Tις οκτώ μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στο με στόχο την ισχυρή, ποιοτική, υποστηρικτική κι αποτελεσματική παρουσία του στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης απαρίθμησε μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου στα Ιωάννινα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη

Συγκεκριμένα η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε

στη χρήση ψηφιακών υπογραφών,
στην ηλεκτρονική διακίνηση διοικητικών εγγράφων στον δημόσιο τομέα, απ’ την οποία εξοικονομούνται ετησίως 400 εκατομμύρια ευρώ,
στην ενιαία «Κάρτα του Πολίτη»,
στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας,
στην απλούστευση διαδικασιών και αδειοδοτήσεων,
στο «Νέο Ψηφιακό ΚΕΠ»,
στη δυναμική χρήση των ανοιχτών δεδομένων,
στη διαλειτουργική ηλεκτρονική διασύνδεση οργανικών μονάδων του Δημοσίου.

«Οι δομές του Δημοσίου, οι Υπηρεσίες του και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να γίνουν βασικοί πυλώνες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων και εγγυητές στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιώντας μια δέσμη δράσεων, που αφενός εξασφαλίζουν δραστική εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης κι αφετέρου στοχεύουν στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μέσα από βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, απλούστευση των διαδικασιών συναλλαγής, μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών και εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες κι επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Αναλυτικά η Ομιλία της Υπουργού Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, κατά την έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου στα Ιωάννινα

***

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μπέγκα, και όλους όσους δούλεψαν για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Κυρίες και κύριοι,

Ξεκινάμε σήμερα τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου, του 5ου κατά σειρά που διενεργείται στην περιφέρεια της χώρας με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας.

Κάνοντας πράξη την πολιτική μας αντίληψη για αποκέντρωση των λειτουργιών του κράτους, διαρκή διάλογο με την κοινωνία και συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, το σύνολο σχεδόν των Υπουργών της Κυβέρνησής μας, πλήθος κυβερνητικών στελεχών και ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, θα είμαστε αυτό το διήμερο εδώ, στα Γιάννενα, για να κουβεντιάσουμε μαζί σας για τις γέφυρες που θα συνδέσουν την Περιφέρειά μας με την Ανάπτυξη.

Και να συμφωνήσουμε τον τρόπο και τους ρυθμούς με τους οποίους πρέπει να τις διαβεί η Ήπειρος, ώστε να αφήσει πίσω της οριστικά θλιβερές πρωτιές κι αρνητικά ρεκόρ.

Προσωπικά, χαίρομαι και συγκινούμαι που βλέπω ξανά γνωστά και οικεία πρόσωπα.

Ανθρώπους που μοιραστήκαμε κοινωνικές διαδρομές.

Ανθρώπους που συναντηθήκαμε, είτε στην ίδια είτε σε αντίπαλες σκοπιές, για πολλά χρόνια στους πολιτικούς στίβους της περιοχής μας.

Ανθρώπους που μοιραστήκαμε τη δημιουργική αγωνία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο μας και τις ζωές των συμπολιτών μας.

Και –δε νομίζω πως είναι η ιδέα μου– μού φαίνεστε όλοι σας πιο αισιόδοξοι σήμερα.

Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να μην είστε.

Μιας και, μετά από τα δύο και πλέον χρόνια που εμείς αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, η Ήπειρος αρχίζει να απολαμβάνει του δικαιολογημένου –μπορώ να πω και χρωστούμενου– ενδιαφέροντος της Πολιτείας.

Απ’ την άρση της οδικής απομόνωσης με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, μέχρι την δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας και τη θεσμοθέτηση και απόδοση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, απ’ τον τριπλασιασμό περίπου του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρειά μας την περασμένη χρονιά, την επιχορήγηση έως του ποσού των 85.000 ευρώ σε κάθε ορεινό Δήμο για την εκπόνηση μελετών, την ολοκλήρωση της μελετητικής, θεσμικής και χρηματοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας, μέχρι την μείωση της ανεργίας κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Μέσα απ’ αυτά κι από μια σειρά άλλων δράσεων, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά απ’ τους Υπουργούς και τα στελέχη της Κυβέρνησής μας στα τραπέζια του συνεδρίου, είναι προφανές πως η περιοχή μας βιώνει τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα ζητημάτων, που είτε χρόνιζαν είτε δεν είχαν ποτέ απασχολήσει την πολιτική εξουσία.

