«Τα τελευταία χρόνια ήταν ταραγμένα. Έχω την αίσθηση ότι έχουμε αφήσει αυτήν την εποχή πίσω μας και ότι τώρα μπορούμε να εργασθούμε για σημαντικά και αξιόλογα θέματα στο συνολικό εύρος των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά πάνω στα οποία μπορούμε χτίσουμε», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, στην πρώτη του συνέντευξη 24 ώρες, μόνο, μετά την ορκωμοσία της νέα γερμανικής κυβέρνησης.

Στο ερώτημα ποιά πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Πλέτνερ απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν θα υπάρξει μια ελληνική πολιτική του Όλαφ Σολτς, αλλά θα υπάρξει μια πολιτική της συνολικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλές όψεις», όπως επίσης ότι «θα υπάρξει μια συνέχεια της σταθερής, αξιόπιστης σχέσης μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου Μέρκελ». «Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα έχουμε μια συγκεκριμένη συνέχεια, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι εφέτος είναι για την Ευρώπη μια σημαντική χρονιά και ότι θα πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και γι΄ αυτό είναι αναγκαίο το θάρρος για κάτι νέο», επισημαίνει

Ο κ. Πλέτνερ, πιστεύει πως η Ελλάδα «έκανε πολύ σταθερά και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια» και «δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει όσα επετεύχθησαν μέχρι τώρα. Οι πιθανότητες να λήξει με επιτυχία το πρόγραμμα είναι πολύ καλές και εάν εκμεταλλευτούμε αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε να γίνουν ξανά σημαντικά βήματα, οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές».

Ο Γερμανός πρεσβευτής θεωρεί «τεχνητή συζήτηση» το «εάν θα είναι μια καθαρή ή μισή έξοδος (από το πρόγραμμα τον Αύγουστο), διότι οι κανόνες θα ισχύουν, όπως ακριβώς ίσχυσαν για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Και φυσικά δεν θα υπάρξει μια συνέχεια του προγράμματος με κάποιο όνομα. Θα αρχίσει μια νέα εποχή, αλλά αυτή η εποχή, έχει τους κανόνες της».

Για το εάν θα συμφωνήσει το Βερολίνο, να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απαντά: «Οι διαπραγματεύσεις θεωρώ πως θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και γι αυτό και δεν μπορώ να δώσω ούτε εγώ κάποια απάντηση ακόμα σε αυτήν ερώτηση».

Για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο Γερμανός πρεσβευτής τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύω, ότι ναι είμαστε στην αρχή της ανάκαμψης, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για την Ελλάδα».

Για το προσφυγικό δηλώνει πως «πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα στην Ευρώπη. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Αυτό περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε εφέτος».

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Πλέτνερ εκφράζει την θλίψη του διότι «αυτό το επεισόδιο μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα μπορέσει να επιλυθεί. Ελπίζω ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση».

Για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης, που ζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει εμφατικά ότι «ο παλιός κανόνας pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), έχει καθιερωθεί με επιτυχία και η τήρησή του έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για όλες τις χώρες».

Για την παρεμπόδιση από την Τουρκία των ερευνών φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην προσθέτουμε ακόμα περισσότερες εντάσεις» στην περιοχή, ενώ εκφράζει την ελπίδα «πως και τέτοια θέματα θα μπορούν να επιλύονται χωρίς πολεμικά πλοία».

Ο κ. Πλέτνερ βρίσκει «πολύ αξιέπαινο το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ασχολούνται με σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση» του ονόματος με την ΠΓΔΜ, η οποία «θα ήταν και για τις δύο πολύ θετική». «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μόνο θα έδινε», αλλά ότι «θα αποκτούσε ξανά τον φυσικό της ρόλο, δηλαδή να είναι η χώρα-πυρήνας στην περιοχή», επισημαίνει σημειώνοντας ότι «η δυνατότητα ενός σύνθετου ονόματος συζητήθηκε ήδη πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα και θεωρήθηκε ως μια αποδεκτή περίπτωση».

