος του σε 14 μήνες, όπου η χώρα είτε θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της έπειτα από οκτώ χρόνια διασώσεων, ή να ζητήσει άλλη μία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε σημείωμα προς τους πελάτες της η HSBC, έχει προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της, αν θέλει να απεξαρτηθεί από τις δόσεις των πακέτων διάσωσης και να βγει στις αγορές χρέους. «Περαιτέρω πρόοδος στην ελάφρυνση χρέους φαίνεται απίθανη τις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Fabio Balboni της HSBC, ο οποίος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι «επείγονται» να επινοήσουν τρόπους μείωσης του χρέους της Ελλάδας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η άλλη κύρια ελπίδα για την Ελλάδα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), ως ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και θετικό σημάδι για τους επενδυτές. Ομως η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, πριν από οποιοδήποτε QE.
Με περιορισμένες λοιπόν τις επιλογές ο Balboni προειδοποιεί:
«Χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από το QE της ΕΚΤ ή από τον ESM, μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το Εurogroup θα μπορούσε να παράσχει τελικά μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση χρέους, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ αργά για μια καθαρή έξοδο ή ακόμη και για ένα ήπιο προληπτικό πρόγραμμα». Ετσι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, με πλήρεις όρους.
Ενα τέταρτο πακέτο διάσωσης θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, για τους πιστωτές της και για τους επενδυτές, μετά από τις προσπάθειες η οικονομία να αποκτήσει μια δυναμική αφού έχει χάσει το 27% της παραγωγής της από την οικονομική κρίση.
Δημιουργικές λύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν «στα χαρτιά», σχολιάζει ο Balboni σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην προχωρήσει σε καθαρή έξοδο και θα μπορούσε αντί να δοθεί μια νέα «προληπτική γραμμή πίστωσης» από τους δανειστές, να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
«Οι αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πιθανή πτώχευση για ένα διάστημα, μπορούν όμως να περιμένουν πολλή νευρικότητα γύρω από την Ελλάδα τους ερχόμενους μήνες», κατέληξε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.