Η επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικά με 1,75 δισ. και η διεύρυνση των δικαιούχων του μειωμένου κοινωνικού τιμολογίου είναι αναγκαία μέτρα αλλά δεν είναι πανάκεια, αναφέρει ο υπουργός.

Για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, από εδώ και πέρα, στα θέματα οικονομίας και κοινωνίας, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, στο πεδίο της οικονομίας, «κρίσιμα μεγέθη» παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η ανάπτυξη και η ανεργία: «η καλή πορεία, με ανάπτυξη πάνω από 7% και ανεργία στο 13,4%, πρέπει να συνεχιστεί. Με περαιτέρω τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, πέρα από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο τρέχον έτος από την 1η Μαΐου, και με κεφαλαιοποίηση των μειώσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, που ήδη τρέχουν από την αρχή του έτους».

Ενώ απέναντι στην ακρίβεια, και ιδίως στο ενεργειακό κόστος, που «συνεχίζει να ταλανίζει τους πολίτες. Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικά με 1,75 δισ. και η διεύρυνση των δικαιούχων του μειωμένου κοινωνικού τιμολογίου είναι αναγκαία μέτρα αλλά δεν είναι πανάκεια», αναγνωρίζει ο κ. Γεραπετρίτης για να συμπληρώσει:

«Η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά οι πόροι είναι προφανώς πεπερασμένοι. Γι’ αυτό απαιτείται ισχυρή επενδυτική ανάπτυξη με την υλοποίηση μεγάλων έργων. Ήδη 48 έργα ύψους 2,76 δισ. έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε 2,5 χρόνια εγκρίθηκαν 47 στρατηγικές επενδύσεις και 30 έργα ΣΔΙΤ που αγγίζουν τα 8 δισ., ενώ την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων μόνιμων και καλά αμειβόμενων ».

Στο πεδίο της κοινωνίας, «εξελίσσονται ή πρόκειται σύντομα να ενεργοποιηθούν οριζόντιες δράσεις που ανάγονται στην επιτελική δομή του κράτους και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Γ. Γεραπετρίτης ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό σχέδιο: «Πρόκειται για το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, την εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων, το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας, το εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας, την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού. Επιπλέον, το προσεχές διάστημα θα έλθουν στη Βουλή νομοσχέδια με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όπως για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, την ανώτατη εκπαίδευση και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Εν κατακλείδι, «η ανάπτυξη για όλους είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Ώστε να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους οι κοινωνικές ανισότητες, που, απαιτούν συνδυαστικές δημόσιες πολιτικές και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είναι σημαντικό να εμπιστεύονται την Ελλάδα οικονομικοί παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Deloitte και η Pfizer. Ωφέλιμο αποτέλεσμα όμως παράγεται μόνο στο μέτρο που όλοι οι πολίτες καθίστανται συμμέτοχοι στην ανάπτυξη αυτή. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια να κοιτά κατάματα τη μεγάλη πρόκληση. Και να αφουγκράζεται τους πολίτες με ταπεινότητα και δημιουργική διάθεση αυτοκριτικής», διαβεβαιώνει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025