Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον κορονοϊό στα νησιά και στα χωριά μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ  καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην αρνητική για απόφαση της επιτροπής, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις.

«Το άνοιγμα για το θα σήμαινε πισωγύρισμα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις συστάσεις της επιτροπής που αφορούν τον εκκλησιασμό της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι αποστάσεις μέσα και έξω από τους ναούς, και να φοράμε διπλή μάσκα», τόνισε, ενώ για την ημέρα του Πάσχα είπε ότι καλύτερα να το εορτάσουμε σε υπαίθριο χώρο, μόνο δύο οικογένειες και ως 12 άτομα. Μάλιστα, συνέστησε ατομικό τεστ σε όλους πριν βρεθούν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.

Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα.

«Θα συνεχίσουμε με υπομονή και προσπάθεια αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, εξηγώντας πως οι εισηγήσεις της επιτροπής εξαρτώνται από τα δεδομένα τα οποία αναθεωρούνται και μελετώνται κάθε βδομάδα.

Όπως είπε, παρότι υπάρχει μια σχετική ανακούφιση για τον έλεγχο που δείχνει να επιτυγχάνεται όσον αφορά την πανδημία αλλά και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της υποχώρησης της πανδημίας και είναι λάθος να χαλαρώσουμε».

Η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε μεγάλες ηλικίες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δύο στους τρεις, δηλαδή ποσοστό 65%, από τους ηλικιωμένους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση, είπε.

Μιλώντας για μία ακόμη φορά για την αξία του εμβολιασμού, τόνισε πως αν και ο μεγαλύτερος αριθμός όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πλέον νεότεροι, ένας στους 4 από αυτούς είναι άνω των 75 ετών. «Παρότι είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται εξαιτίας του κορονοϊού», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια μιλώντας γενικότερα για τον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι την περίοδο που κάποιος εμβολιάζεται δε χρειάζεται να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη διατροφή για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επίσης δεν θα πρέπει να αλλάζει την φαρμακευτική του αγωγή και δεν συστήνεται να κάνει προληπτικές εξετάσεις ή έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό για να δει αν έπιασε το εμβόλιο.

Αναφερόμενη στο επιδημιολογικό φορτίο η καθηγήτρια, είπε ότι «δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια, με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων άφησε καλό αποτύπωμα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και τόνισε ότι τα self test είναι σημαντικό όπλο για το μέλλον, αλλά πιο μεγάλη σημασία στον περιορισμό της επιδημίας έχει η ατομική ευθύνη του καθενός.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε και υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα. O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 4,2%.»

«Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου που σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και για την αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα απαιτηθούν κάποιες εβδομάδες. Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025