Δικαίως λοιπόν είστε και σας βλέπω αισιόδοξους.

Σας βλέπω, επίσης, διεκδικητικούς κι αποφασιστικούς. Μιας και γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που σας προανέφερα και που ήδη αντιμετωπίστηκαν κι αντιμετωπίζονται.

Γνωρίζετε καλά πως η αναπτυξιακή ψαλίδα ήταν πολύ ανοιχτή εις βάρος της περιοχής μας ακόμη και πριν την κρίση, έτσι η Ήπειρος παραμένει η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης.

Κι ο δρόμος για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας δεν είναι εύκολος.

Γι αυτό και το αναπτυξιακό συνέδριο που ξεκινάει σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στιγμή.

Την ώρα που η χώρα μας επιχειρεί την μεγάλη, αναπτυξιακή στροφή, ο τόπος μας, η Ήπειρος, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια, οι παραγωγικοί φορείς, οι συλλογικότητες, οι επιστημονικοί φορείς, κάθε πολίτης που νοιάζεται, όλοι εμείς, έχουμε την δική μας ευκαιρία.

Μία ακόμη ευκαιρία να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την επόμενη ημέρα της Ηπείρου, να συναποφασίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Και λέω πως είναι ακόμη μία ευκαιρία, επειδή γνωρίζω και γνωρίζετε καλά πως δεν ήταν λίγες οι φορές που κληθήκαμε να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Κι ως επί το πλείστον οι συζητήσεις αυτές αντιμετωπίζονταν ως αναγκαία υποχρέωση.

Μας είχαν εθίσει πως σε τέτοιες εκδηλώσεις μιλάς ανέξοδα κι αναποτελεσματικά, συμμετέχεις για να φωτογραφηθείς και μιλάς για να μιλήσεις.

Επειδή η «δουλειά» είτε είχε προαποφασισθεί είτε γινόταν μετά, πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, πάντα με προνομιακά ραντεβού και «δημιουργία υποχρέωσης», πάντα ή σχεδόν πάντα με ταξίδι στην Αθήνα.

Έτσι δεν γινόταν φίλες και φίλοι;

Η ανάπτυξη σχεδιαζόταν σε κάποια γραφεία του κέντρου, κατευθυνόταν στενά και σχεδόν αποκλειστικά από τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών, κι ελεγχόταν μικροπολιτικά, στηριζόταν δηλαδή και ταυτόχρονα στήριζε μια κουλτούρα αδιαφάνειας, πελατειακής εξάρτησης και διαπλοκής με τις εκάστοτε εξουσίες.

Ένα πολιτικά απαράδεκτο για την δική μας αντίληψη αναπτυξιακό μοντέλο, που κρατούσε την κοινωνία, τους πολλούς, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ταυτόχρονα μακριά απ’ την παραγωγή και διανομή του πλούτου.

Ένα πολιτικά απαράδεκτο για τη δική μας αντίληψη πρότυπο.

Με κλειστές ομάδες εξουσίας, με διάθεση της πληροφορίας σε λίγους κι εκλεκτούς, με λίγους ωφελούμενους και με υπερτονισμό του οικονομικού χαρακτήρα της ανάπτυξης, εις βάρος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της.

Μια στρεβλή αντίληψη για την ανάπτυξη κι αντίστοιχα ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο, που δε γεννήθηκαν, φυσικά, στη χώρα μας.

Στη χώρα μας, όμως, υπηρετήθηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές εξουσίες.

Που, πιστές στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, εφάρμοσαν το παραπάνω εισαγόμενο κυρίαρχο μοντέλο, το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα αποτελέσματα που είχε.

