Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει τον συντονιστικό ρόλο παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου και την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ανέφερε πως ο πρώτος θεσμικός πυλώνας του ολοκληρώνεται με την υλοποίηση των τριών οριζόντιων δράσεων/
«Σημαντική η πρόοδος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Βελτιώσουμε την κατάσταση προς όφελος των ατόμων με αναπηρία που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε πως «δεν αφήνουμε κανένα πίσω!» κατά την ενημέρωση της υποεπιτροπής της Βουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η συνεδρίαση αφορούσε τις οριζόντιες δράσεις και την πορεία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει τον συντονιστικό ρόλο παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου και την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ανέφερε πως ο πρώτος θεσμικός πυλώνας του ολοκληρώνεται με την υλοποίηση των τριών οριζόντιων δράσεων που αφορούν:
* Την καταγραφή και συγκέντρωση των σημείων αναφοράς, σε υπουργεία, Περιφέρειες και δήμους των προσώπων και των φορέων.
* Την ενεργοποίηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
* Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία.
Ειδικότερα για τα σημεία αναφοράς και τη διασφάλιση της «θεσμικής μνήμης», ο υπουργός ανέφερε πως επιτυγχάνεται με την ενεργό ανάμειξη των υπηρεσιακών γραμματέων, ενώ έχει ήδη τεθεί σε ένα σύστημα οριζόντιων δεικτών επίτευξης ανά πυλώνα και ανά στόχο, ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είπε, αναμένουμε να παρουσιαστεί η πρώτη ετήσια έκθεση, ενώ σχεδιάζεται και μία ιστοσελίδα, η οποία θα είναι απολύτως προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία για το σύνολο των επιμέρους σημείων αναφοράς.
Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας που ουσιαστικά αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας για όλες τις πολιτικές, έχει ήδη έχει συσταθεί υπό την προεδρία του κ. Στεφανίδη. Σχετικά με το έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι θεραπεύεται μία πραγματικά εξοργιστικά κατακερματισμένη εικόνα διατάξεων, οι οποίες ήταν πάρα πολύ συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και δημιουργούσαν μία σοβαρότατη σύγχυση, σε ό,τι αφορούσε το πεδίο εφαρμογής αλλά και τις εφαρμοστέες διατάξεις. Δημιουργούμε, είπε, τις προϋποθέσεις ουσιαστικής πρόσβασης στη νομοθεσία, με διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου.
Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των διατάξεων. Η μορφοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και με τις προτάσεις των φορέων που αναμένονται. Πρόκειται, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «για ένα τιτάνιο έργο, που εκτείνεται σε ένα εύρος 9.000 σελίδων».
Σχετικά με τις δράσεις των άλλων υπουργείων που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επικεντρώθηκε σε δύο εμβληματικές δράσεις:
Η μία αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες – και προς την κατεύθυνση αυτή, δημιουργείται σε συνεργασία με το ΤΕΕ, μια ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των βελτιώσεων της προσβασιμότητας αυτής. Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ. Ήδη σήμερα, ανέφερε ο υπουργός, δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο για τις εισαγωγές στην πλατφόρμα, ώστε να αρχίσουν τα κτίρια να εντάσσονται σε αυτήν από τον Σεπτέμβριο.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την εκπαιδευτική ένταξη των ΑμεΑ. Γι’ αυτήν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του σχολείου:
* προβλέπει τη δημιουργία 1100 οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για πρώτη φορά στην γενική εκπαίδευση
* αποδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στη μορφή των τετραμηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης
* παρέχει προγράμματα πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης
* δημιουργεί έναν νέο υπεύθυνο διασύνδεσης με τη μαθητεία στα ενιαία ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και λύκεια
* καθιστά προσβάσιμες όλες τις ιστοσελίδες των δημοσίων σχολικών μονάδων, με τις δράσεις αυτές και με τις υπόλοιπες οι οποίες αναπτύσσονται.