Για το θέμα του αλυτρωτισμού φρονεί ότι «δεν μπορεί να επιλυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε με αλλαγή νόμων» και υπογραμμίζει ότι «εάν η ΠΓΔΜ θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, μια χώρα δηλ. η οποία να είναι προσηλωμένη στην Ευρώπη, νομίζω πως αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση και για την Ελλάδα».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του, στον «θαυμάσιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου». Ο κ. Πλέτνερ εξέφρασε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ευχαριστίες του στους Έλληνες «για την εξαιρετική υποδοχή την οποία βίωσα και βιώνω καθημερινά στην Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα την οποία θαυμάζουμε και αγαπάμε». Αναφερόμενος στα 4 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που αναμένονται φέτος στη χώρα μας, είπε ότι είναι «απόδειξη εμπιστοσύνης και αγάπης» στη χώρα μας, ενώ και ο μικρός του γιός, ο οποίος μαθαίνει ελληνικά και τον διορθώνει, «έχει γνωρίσει μόνο την Ευρώπη και θέλει να πάει οπωσδήποτε στην Κρήτη για να δει τι απέγινε…»

Η πλήρης συνέντευξη του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ στον Αντώνη Πολυχρονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κύριε πρέσβη, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις και πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν με την νέα γερμανική κυβέρνηση;

Γενς Πλέτνερ: Χαίρομαι διότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε ήρεμα νερά. Τα τελευταία χρόνια ήταν ταραγμένα. Σε οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, ήταν δύσκολα για την Ελλάδα και ήταν θυελλώδη και για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχω την αίσθηση μετά από 8 μήνες που είμαι πρεσβευτής στην Αθήνα ότι έχουμε αφήσει αυτήν την εποχή πίσω μας και ότι τώρα μπορούμε να εργασθούμε για σημαντικά και αξιόλογα θέματα στο συνολικό εύρος των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά πάνω στα οποία μπορούμε χτίσουμε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τον νέο μεγάλο συνασπισμό;

Γενς Πλέτνερ: Η γερμανική κυβέρνηση ορκίστηκε χτες. Εξελέγη η κ. Μέρκελ και ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση. Χαιρόμαστε καταρχάς γι΄ αυτό, διότι χρειάστηκε σχεδόν μισός χρόνος έως ότου σχηματισθεί αυτή η κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι σε μας είναι παράδοση να συνάπτονται συμφωνίες συνασπισμού, είναι πολύ μεγάλο κείμενο, 120 σελίδες, και νομίζω πως είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι το πρώτο κεφάλαιο στην αρχή αυτής της συμφωνίας είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη. Και σε αυτό διατυπώνεται μια σαφής δέσμευση: ότι η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι το μέλλον μας, ότι είναι το μέλλον για την Γερμανία και ότι επίσης επιθυμούμε μια ισχυρή Ευρώπη, ώστε να γίνει ικανότερη να δρα σε σημαντικούς τομείς, τον οικονομικό, τον χρηματοοικονομικό, την προστασία των συνόρων, το μεταναστευτικό, τη μεγαλύτερη κοινωνική προστασία. Όλα αυτά είναι διατυπωμένα στη συμφωνία του συνασπισμού. Πώς όλα αυτά θα εκφραστούν επακριβώς στις τεχνικές τους λεπτομέρειες, θα είναι αντικείμενο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα το πρωί, εντός ολίγου. Η καγκελάριος Μέρκελ πήγε ήδη την (προ)περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι για να διεξαγάγει τις πρώτες συζητήσεις με τον κ. Μακρόν. Θα υπάρξουν πολλές τέτοιες συνομιλίες διότι πρόκειται για δύσκολα θέματα, αλλά νομίζω ότι η καλή είδηση την οποία έχουμε τώρα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία επί της αρχής θέλει περισσότερη Ευρώπη και είναι φιλοευρωπαϊκή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τί πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, απέναντι στην Ελλάδα; Θα κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων;

Γενς Πλέτνερ: Γνωρίζω προσωπικά ότι ο Όλαφ Σολτς είναι ένας θαυμαστής της Ελλάδας, ότι εκτιμά πολύ την Ελλάδα και την αγαπά, δεν θα υπάρξει όμως μια ελληνική πολιτική του Όλαφ Σολτς, αλλά θα υπάρξει μια διμερής πολιτική της συνολικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλές όψεις: τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδίως στη Νομισματική και Οικονομική (Ένωση), την ευρωζώνη, η οποία συγκαταλέγεται σε αυτήν και για την οποία θα είναι αρμόδιος ο Όλαφ Σολτς. Θέλουμε όμως να συνεργαστούμε στενότερα συνολικά (και) στην εξωτερική πολιτική, στενότερα για τη Μέση Ανατολή, για την Τουρκία. Ακόμα πιο στενά από ό,τι μέχρι τώρα. Σε αυτά τα θέματα είναι ο Χάικο Μάας αρμόδιος, και στον στρατιωτικό αρμόδια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ομόλογος του δικού σας υπουργού (Άμυνας). Σε όλα αυτά τα θέματα θα υπάρξει συνέχεια, θα υπάρξει μια συνέχεια της σταθερής σχέσης, της αξιόπιστης σχέσης μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Oι Έλληνες θα ήθελαν όμως να μάθουν εάν ο κ. Σολτς θα ακολουθήσει διαφορετική οικονομική πολιτική από τον κ. Σόιμπλε…

