Μεγάλη ανατροπή στα αποτελέσματα των . Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, η συγκεντρώνει 24,38%, ο Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%.

Νωρίτερα οι εκτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων έδιναν προβάδισμα του Κεντρώου ανεξάρτητου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία.

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , ενώ με βάση την εκτίμηση του Ifop ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%.

Αλλη εκτίμηση, του KANTAR SOFRES δίνει τους και Λεπέν ισόπαλους στο 23%, όπως μετέδωσε το δίκτυο TF1.

Με βάση τις εκτιμήσεις είναι η πρώτη φορά που δεν περνάει στον δεύτερο γύρο υποψήφιος προερχόμενος από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο Μπενουά Αμόν, που φαίνεται να καταλαμβάνει την 5η θέση, κάλεσε τους ψηφοφόρους να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο ψηφίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ενώ και ο  πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με καταμετρημένες 20 εκατ. ψήφους:

Μαρίν Λε Πεν: 24,38%

Εμανουέλ Μακρόν: 22,19%

: 19,63%

Ζαν Λυκ Μελανσόν: 18,9%

Blooberg: Η Μαρίν Λεπέν προηγείται με ποσοστό 25,2%

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Blooberg, επικαλούμενο το υπουργειο Εσωτερικών της Γαλλίας, με καταμετρημένες περίπου 5.250.000 ψήφους, η Μαρίν Λεπέν προηγείται με ποσοστό 25,2% ενώ ο Μανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21,1%.

Μαρίν Λεπέν: Θέμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση

Με ταπεινώτητα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο προεδρικό Μέγαρο έχει γίνει. Έχω μεγάλη ευθύνη για την ενότητα και την ασφάλεια και την ανεξάρτησία του γαλλικού έθνους. Μιλάμε για πράξη γενναιότητας. Το σύστημα με όλα τα μέσα προσπάθησε να έχει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία. Επιτέλους θα έχουμε τη δική μας φωνή. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η παγκοσμιοποίηση. Είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία των εθνικών συνόρων, έχετε επιλογή να αλλάξετε τα πάντα. Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες. Είμαι η υποψήφια του λαού. καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπεραπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζητω η Γαλλία.

“Je suis la candidate du peuple. Je lance un appel à tous les patriotes, d’où qu’ils viennent.” 

— Marine Le Pen (@MLP_officiel)  >

Τηλεφώνημα Ολάντ σε Μακρόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε ήδη στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί

Σοσιαλιστές και συντηρητικοί εκφάζουν την υποστήριξή τους προς τον Μακρόν

Συντηρητικοί και σοσιαλιστές γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Ο Αμόν στηρίζει Μακρόν

Από το εκλογικό του κέντρο στο Παρίσι, ο Μπενουά Αμόν , αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο» Πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

«Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (…) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας.

Η αριστερά δεν είναι νεκρή, ξέρω ότι δεν περιμένετε την αναδιοργάνωση του κόμματος με την επανασύνθεση του παλαιού πολιτικού κόσμου μιας 5ης Δημοκρατίας εξουθενωμένης. Περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αύριο θα είναι γόνιμη.

Παραδέχτηκε την ήττα του ο Φρανσουά Φιγιόν

Ο υποψηφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, παραδέχτηκε την ήττα του στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον κεντρώο υποψήφιο, Μανουέλ Μακρόν.

Μακρόν: “Γυρνάμε σελίδα”

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», ήταν η πρώτη δήλωση του  Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

« Ούτε στα αριστερά, ούτε στα δεξιά » ή μάλλον « λίγο αριστερά και λίγο δεξιά και πολύ στο κέντρο ». Αυτή ήταν η πολιτική γραμμή που υιοθέτησε τελικά το κίνημα « En marche » ( Εμπρός! ) του Eμανουέλ Μακρόν, κατά το οκτάμηνο που πέρασε από τη δημιουργία του τον περασμένο Αύγουστο.

Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας που διεκδικεί το γεγονός ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, έχει αναστατώσει με την υποψηφιότητα του, τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερά.

Χαρισματικός και πολυτάλαντος, ο Μακρόν, ενθουσίασε πολύ γρήγορα έναν σημαντικό αριθμό νέων που εντάχθηκαν στο κίνημά «En marche » και που εθελοντικά «πήραν τους δρόμους» κτυπώντας από πόρτα σε πόρτα, μαζεύοντας στοιχεία, για τον τρόπο ζωής των Γάλλων, τις ανάγκες ή τις αγωνίες τους.

Ήταν οι περίφημοι «πεζοπόροι» (les marcheurs ) του Μακρόν που τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν ήδη φθάσει τις 130.000 νέους.

Είχαν σαν αποστολή την όσο πιο έγκυρη συλλογή στοιχείων τα οποία θα περνούσαν στην συνέχεια από τους «αλγορίθμους» του Μακρόν ώστε να δοθεί μια σωστή διάγνωση και ένα σωστό πρόγραμμα για τη χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του τμηματικά σε δύο χρόνους : στις 24 Φεβρουαρίου παρουσίασε το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματός του, που περιείχε κυρίως ένα σχέδιο οικονομιών της τάξεως των 60 δις ευρώ.

Στις 2 Μαρτίου παρουσίασε το σύνολο του προγράμματος με οποίο προβλέπει έξι «εργοτάξια» με μεγάλες μεταρρυθμίσεις : μεταρρύθμιση στο σχολείο και την παιδεία, στην «κοινωνία της εργασίας», για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για την ασφάλεια, τη διεθνή στρατηγική και τη «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής».

Για την Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τη διατήρηση των Συμφωνιών του Σένγκεν, την ενίσχυση της FRONTEX με την κινητοποίηση 5.000 επιπλέον ευρωπαίων συνοριοφυλάκων τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος Πληροφοριών, θεωρώντας πιθανή μελλοντικά τη δημιουργία ενός κοινού σώματος καταδίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Θέλει επίσης μεταξύ άλλων έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με έναν υπουργό Οικονομικών.

Στις 13 Απριλίου 40 Γάλλοι οικονομολόγοι υποστήριξαν το οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν με κοινή τους δημοσίευση στην Le Monde, χαράκτηρισαν δε τις θέσεις του για την Ευρώπη «New Deal » που επιτρέπει «την μεταρρύθμιση και την ενδυνάμωση της Ευρώπης».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τελικά δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων από τη δεξιά ( του Ντομινίκ ντε Βιλπέν πρώην πρωθυπουργού), την αριστερά ( του Ζαν Ιβ λε Ντριάν, υπουργού Αμυνας), από το κέντρο (Φρανσουά Μπαϊρού, ιδρυτή του κεντρώου κόμματος Modem) και πλήθους προσωπικοτήτων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι χρωστάει την ενέργεια και την επιτυχία του στην υποστήριξη της συζύγου του Μπριζίτ, που γνώρισε στα θρανία του γυμνασίου ως καθηγήτριά του, την παντρεύτηκε, ξεφεύγοντας για ακόμα μια φορά από τα καθιερωμένα και διεκδικώντας τη δική του ελευθερία πνεύματος : « δεν έχω σύμπλεγμα με την ηλικία μου» είχε δηλώσει αντιδρώντας στα σχόλια.