Εφικτή είναι η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όμως ίσως χρειαστεί ένα «προληπτικό πρόγραμμα», εκτιμά ο οικονομολόγος της τράπεζας HSBC Φάμπιο Μπαλμπόνι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.
Σύμφωνα με τον Μπαλμπόνι, η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές και τον ερχόμενο Αύγουστο θα έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για περίπου ένα χρόνο.
«Για πολλά χρόνια υπήρχε ανησυχία για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως, έχοντας ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές πέρυσι, το 2018 η Ελλάδα ίσως ολοκληρώσει αντίθετα το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια και εννέα υπουργούς Οικονομικών», σημειώνει ο Μπαλμπόνι, τονίζοντας πως δεν είναι σαφές αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει την «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια που επιδιώκει.
¨Μία ‘καθαρή’ έξοδος ίσως είναι εφικτή, τουλάχιστον για μία περίοδο. Όμως ένα προληπτικό πρόγραμμα, ή έστω μία ‘ενισχυμένη’ παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, ίσως χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν επιλέξιμα στις αναχρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΚΤ», εκτιμά.
Πάντως, επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι ακόμα μακριά από το να αξιολογηθεί σε investment grade, καθώς και ότι παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προβλέποντας ότι αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Πολλά θα κριθούν, κατά τον ίδιο, από την προθυμία της Ευρωζώνης να παραχωρήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Χωρίς «σημαντική» ελάφρυνση, η Ελλάδα «δεν θα πετύχει τις απαιτήσεις βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της HSBC. «Επιπλέον, με βάση κάποιες λογικές υποθέσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη, και με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουλίου, το χρέος της Ελλάδας δεν θα σταθεροποιηθεί, καθώς τα φτηνά δάνεια της Ευρωζώνης θα αντικατασταθούν από πιο ακριβά ομόλογα», εξηγεί.