Γενς Πλέτνερ: Ξέρετε και η πολιτική του κ. Σόιμπλε δεν ήταν προσωπική του υπόθεση, αλλά εδραζόταν σε μια κοινή άποψη του γερμανικού Κοινοβουλίου, των συμμετεχόντων κοινοβουλευτικών παρατάξεων στην κυβέρνηση και αυτή ήταν το αποτέλεσμά της. Είχαμε πριν ένα μεγάλο συνασπισμό, έχουμε και αυτή τη φορά ένα μεγάλο συνασπισμό. Στο βαθμό αυτό και χωρίς να μπορώ να το πω από τώρα -ανέλαβε υπηρεσία μόλις πριν 24 ώρες από τη συνέντευξη που κάνουμε-, χωρίς να μπορώ από τώρα να πω πώς ακριβώς θα τοποθετηθεί, σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα έχουμε μια συγκεκριμένη συνέχεια κατά ένα μέρος από την μια, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι εφέτος είναι για την Ευρώπη μια σημαντική χρονιά και ότι θα πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και γι αυτό είναι αναγκαίο το θάρρος για κάτι νέο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει μια «καθαρή έξοδος». Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία;

Γενς Πλέτνερ: Πιστεύω πως η Ελλάδα έκανε πολύ σταθερά και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλά επετεύχθησαν, πολλά προχώρησαν σαφώς προς τα εμπρός, σε ορισμένα άλλα θέματα έγινε σαφές ότι είναι ζήτημα γενεών, αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει όσα επετεύχθησαν μέχρι τώρα. Και γι΄ αυτό έχω την εντύπωση ότι οι πιθανότητες να λήξει με επιτυχία το πρόγραμμα τον Αύγουστο είναι πολύ καλές και ότι εάν εκμεταλλευτούμε αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε να γίνουν ξανά σημαντικά βήματα, οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές. Εάν θα είναι μια καθαρή ή μισή έξοδος, το θεωρώ μια τεχνητή συζήτηση διότι είναι απολύτως σαφές ότι μετά το τέλος του προγράμματος (η Ελλάδα) δεν θα βρεθεί σε κενό αέρος, διότι όπως και πριν, οι κανόνες θα ισχύουν, όπως ακριβώς ίσχυσαν για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Και φυσικά δεν θα υπάρξει μια συνέχεια του προγράμματος με κάποιο όνομα. Θα αρχίσει μια νέα εποχή, αλλά αυτή η εποχή, όπως είπα, έχει τους κανόνες της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ένα είδος συνεχούς επιτήρησης εννοείτε δηλαδή;

Γενς Πλέτνερ: Κατά βάση όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι υπό επιτήρηση. Και η εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας εξετάζεται σε τακτά διαστήματα και οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ενδεχόμενα προβλήματα. Η Ελλάδα θα έχει και μετά τη λήξη του προγράμματος ένα σχετικά υψηλό χρέος, όπως πριν, και σε σύγκριση με άλλες χώρες. Όσο αυτό το χρέος παραμένει τόσο υψηλό, διότι θα μειώνεται πολύ αργά ώστε η μείωσή του να μην πνίξει την οικονομία, στο βαθμό που το επίπεδο του παραμένει τόσο υψηλό, ισχύουν οι συνήθεις κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση. Νομίζω όμως ότι σημαντικότερο θέμα από το ερώτημα επιτήρηση ή έλεγχος είναι άλλο: Δηλαδή ότι εδώ στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιά κυβέρνηση είναι στην εξουσία -διότι θα γίνουν εκλογές το αργότερο την επόμενη χρονιά-, πρέπει να αναλάβουν (οι ίδιοι οι Έλληνες) τις πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις. Διότι έχω την πεποίθηση ότι για να υπάρξει ένα αποδοτικό, αλλά οικονομικά βιώσιμο σύστημα υγείας, μια δημόσια διοίκησ, η οποία να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο, η καταπολέμηση της οικονομικής κακοδιαχείρισης, δεν έχει να κάνει με δεξιά ή αριστερή πολιτική, αλλά έχει να κάνει με το σύγχρονο λειτουργούν κράτος. Και κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης, είτε Δανός, Πολωνός ή Έλληνας δεν θέλει η διοίκηση του, η κρατική του διοίκηση, να λειτουργεί αποδοτικά. Αυτό ήταν ένα ουσιώδες τμήμα των μεταρρυθμίσεων. Και για αυτό ο έλεγχος είναι το ένα, αλλά σημαντικότερο είναι το πνεύμα ανάληψης ιδίας ευθύνης.

