Φρένο στις επιστροφές φόρου βάζει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2017, βρίσκοντας 569.602 φορολογούμενους να περιμένουν την πληρωμή του πιστωτικού τους σημειώματος.
{ad{
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους.
Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όμως έχει βγάλει πιστωτικό σημείωμα για 955.634 φορολογούμενους με το συνολικό προς επιστροφή ποσό στα 364,336 εκατ. ευρώ. Έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα, δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου 240,8 εκατ. ευρώ, την οποία δικαιούνται και η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δρομολογεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.
Η νέα οφειλή όταν βεβαιωθεί, ακόμα και εάν δεν γίνει ληξιπρόθεσμη θα συμψηφιστεί με τις επιστροφές φόρου, εξέλιξη η οποία για χιλιάδες φορολογούμενους είναι επιθυμητή (οι ουρές στις εφορίες πέρυσι αυτό δείχνουν) για άλλους όμως συνεπάγεται ανατροπή προγραμματισμού. Η ακύρωση της δυνατότητας εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις και ο συμψηφισμός της συνολικής οφειλής με την προσδοκώμενη επιστροφή φόρου εισοδήματος, φέρνει για πολλά νοικοκυριά τα πάνω κάτω.
Από την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την ολοκλήρωσή της η ΑΑΔΕ προχώρησε, σε τρεις πληρωμές επιστροφών φόρου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, εκτός απροόπτου, πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου.
Έτσι, εφόσον οι εν αναμονή δικαιούχοι επιστροφής φόρου, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία η οποία τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, θα υποστούν συμψηφισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, από Σεπτέμβρη μπορούν και πάλι να ελπίζουν σε πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού με το φόρο που θα πρέπει να τους επιστρέψει η εφορία.
Προτεραιότητα στις επιστροφές φόρου, είχαν όσοι έσπευσαν νωρίς να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. Όσοι άφησαν τη δήλωση για την τελευταία στιγμή, ήταν δεδομένο ότι δεν θα προλάβαιναν να πάρουν την επιστροφή φόρου. Η πρακτική των συμψηφισμών δεν είναι καινούργια.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. επιστροφή φόρου εισοδήματος), η οποία αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.
Αν ο φορολογούμενος θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία, μπορεί να ζητήσει συμψηφισμό με δήλωσή του στη Δ.Ο.Υ η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους. Ο συμψηφισμός μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.
Σε συμψηφισμό υπόκεινται, με βάση το νόμο, οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη) καθώς και οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.
Σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (ΔΟΥ ή τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. αν υφίσταται τίτλος επιστροφής, αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο ή γνωστοποιεί την απαίτησή του κατά του Δημοσίου ο ίδιος ή η εκκαθαρίζουσα αρχή) ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.
Όταν η απαίτηση (εκτός των τίτλων πληρωμής, που υφίστανται στις ΔΟΥ) εκκαθαρίζεται ή πρόκειται να πληρωθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (Δημόσιο με τη στενή του όρου έννοια), ο συμψηφισμός ζητείται με έγγραφο του προϊσταμένου της ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή.