«Η κυβέρνηση είναι επάνω από το φαινόμενο. Όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις άλλες κρίσεις που μας έτυχαν, πανδημία, μεταναστευτικό, τώρα θα αντιμετωπίσουμε και τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο κ. και συνέχισε: «Μέτρα, θα ακούσετε αύριο από τον κύριο πρωθυπουργό».

«Μας ενδιαφέρει, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων να αυξάνεται και όχι να μειώνεται» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε προϊόντα, στο περιθώριο του συνεδρίου «Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist.

«Η κυβέρνηση είναι επάνω από το φαινόμενο. Όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις άλλες κρίσεις που μας έτυχαν, πανδημία, μεταναστευτικό, τώρα θα αντιμετωπίσουμε και τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Μέτρα, θα ακούσετε αύριο από τον κύριο πρωθυπουργό».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα πληθωρισμού και ότι το φαινόμενο είναι διεθνές και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Σημείωσε, ότι «η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στην έβδομη καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ», ενώ για τις ανατιμήσεις επισήμανε ότι πάραυτα ένα κομμάτι τού κύματος ακρίβειας είναι δύσκολο να μην επηρεάσει και τη χώρα μας και συνέστησε ψυχραιμία. «Όμως, ασφαλώς, η άνοδος των ναύλων, της ενέργειας, των τιμών, όλα αυτά, θα φτάσουν και στην Ελλάδα» είπε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ανατιμήσεων, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Κατ’ αρχάς, θέλω να καλωσορίσω τον κ. Τσίπρα στις φιλελεύθερες πολιτικές. Ως πρωθυπουργός έβαλε τους περισσότερους φόρους στους περισσότερους Έλληνες. Και χθες τον άκουσα για πρώτη φορά να λέει ότι πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους. Έστω και αργά ….Ένα θετικό  πρέπει να κάνει κανείς  στη ζωή για να βγάζει ο κόσμος λεφτά. Να μειώνει τους φόρους. Θα τον καλέσω, για να μην έχει αγωνία, αύριο να παρακολουθήσει με πολύ μεγάλη προσοχή την ομιλία του κύριου πρωθυπουργού για να δει πως γίνεται η δουλειά».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είχε συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία, όπως ανέφερε, έκανε έλεγχο σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ενώ ξεκίνησε και μεγάλη έρευνα για ενδεχόμενα φαινόμενα καρτέλ και αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία και προσέθεσε: «Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η αγορά λειτουργεί. Ελέγχους -το υπουργείο Ανάπτυξης- κάνουμε κάθε μέρα ασταμάτητους. Αλλά τελικά ένα κομμάτι της ακρίβειας τελικά θα φτάσει και στην Ελλάδα, είναι αναπόφευκτο».

Συμμετέχοντας σε πάνελ στο «Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist , παρουσία και  του τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «παράγει αποτελέσματα» στην οικονομία. Σημείωσε, ότι το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι από τα καλύτερα στην Ε.Ε. και ότι εγκρίθηκε «πρώτο» από την Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί «σοφά» τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την «πράσινη» μετάβαση. Ο υπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι  πολιτικά η πιο σταθερή χώρα στην Ε.Ε.»  και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η πράσινη οικονομία θα παράσχει ευημερία για όλο τον ελληνικό λαό και θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες. Θα το πράξουμε, με τρόπο βιώσιμο και παραγωγικό» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αλ. Χαρίτσης: Σε κρίσιμο σημείο καμπής η ελληνική οικονομία

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα «κρίσιμο σημείο καμπής» για την ελληνική οικονομία.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Χαρίτσης μετέφερε τις εκτιμήσεις παραγωγικών φορέων της οικονομίας στη Β. Ελλάδα, ότι «αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, εάν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, πάρα πολλές επιχειρήσεις και πάρα πολλοί κλάδοι θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης» και παρέπεμψε στις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.

«Μετά τη δημοσιονομική, την  κοινωνική κρίση και τώρα βιώνουμε κρίση της πανδημίας και μια εκρηκτική αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής, σε πρώτες ύλες και στην ενέργεια» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί, δε μπορεί να λέει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις πρέπει να παρέμβει. Το κράτος σε αυτές τις καταστάσεις, όπως γίνεται σε άλλες χώρες πρέπει να παρεμβαίνει, να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της χειραγώγησης της αφοράς, της καρτελοποίησης».

Για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε στην τοποθέτηση του στο συνέδριο, ότι απαιτούνται πολιτικές «προς τα μπρος» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και της «πράσινης» παραγωγικής ανασυγκρότησης και σχολίασε ότι  «οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν από την κυβέρνηση στην αγορά εργασίας, δε δημιουργούν μια εικόνα για αυτή την μεταμόρφωση». Υπογράμμισε, την ανάγκη,  με αφορμή την πράσινη μετάβαση, να εφαρμοστούν ακόμη πιο ενεργά πολιτικές «κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα κράτη- μέλη με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους» ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου Μεταφορών της Κομισιόν, Filip Negreanu, αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται για τις μεταφορές, τα δίκτυα και τη διασύνδεση, ως το 2030, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών σχεδίων και πόρων, στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025