«Με αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που καταθέτουμε, στην ουσία, μόνο ένα αίτημα που μας έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Είναι η δυνατότητα ίδρυσης των ανεξάρτητων νομικών προσώπων για τις », σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, στα σημεία αιχμής, επέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, . «Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που έχουν ακουστεί», είπε ο υπουργός και δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο που διαμορφώθηκε αυτό το νομοσχέδιο.

«Είμαι βουλευτής 15 χρόνια και νομοσχέδιο που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά, από την αρχική του μορφή μέχρι την τελική του διατύπωση, και πολιτική ηγεσία που να είναι έτοιμη για αλλαγές επί της ουσίας, προσπαθώντας να συγκεράσει πολλές από τις αντικρουόμενες απόψεις, δεν θυμάμαι πολλά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι με τις νομοτεχνικές αλλαγές «σχεδόν όλα όσα ακούστηκαν στην ακρόαση φορέων, ως κριτική, έχουν αρθεί».

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της υποχρέωσης διάθεσης της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια. Επίσης, φορούν στις ποινές, ενώ κατοχυρώνουν 5ετή διάρκεια της άδειας του παραγωγού ώστε να εξομοιώνεται με την άδεια του εμπόρου.

«Με αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που καταθέτουμε, στην ουσία, μόνο ένα αίτημα που μας έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Είναι η δυνατότητα ίδρυσης των ανεξάρτητων νομικών προσώπων για τις λαϊκές αγορές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εξήγησε ότι εάν δινόταν στους δήμους αυτή η δυνατότητα, τότε κάθε δήμος θα μπορούσε να ιδρύσει ανεξάρτητη εταιρεία για τις λαϊκές αγορές και αυτό θα σήμαινε 350 νέα νομικά πρόσωπα. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο παράθυρο δαπανών, εξόδων κ.λπ., που δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Σε σχέση με το αίτημα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών, από τους δήμους στις περιφέρειες, επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να διατηρήσουν οι δήμοι αυτήν την αρμοδιότητα και οι δήμοι έχουν λόγο για τις λαϊκές αγορές γιατί οι λαϊκές αγορές αφορούν τους δημότες τους. Προς το παρόν οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτές που θα συνεχίσουν να έχουν την αρμοδιότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025