Τη συσσώρευση πάνω απ’ το 50 % του παγκόσμιου πλούτου στο 1% του πληθυσμού και ταυτόχρονα τη χρεοκοπία χωρών, μεταξύ αυτών και της δικής μας.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές και πρακτικές ήταν που δημιούργησαν την παγκόσμια ύφεση.

Οι ίδιες πολιτικές επιλογές στο εσωτερικό της χώρας μας ήταν που δημιούργησαν τα στρεβλά παραγωγικά και αναπτυξιακά πρότυπα, την κρίση χρέους και τη συνακόλουθη υπαγωγή της Ελλάδας σε μνημόνια κι αυστηρή επιτήρηση.

Κι επειδή τα περιθώρια ανατροπών φάνταζαν αδύνατα για το συστημικό πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας, στήθηκε το πολιτικό σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

Ένα σενάριο, όμως, που υλοποιήθηκε μόνο στα μυαλά των δημιουργών του και των διακινητών του.

Χάρη στη στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στην Κυβέρνησή μας, που –σε συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής ασφυξίας το 2015– αναγνώρισε, ιεράρχησε κι άρχισε να αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα μιας ιδιαίτερα δυσχερούς πραγματικότητας, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υπηρέτησε μέχρι κεραίας την αντίληψη πως η κοινωνία φτιάχνει την Αριστερά κι όχι η Αριστερά την κοινωνία, άνοιξε θεσμική ομπρέλα προστασίας στους πιο αδύναμους μέσα απ’ τις δράσεις του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, σταθερά και μεθοδευμένα ανέβασε ρυθμούς στην απορροφητικότητα προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία για να επαναφέρει την κοινωνική συνοχή, να ανακόψει τον οικονομικό κατήφορο και να οδηγήσει τη χώρα, σε πρώτη φάση, στο σταθερό έδαφος μιας κανονικότητας.

Και σήμερα, στα μισά ακριβώς αυτής της κυβερνητικής μας θητείας, δυο χρόνια πριν την επόμενη, διαψεύδοντας την καταστροφολογία, τα fake news και τις επικριτικές αναλύσεις της καθημερινής μας ενημέρωσης, μια σειρά από δημοσιονομικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά στην οικονομία δικαιώνουν την τακτική μας πολιτική επιλογή, επιβεβαιώνουν τη δουλειά μας, επαληθεύουν διεθνώς τη νέα πραγματικότητα.

Πως δηλαδή η χώρα μας έχει πατήσει στα πόδια της, άφησε πίσω της –ένα μήνα πριν– τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος και μέρα με τη μέρα αλλάζει σελίδα και κατηγορία.

Οι οικονομικοί δείκτες έχουν, πλέον, θετικό πρόσημο, το ίδιο και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόβλεψη της ανάπτυξης είναι 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,4% για το 2018.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ και η Ελλάδα εντάσσεται στους παγκόσμιους επενδυτικούς προορισμούς.

Το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας.

Μέσα σε δυόμιση χρόνια έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς δύο αξιολογήσεις και οδεύουμε σταθερά και αμετάκλητα προς την οριστική έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του ‘18.

Καταγράφουμε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς οριζόντια μέτρα, χωρίς κοινωνικούς αυτοματισμούς, χωρίς απολύσεις, χωρίς εξομοιώσεις αμοιβών, δικαιωμάτων και προοπτικών προς τα κάτω, φροντίζοντας μέσα από αντίμετρα και στοχευμένες δράσεις να στέκεται η κοινωνία όρθια.

Και για να σας προλάβω σας λέω πως όχι, δεν πανηγυρίζουμε για τα παραπάνω δεδομένα, όσο θετικά και να εμφανίζονται.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ικανοποιητικά, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία.

Δείκτες, στοιχεία και μετρήσεις που υποδηλώνουν την ανακοπή του προβλήματος και την τάση αναστροφής της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Τα αξιολογούμε, λοιπόν, ως μια βάση για να πάμε γρήγορα παραπέρα.

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για το παραπέρα.

Για να σχεδιάσουμε μαζί σας σε τοπικό επίπεδο.

