Αυστηρό μήνυμα στην αγορά ότι θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται σε όσους διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση, έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

«Στέλνω το μήνυμα στους πολίτες ότι ποτέ αυτή η κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, δεν θα σάς αφήσουμε μόνους στο κύμα της ακρίβειας. Ναι, θα έχουμε αυξήσεις τιμών γιατί δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Με τις σημερινές όμως ανακοινώσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτά ότι εκεί όπου θα χρειάζεται θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εγχώριου πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και συνεχίζουν και αποδίδουν. Δεν θέλω να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει ανοχή στους παραβάτες. Δεν μου αρέσουν τα πλαφόν, θέλω να λειτουργούν ελεύθερα οι όροι της αγοράς. Στη δεδομένη όμως στιγμή πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ο κόσμος υποφέρει από την άνοδο του εγχώριου πληθωρισμού», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Και τα εργαλεία φτιάξαμε και τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) λειτουργούμε και την χρησιμοποιούμε για την ευρυθμία της αγοράς. Ουδέποτε στην αγορά επιβλήθηκαν τόσα πρόστιμα».

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, κατηγορώντας για ανακρίβειες σχετικά με τις αιτιάσεις του για ανύπαρκτους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων σε όσους αισχροκερδούν. «Ποτέ δεν είχαμε τέτοια αποτελέσματα στην πάταξη του παραεμπορίου. Την επομένη μέρα από το πρόστιμο των 140.000 ευρώ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιβλήθηκε πρόστιμο 157.000 ευρώ σε μεγάλη χονδρεμπορική εταιρία. Από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο έγιναν τόσοι συστηματικοί έλεγχοι όσοι δεν είχαν γίνει ποτέ. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται και να πληρώνονται όποτε η υπηρεσία το εισηγηθεί. Εγώ ούτε για μειώσεις ούτε για αυξήσεις προστίμων μπορώ να αποφασίσω. Πάντα κάνω δεκτή την πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Την υπογράφω γιατί θέλω να σταλεί το μήνυμα προς όλους όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά, ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή για όλους, δεν μπορεί κανείς να αισχροκερδεί», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά πληθωρισμό, καθώς, όπως είπε, κινείται στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Είμαστε στο νούμερο 14 στην ΕΕ, ακριβώς στη μέση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και αυτό σημαίνει ότι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που φαίνονται, από τον μέσο όρο του πληθωρισμού της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η αρμόδια υπηρεσία έκανε πολύ καλή δουλειά και δεν είμαστε η χώρα των καρτέλ, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Και ο λόγος είναι ότι έχουμε μια μαζεμένη αγορά και αυτοί που πάνε να ξεφύγουν τους πιάνουμε και τους βάζουμε πρόστιμα», ανέφερε.

«Όσο η αγορά δεν ελέγχεται οι χαμηλόμισθοι και μακροχρόνια άνεργοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα προς το ζην», αντέτεινε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε επιφυλάξεις για τους ελέγχους στην αγορά από την ΔΙΜΕΑ σημειώνοντας ότι «μέχρι τέλη Δεκεμβρίου δεν είχε υποβληθεί κανένα πρόστιμο, ενώ όλως τυχαίως από τις 3 Μαρτίου ανακαλύφθηκαν παρανομίες». «Όπως επιβλήθηκε το πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να επιβληθεί και για αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Το μείζον ζήτημα είναι να υπάρξει σαφής προσδιορισμός του ύψους του προστίμου, αν κάποιος κάνει υπέρβαση στο μεικτό περιθώριο κέρδους, αισχροκερδεί δηλαδή, και να μην αφήνεται στην ευχέρεια του υπουργού, χωρίς να υπάρχει διαβάθμιση. Αυτό πρέπει να διορθώσετε για να πειστεί η αγορά ότι υπάρχουν κανόνες και μια υπηρεσία που προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών», επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.

Ανταπαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για ανακρίβειες λέγοντας ότι έχει εκδοθεί διαβάθμιση των προστίμων. «Επί δικής μου θητείας μπήκε για πρώτη φορά πρόστιμο 50.000 σε τράπεζα και επί δικής μου θητείας επιβλήθηκαν πρόστιμα 140.000 σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και 157.000 σε χονδροεμπορική αλυσίδα. Ο καθένας λοιπόν κρίνεται από αυτά που κάνει και όχι από αυτά που λέει. Η ίδρυση της ΔΙΜΕΑ και ο τρόπος που λειτουργεί φέρνει υπαρκτά οφέλη για τον κόσμο. Με τα πρόστιμα που επιβάλλουμε έχουμε εκμηδενίσει σχεδόν την παρανομία ως προς την ακρίβεια. Παραμένουμε σε πολύ καλή θέση στο θέμα του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη και αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά λειτουργεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Το πρόβλημα μας είναι ο εισαγόμενος πληθωρισμός, αλλά για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε απολογούμενοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025