Αντιμέτωποι με τη επιβολή προστίμων που ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 2.500 ευρώ βρίσκονται οι φορολογούμενοι για τουλάχιστον 15 παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβάσεων για τις οποίες η εφορία επιβάλλει πρόστιμα είναι οι εξής:

Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση (εννοεί τη δήλωση οποιουδήποτε φορολογικού αντικειμένου από την οποία προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου).

Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου.

Ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.

Ο φορολογούμενος δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.

Ο φορολογούμενος δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του.

Ο φορολογούμενος δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Ο φορολογούμενος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.

Ο φορολογούμενος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ο φορολογούμενος εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών – Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.).

Ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλλει ανακριβή στοιχεία. 12. Ο φορολογούμενος δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.

Ο φορολογούμενος διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025