Ο κ . Γεωργιάδης τόνισε πως «Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε στη Βουλή την ψήφιση της τροπολογίας. Η εφαρμογή του καλαθιού θα γίνει την άλλη εβδομάδα μόλις πάρουμε και την τυπική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό “REAL FM 97.8”.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε για το «καλάθι του νοικοκυριού»: «Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε στη Βουλή την ψήφιση της τροπολογίας. Η εφαρμογή του καλαθιού θα γίνει την άλλη εβδομάδα μόλις πάρουμε και την τυπική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού». «Κύριο μέλημά μας είναι ο συνάνθρωπός μας που δεν βγάζει το μήνα να μπορεί να βρει τα βασικά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Το καλάθι έχει τη λογική να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά είναι σε πολύ μεγάλη δυσκολία».

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων για το ποια θα φτιάξει το καλύτερο καλάθι θα δώσει και πολλές επιλογές στους καταναλωτές. Εμείς δεν απαγορεύουμε παραδείγματος χάρη να έχουν κάποιο άλλο είδος μακαρονιού. Εμείς τους λέμε ότι θα έχουν τουλάχιστον το Νο 6. Αυτό που έχουμε ορίσει είναι το κατ’ ελάχιστον, όχι το μέγιστο. Η κάθε αλυσίδα θα παρουσιάζει κάθε εβδομάδα το δικό της καλάθι. ‘Αλλη θα βάλει επώνυμα, άλλη θα βάλει δικά της, άλλη θα βάλει πιο φτηνά, άλλη πιο ακριβά. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει την δική της εμπορική πολιτική πάνω στο καλάθι της».

Για το ενδεχόμενο επέκτασης του «καλαθιού του νοικοκυριού» και σε άλλους κλάδους ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Πέραν των αλυσίδων, πάρα πολλοί κλάδοι έχουν έρθει αυτοβούλως και έχουν πει να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Και από την πλευρά των κρεοπωλών και από την πλευρά των αρτοποιών και από άλλους κλάδους επεξεργάζονται ήδη το πως μπορούν να κάνουν και οι ίδιοι το δικό τους καλάθι. Εμείς αυτό και το επιτρέπουμε και το ενθαρρύνουμε. Πιστεύω ότι με το καλάθι θα δημιουργηθεί μια καινούρια αγορά».

Επιπλέον για τους ελέγχους από τη ΔΙΜΕΑ ο υπουργός δήλωσε: «Όποιος έχει να κάνει συγκεκριμένη καταγγελία μπορεί να την κάνει στο 1520. Δεν υπάρχει καταγγελία που δεν έχει ελεγχθεί μέχρι σήμερα. Αντιλαμβάνομαι ότι η κοινή αντίληψη είναι ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται στην αισχροκέρδεια, όμως οι έλεγχοι δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι περίπου στο 5,8% των ελέγχων. Τα περισσότερα δεν είναι θέμα αισχροκέρδειας, είναι θέμα πραγματικής αύξησης των τιμών των πρώτων υλών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025