«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι», ζήτησε εξάλλου, «ότι αν δεν εμβολιαστούμε, δεν θα απαλλαγούμε από αυτήν τη μέγγενη.
Πανδημία και εμβόλιο, Σύνοδος Κορυφής και οι σχέσεις με την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το περιστατικό στην Ιερά Σύνοδο, βρέθηκαν στο «μενού» της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στο σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία, εξακολουθούμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας για τον κορονοϊό, με την ταυτόχρονη επισήμανση – μήνυμα, «υπάρχουν οι μεταλλάξεις που μπορούν να διαμορφώνουν δυναμικά το φαινόμενο, εμβολιαζόμαστε». Ενώ με αφορμή και τα μέτρα χαλάρωσης που ισχύουν από σήμερα, θύμισε ότι «η μάσκα δεν θα είναι το αναγκαίο αξεσουάρ των πολιτών μόνο στον υπαίθριο χώρο και όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός».
«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι», ζήτησε εξάλλου, «ότι αν δεν εμβολιαστούμε, δεν θα απαλλαγούμε από αυτήν τη μέγγενη. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τη ζωή μας όπως την γνωρίσαμε, είναι να εμβολιαστούμε. Και οι συμπολίτες μας οι οποίοι, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, επιδεικνύουν δυσπιστία στο εμβόλιο, να πεισθούν και να έλθουν στον εμβολιασμό. Δεν το επιτρέπει ούτε η κοινωνία ούτε και η γενικότερη κατάσταση της πατρίδας μας το να μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ανεμβολίαστο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώ επικαλέστηκε το επιχείρημα, ότι «περισσότερο από το 95% όσων μπαίνουν στα νοσοκομεία και το 100% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι». Για να καταλήξει, «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα να πεισθούν οι συμπολίτες μας, να υπάρχουν διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια όλοι μαζί ως κοινωνία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για φθινοπωρινή επιστροφή της πανδημίας, απάντησε πως «προφανώς υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξουν εξάρσεις», με τη διευκρίνιση ότι μιλάμε για σημειακές και τοπικές παρεμβάσεις, αντιθέτως «η περίπτωση καθολικών απαγορεύσεων δεν υπάρχει». Για το παράδειγμα του ιδιοκτήτη εστιατορίου που θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους πελάτες, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε, ότι, κατά τη νομική άποψή του, «δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας», ενώ γνωστοποίησε ότι θα έλθει ένα συνολικό πλέγμα διατάξεων, στον καμβά της πρότασης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
Με δεδομένο εξάλλου ότι το φαινόμενο είναι «πάρα πολύ δυναμικό» και το προβλεπτικό μοντέλο «δεν μπορεί να φθάσει τόσο μακριά» αφενός, ότι «οι εμβολιασμένοι καλύπτονται κατά βάση από τις όποιες μεταλλάξεις του ιού, άρα δεν διατρέχουν μείζονα κίνδυνο» αφετέρου, ο υπουργός Επικρατείας συμπέρανε: «όσο μεγαλύτερο τείχος ανοσίας δημιουργείται από τους εμβολιασμένους, τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να έχουμε οριζόντια μέτρα».