AΠΕ-ΜΠΕ: Θα συμφωνήσει το Βερολίνο, ο κ. Σολτς, να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τον Αύγουστο και τί είδους;

Γενς Πλέτνερ: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν στο τέλος του προγράμματος το θέμα μια ενδεχόμενης ελάφρυνσης του χρέους. Η στιγμή αυτή δεν έχει έρθει. Οι διαπραγματεύσεις θεωρώ πως θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει και γι αυτό και δεν μπορώ να δώσω ούτε εγώ κάποια απάντηση ακόμα σε αυτήν ερώτηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναμένετε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και αν ναι τις βλέπετε σύντομα;

Γενς Πλέτνερ: Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο καλές ειδήσεις. Η πρώτη καλή είδηση είναι ότι και στις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης οι γερμανικές επιχειρήσεις παρέμειναν πιστές στην Ελλάδα και δεν εγκατέλειψαν τη χώρα. Ορισμένες μάλιστα επένδυσαν σοβαρά κατά την κρίση. Η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι -όπως μεταδόθηκε- τέσσερις νέες γερμανικές επιχειρήσεις ήρθαν στην Ελλάδα για να εγκατασταθούν εδώ. Τέσσερις δεν είναι πολλές, αλλά εν πρώτοις είναι μια αρχή, και δεύτερον κάθε νέα επιχείρηση δημιουργεί θέσεις εργασίας- και στο βαθμό αυτό πιστεύω ότι ναι είμαστε στην αρχή της ανάκαμψης, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και δική μας αποστολή, της γερμανικής κυβέρνησης μαζί με τους Έλληνες φίλους μας, είναι να φροντίσουμε, ώστε το πλαίσιο για επενδύσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο καλό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έχετε ήδη επισκεφτεί πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Πιστεύετε ότι το προσφυγικό θα είναι προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης;

Γενς Πλέτνερ: Νομίζω ότι το προσφυγικό πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα στην Ευρώπη. Το χειμώνα ήταν πιο ήσυχα στο Αιγαίο, αλλά μπορεί και πάλι να αλλάξει η κατάσταση. Ο πόλεμος στη Συρία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιαίτερα αιματηρή και αποτρόπαια φάση, αλλά και μέσω των ιταλικών ακτών φτάνουν σε μας πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι το προσφυγικό θέμα παραμένει ακόμα επίκαιρο και θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Πιστεύουμε πως εντός της Ευρώπης πρέπει να υπάρξει μια αλληλέγγυα λύση. Αποτελεί αν θέλετε μια γεωγραφική σύμπτωση ότι η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου των προσφύγων από τη Συρία και η Ιταλία από την Βόρεια Αφρική. Αυτό δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι να αποτραβιούνται και να λένε, είναι δικό σας πρόβλημα. Όχι, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειαζόμαστε γι αυτό ευρωπαϊκή λύση. Αυτό περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε εφέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όπως γνωρίζετε κύριε πρέσβη, δύο Έλληνες στρατιώτες έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία. Ποιά είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης;

Γενς Πλέτνερ: Είναι θλιβερό ότι αυτό το επεισόδιο μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα μπορέσει να επιλυθεί. Ελπίζω ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση, διότι σε τελευταία ανάλυση είμαστε μια στενά συνδεδεμένη κοινότητα στο ΝΑΤΟ και τέτοια θέματα θα πρέπει να μπορούν να επιλύονται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο κ. Ερντογάν ζητά την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης. Ποιά είναι η θέση της Γερμανίας στο θέμα αυτό;

