Πίνακας περιεχομένων
Η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έναν δυσπρόσιτο στόχο για την πλειονότητα των πολιτών, καθώς οι τιμές των ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινούνται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η αδυναμία πρόσβασης σε ιδιόκτητη στέγη οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στην αναγκαστική επιλογή της ενοικίασης, με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα να ενισχύονται συνεχώς. Πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, έκρηξη των διαζυγίων και δυσβάσταχτοι οικονομικοί όροι δανειοδότησης συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν αφήνει περιθώρια για ιδιοκατοίκηση, προκαλώντας ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες.
Δείτε Ακίνητα: Το παράδοξο της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα
Ραγδαία αύξηση της ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος των μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, το ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν την ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 35%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που βρίσκεται στο 27%. Το υψηλό αυτό ποσοστό αντανακλά την αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να επενδύσουν σε ιδιόκτητη στέγη, είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας είτε εξαιτίας του φόβου απώλειας της περιουσίας μέσω πλειστηριασμών. Η τάση αυτή δεν αποτελεί πλέον προσωρινή συνθήκη, αλλά διαμορφώνει μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Οι πλειστηριασμοί κατοικιών στερούν την πρόσβαση στην ιδιοκατοίκηση
Ένας από τους βασικούς λόγους που ενισχύουν την αδυναμία απόκτησης κατοικίας είναι οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών. Όπως ανέφερε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει ήδη τα σπίτια τους, με τις κατασχέσεις να αυξάνονται σταθερά. Τη δεδομένη στιγμή, στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auctions είναι αναρτημένες 5.840 κατοικίες προς εκποίηση, από ένα συνολικό σύνολο περίπου 13.500 ακινήτων. Η τάση αυτή εντείνεται, καθώς καθημερινά προστίθενται νέα ακίνητα. Παράλληλα, τα στοιχεία από τους servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια δείχνουν ότι τα funds χειρίζονται πάνω από 2.250.000 υποθέσεις δανειοληπτών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.
Τα διαζύγια αυξάνουν τις ανάγκες για στέγαση
Ανασταλτικό παράγοντα στην αγορά κατοικίας αποτελεί και η άνοδος των διαζυγίων, η οποία δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για δεύτερη κατοικία σε κάθε οικογένεια. Όταν ένας γάμος λήγει, απαιτούνται πλέον δύο ξεχωριστές στέγες, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη πιεσμένο στεγαστικό τοπίο. Η ανάγκη για επιπλέον διαμερίσματα εντείνει την πίεση στην αγορά, ενώ οι οικογενειακές μεταβολές επιδρούν άμεσα και στο οικονομικό προφίλ των νοικοκυριών, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την απόφαση για αγορά ακινήτου.
Αλλαγή στις στεγαστικές ανάγκες – Αναζητούνται μικρότερα διαμερίσματα σε κομβικά σημεία
Η νέα καθημερινότητα μετά από ένα διαζύγιο ή τη διάσπαση μιας οικογένειας δεν δημιουργεί μόνο ανάγκη για περισσότερα σπίτια, αλλά και για ακίνητα διαφορετικών χαρακτηριστικών. Πλέον, η αγορά χρειάζεται διαμερίσματα με λιγότερα τετραγωνικά, χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη λειτουργικότητα. Οι πολίτες στρέφονται προς πιο μικρά και ευέλικτα ακίνητα, κατά προτίμηση σε περιοχές που προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και βασικές υποδομές. Η απουσία επαρκούς προσφοράς σε αυτή την κατηγορία δημιουργεί επιπλέον πίεση στην αγορά και ενισχύει το στεγαστικό πρόβλημα.
Η αγορά κατοικίας υπό ασφυξία λόγω κόστους και κοινωνικών μεταβολών
Η δυσπρόσιτη αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που λειτουργούν σωρευτικά. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές ακινήτων, η αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό, οι μαζικοί πλειστηριασμοί και η ζήτηση που ενισχύεται από τα διαζύγια καθιστούν την ιδιοκατοίκηση ένα όνειρο ολοένα και πιο μακρινό για τους Έλληνες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ενοικίαση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, χωρίς ωστόσο να προσφέρει την πολυπόθητη σταθερότητα.
Διαβάστε επίσης Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Από πότε θα μπει σε ισχύ – Πού και σε πόσους ιδιοκτήτες θα γίνονται οnline έλεγχοι