Χαμηλότερα απ’ όλες τις αρχικές προβλέψεις, κινήθηκε η ύφεση στην Ελλάδα -αν και σ’ ένα αναμφίβολα μεγάλο ποσοστό- πράγμα που αποδεικνύει ότι με εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλοι μας, και πάνω απ’ όλους ο ελληνικός λαός, διατηρήσαμε την οικονομία μας όρθια ώστε, όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, να συνεχίσουμε σε μια οριστική έξοδο απ’ όλη αυτήν την κρίση, αναφέρει το ΑΠΕ.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 4ου τριμήνου 2020 και την πρώτη εκτίμησή της για το ΑΕΠ 2020.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε τα εξής:

«Λέγαμε από την πρώτη στιγμή: η Ελλάδα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν υποδειγματική και ως προς την υγεία αλλά, ευτυχώς, όπως αποδεικνύεται σήμερα, και ως προς την οικονομία.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα διψήφια και μάλιστα σε μεγάλο διψήφιο ποσοστό, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ μας από τον τουρισμό, χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, η ύφεση αυτή κινήθηκε σ’ ένα αναμφίβολα μεγάλο ποσοστό -το -8,2% παραμένει ένας μεγάλος αριθμός υφέσεως- αλλά σε εξαιρετικά χαμηλότερο απ’ όλες τις αρχικές προβλέψεις, πράγμα που αποδεικνύει ότι με εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλοι μας, και πάνω απ’ όλους ο ελληνικός λαός, διατηρήσαμε την οικονομία μας όρθια ώστε, όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, να συνεχίσουμε σε μια οριστική έξοδο απ’ όλη αυτήν την κρίση».

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ότι το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2020, παρότι για μεγάλο διάστημα είχαν επιβληθεί τα γνωστά περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19:

Αυξήθηκε κατά 2,7% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2020, επίδοση που συνιστά την καλύτερη στην ΕΕ, ενώ μειώθηκε κατά -7,9% συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2019, σ’ ένα βεβαίως διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον τότε.
Παράλληλα, οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) επέδειξαν, μέσα και παρά την πρωτοφανή κρίση, σταθερότητα με αυξητική τάση καθώς αυξήθηκαν κατά 1% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2020. Αλλά -το σημαντικότερο- αυξήθηκαν κατά 1,6%, συγκριτικά ακόμη και με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Εξαγωγές

Αισιόδοξο μήνυμα εκπέμπει και η πορεία των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο 2020 κατά 31,8% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο 2020 (4,9% οι εξαγωγές αγαθών, 10,3% οι εξαγωγές υπηρεσιών), ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6% ακόμη και συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Γενικότερα, με βάση την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2020, η μείωσή του κατά -8,2% είναι αναμφίβολα μεγάλη, ωστόσο η ελληνική οικονομία επέδειξε αντοχές στην πιο δύσκολη ίσως χρονιά.

Κι όχι μόνο άντεξε αλλά δείχνει και δυναμική όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου κατά 4,9% το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Στα επίπεδα της Γαλλίας η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020 (πάντοτε με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) κινείται στα επίπεδα της Γαλλίας (-8,2%). Η ύφεση είναι βαθιά αλλά ηπιότερη από την Ιταλία (-8,9%) και την Ισπανία (-11%) και πολύ κοντά στην επίδοση της Πορτογαλίας (-7,6%).

Τέλος, στα αξιοσημείωτα της σημερινής ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβάνεται και η βελτίωση της προηγούμενης πρόβλεψης για το ΑΕΠ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 1,2%, στο 10,5% από 11,7%. Στο 2ο τρίμηνο 2020 κατά 0,9%, στο 13,8% από το 14,7%. Στο πρώτο τρίμηνο η αλλαγή είναι οριακή, από το 0,4% στο 0,1%, πάντοτε, όμως, σε θετικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025