Γενς Πλέτνερ: Είμαι νομικός και νομίζω πως ο παλιός κανόνας «pacta sunt servanta» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είναι ένας κανόνας οποίος έχει καθιερωθεί με επιτυχία και η τήρησή του έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για όλες τις χώρες. Κάτι περισσότερο δεν θα έλεγα επ΄ αυτού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Κύπρος, χώρα μέλος της ΕΕ, παρεμποδίζεται από την Τουρκία να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό;

Γενς Πλέτνερ: Βρισκόμαστε εδώ σε μια περιοχή, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν ήδη αρκετές εντάσεις. Έχουμε την κατάσταση στη Συρία, έχουμε την μεσανατολική διένεξη. Νομίζω πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην προσθέτουμε ακόμα περισσότερες εντάσεις. Η λύση του θέματος της Κύπρου, το απέδειξαν οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, είναι πολύ σύνθετη και νομίζω πως θα κάναμε καλά εάν συνεχίζαμε αυτές τις προσπάθειες, να επιλύσουμε αυτό το δύσκολο θέμα, με διάλογο, με συναίνεση. Εάν δεν χαλαρώσουμε αυτές τις προσπάθειες, τότε ελπίζω πως και τέτοια θέματα θα μπορούν να επιλύονται χωρίς πολεμικά πλοία, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πώς βλέπετε τις συνομιλίες για το όνομα της ΠΓΔΜ;

Γενς Πλέτνερ: Βρίσκω πραγματικά πολύ θετικό και αξιέπαινο το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών -και πρέπει να το αναγνωρίσει κανείς-, ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα ασχολούνται με σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση αυτής της διαμάχης. Η επίλυση αυτής της διαμάχης θα ήταν κατά την πεποίθησή μου και για τις δύο χώρες πολύ θετική. Φυσικά για την ΠΓΔΜ θα σήμαινε το άνοιγμα του δρόμου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία, μόνο θα έδινε. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα θα έπαιρνε κάτι, δηλαδή θα αποκτούσε ξανά τον φυσικό της ρόλο, δηλαδή να είναι η χώρα-πυρήνας σε αυτήν την περιοχή και να αποτελέσει οικονομικά έναν κόμβο και για τις χώρες των βορειότερων περιοχών, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, αλλά και πέραν των Δ. Βαλκανίων. Θα ήταν πρόσφορο και για τους δύο, και το βρίσκω ενθαρρυντικό ότι έχει υπάρξει μια ουσιαστική προσέγγιση. Τώρα δεν υπάρχουν -κατά την άποψή μου- τόσο πολλά κενά, και η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει και τις δύο πλευρές, την Αθήνα και τα Σκόπια ώστε να βρουν την απαραίτητη ενέργεια, για να φτάσουμε σε μια λύση. Θα ήταν καλό για την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω ότι τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος, είναι κάτι το οποίο πρέπει να συμφωνήσουν οι διαπραγματευόμενες πλευρές, αλλά η δυνατότητα ενός σύνθετου ονόματος -σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω- συζητήθηκε ήδη πριν μερικά χρόνια εδώ στην Ελλάδα και θεωρήθηκε ως μια αποδεκτή περίπτωση.

AΠE-MΠE: Υπάρχει όμως και το θέμα του αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια, και στην ΠΓΔΜ. Αυτό πώς μπορεί να ξεπεραστεί;

Γενς Πλέτνερ: Το πρόβλημα, το φαινόμενο του αλυτρωτισμού δεν μπορεί να επιλυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε με αλλαγή νόμων, ή να εξαλειφθεί με μια διαταγή. Επιτυγχάνεται στο πλαίσιο μιας μακράς διαδικασίας προσέγγισης και κατανόησης. Κοιτάξτε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus με το οποίο φοιτητές από όλες τις χώρες ταξιδεύουν παντού, έχουν σπουδάσει κάπου αλλού και διαπιστώνουν ότι έχουν πολλά κοινά με τους συνομηλίκους τους.

Είμαι υπέρ τέτοιων διαδικασιών, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε να οδηγήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζω εάν στην ΠΓΔΜ υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ονειρεύονται τη «μεγάλη Μακεδονία», αλλά νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε ότι στους βόρειους γείτονές σας υπάρχει μια σφοδρή επιθυμία για την Ευρώπη, ότι θέλουν να είναι μέρος της Ευρώπης. Εάν η ΠΓΔΜ θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα δηλ. η οποία να είναι προσηλωμένη στην Ευρώπη, νομίζω πως αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση και για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025