Και μαζί με τους άλλους περιφερειακούς σχεδιασμούς των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας να διαμορφώσουμε τον εθνικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Βάζοντας, όμως, τους δικούς μας όρους για την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας ένα καινούριο πρότυπο δίκαιης, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που θα σχεδιαστεί, θα κατευθυνθεί και θα υλοποιηθεί με βάση τα συμφέροντα των πολλών.

Μια δίκαιη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αυξάνοντας την σταθερή, μόνιμη και ποιοτική απασχόληση, που δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για λίγους, αλλά στα αποτελέσματά της, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της –με μια κουβέντα στα οφέλη της– θα έχει αναλογική πρόσβαση ολόκληρη η κοινωνία.

Μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σπάσει την μονομέρεια της οικονομικής ανάπτυξης, δίνοντας ισότιμο χώρο στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες της.

Μια ισόρροπη ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, ενισχύοντας την παραγωγική της δυναμική, χωρίς να δημιουργεί ανισότητες και εξελικτικά χάσματα μεταξύ Περιφερειών, ούτε μεταξύ περιοχών εντός της ίδιας Περιφέρειας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο στόχος μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη προϋποθέτει μια ακόμη παράμετρο: την ισχυρή, ποιοτική, υποστηρικτική κι αποτελεσματική παρουσία του Δημοσίου στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Οι δομές του Δημοσίου, οι Υπηρεσίες του και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να γίνουν βασικοί πυλώνες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων και εγγυητές στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιώντας μια δέσμη δράσεων, που αφενός εξασφαλίζουν δραστική εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης κι αφετέρου στοχεύουν στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Μέσα από βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, απλούστευση των διαδικασιών συναλλαγής, μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών και εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες κι επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά κι επιγραμματικά αναφέρω:

τη χρήση ψηφιακών υπογραφών,

την ηλεκτρονική διακίνηση διοικητικών εγγράφων στον δημόσιο τομέα, απ’ την οποία εξοικονομούνται ετησίως 400 εκατομμύρια ευρώ,

την ενιαία «Κάρτα του Πολίτη»,

την κωδικοποίηση της νομοθεσίας,

την απλούστευση διαδικασιών και αδειοδοτήσεων,

το «Νέο Ψηφιακό ΚΕΠ»,

τη δυναμική χρήση των ανοιχτών δεδομένων,

τη διαλειτουργική ηλεκτρονική διασύνδεση οργανικών μονάδων του Δημοσίου.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας την ομιλία μου θέλω να σας πω ότι στο Υπουργείο του οποίου έχω την ευθύνη δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Κάνουμε πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, πράγματα αυτονόητα.

Το ίδιο αυτονόητο, για εμάς, για την Κυβέρνησή μας, είναι πως η ανάπτυξη δεν έχει κομματική ταυτότητα και προνομιούχους.

Αφορά όλους τους πολίτες όλων των περιοχών της χώρας, που δικαιούνται να παρεμβαίνουν, να συμμετέχουν και να ωφελούνται απ’ τους κρίσιμους κρατικούς σχεδιασμούς.

Οι οποίοι σχεδιασμοί πετυχαίνουν μόνο αν υπάρχει κοινωνική αποδοχή αλλά και πολιτικές συνεννοήσεις και άθροιση δυνάμεων.

Γι’ αυτό και προηγήθηκε μια εκτενής προσυνεδριακή διαδικασία, ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των τοπικών φορέων με την Κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και η Πολιτεία, όλοι εμείς που υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης, είμαστε εδώ, παρούσες και παρόντες, να σχεδιάσουμε με τους πολίτες για τους πολίτες και να δώσουμε λύσεις για την Ήπειρο του 21ου αιώνα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Μοναδικό μας μέλημα είναι να προσανατολίσουμε δυνάμεις, πόρους και εργαλεία στη σωστή κατεύθυνση για την ευημερία όλης της κοινωνίας.

Και θα το καταφέρουμε. Να είστε βέβαιοι.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025