Ως απαράδεκτη, ανήθικη και κουτοπόνηρη τακτική χαρακτήρισε ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου με το Ποτάμι, , τη διαδικασία με την οποία κατατέθηκε και συζητείται το επείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Αναδιοργάνωση των της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

Κατά τη συζήτηση επί της αρχής στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Μαυρωτάς τόνισε, αφού πρώτα καυτηρίασε το γεγονός έλλειψης αξιολόγησης του προηγούμενου συστήματος, πως η τελική μορφή του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε δεν συμπεριλαμβάνει τον περιορισμό θητειών για τους διευθυντές, ούτε και τη μαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων, ενώ υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν για όλα τα στελέχη εκπαίδευσης να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια.

Χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε, αν οι απαιτήσεις από έναν σχολικό σύμβουλο ή συντονιστή εκπαιδευτικού έργου είναι οι ίδιες με τον περιφερειακό διευθυντή και πώς γίνεται πρώτα να αξιολογηθούν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, μετά οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και μετά οι Περιφερειακοί Διευθυντές, σχολιάζοντας παράλληλα «εκτός αν υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες. Ας κάνουν τώρα τις κρίσεις και τις επιλογές οι δικοί μας -γιατί οι περιφερειακοί διευθυντές είναι δικοί σας μετακλητοί υπάλληλοι- και μετά βλέπουμε ποιοι θα αναλάβουν στη θέση τους».

Στο θέμα της μοριοδότησης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα δικαιότερο σύστημα. Αναφορικά με τις θητείες ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να είναι ισόβιες, αλλά ούτε και να γίνονται οριζόντιες, υποχρεωτικά αλλαγές, καθώς το κλειδί για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι και πάλι η αξιολόγηση. Στα Συμβούλια Επιλογής, φαίνεται πως αυξάνεται η παρέμβαση της Κυβέρνησης, καθώς συμμετέχουν εντελώς κομματικά διορισμένα μέλη στα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Για τους λόγους αυτούς, ο βουλευτής Αττικής έκανε σαφές πως η στάση θα είναι αρνητική απέναντι σε αυτή τη μεταρρύθμιση – απορρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025