“Τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης -και θα έλεγα με το κεφάλι ψηλά, διότι η δουλειά που επετεύχθη ήταν πραγματικά αξιόλογη- θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στο πλευρό της χώρας σας, τώρα και στο μέλλον, ελπίζοντας σε μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία”, τόνισε η υφυπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζενεβιέβ Νταριεσέκ (Genevieve Darrieussecq), η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στις τελετές μνήμης της εκατοενταετηρίδας του Μακεδονικού Μετώπου.

Εκατό χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλίδα υφυπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης. “Εκατό χρόνια μετά, θα έλεγα ότι είναι απαίτηση, είναι αναγκαιότητα, το οφείλουμε σε όλους όσοι πέθαναν εδώ πριν από 100 χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως για την ίδια “αποτελεί ένα ζήτημα επίκαιρο όσο ποτέ το ζήτημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, ιδίως έναντι της βούλησης αυτών που θα επιθυμούσαν να τη δουν να καταρρέει”.

“Κάθε μία από τις χώρες μας μεμονωμένη δεν θα είχε και μεγάλη σημασία. Μαζί όμως μπορούμε να συνεχίσουμε και να επιδιώξουμε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη ούτως ώστε να αποτελέσουμε μια δύναμη στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους, αυτούς που επιθυμούν να δουν την πτώση μας”, υπογράμμισε η κ. Νταριεσέκ.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τη στάση της Ευρώπης απέναντι σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκαν στην “πρώτη γραμμή”, η Γαλλίδα υφυπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι “το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, επισημαίνοντας πως “αυτό θα είναι και το διακύβευμα για το μέλλον αλλά και για την Ευρώπη, πώς να δώσουμε μια απάντηση σφαιρική στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, μια απάντηση όσον αφορά στην αλληλεγγύη απέναντι στις διάφορες χώρες, που ήταν πολύ απομονωμένες, αφέθηκαν στην τύχη τους έναντι αυτού του προβλήματος”. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως “αυτή τη στιγμή λαμβάνονται μέτρα, μεταξύ αυτών και μέσω της Frontex, ούτως ώστε να βρεθεί και να δοθεί μια πολύ πιο ευρωπαϊκή απάντηση, παρά εξατομικευμένη για κάθε χώρα”.

Ερωτηθείσα για το ποια είναι η βούληση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την παροχή εξοπλιστικής στήριξης στην Ελλάδα, με αφορμή και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παροχή, μέσω leasing, δύο φρεγατών στην Ελλάδα από τη Γαλλία, η κ. Νταριεσέκ απάντησε: “Όσον αφορά στη βούληση της Γαλλίας, είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούμε να συνεχίσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα. Γνωρίζω ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, γνωρίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω αγορά εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και φρεγάτες. Ακούμε όσα λέγονται και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους Έλληνες εταίρους μας”.

“Διακύβευμα για την ευρωπαϊκή σταθερότητα το ζήτημα του Μακεδονικού”

Ερωτηθείσα για το αυριανό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Γαλλίδα υφυπουργός είπε πως “η θέση της Γαλλίας ήταν πάντα ξεκάθαρη” και εξήγησε: “επιθυμούμε να βρεθούμε στο πλευρό των δύο χωρών ούτως ώστε να βρεθεί μια θετική διέξοδος στο πρόβλημα που υπάρχει, μια διέξοδος ισορροπημένη ούτως ώστε το Μακεδονικό ζήτημα να έχει μόνο νικητές και από τις δύο πλευρές. Η Γαλλία εύχεται και θέλει να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις θεωρώντας ότι το ζήτημα του Μακεδονικού είναι ένα διακύβευμα για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, για την περαιτέρω θετική εξέλιξη και πορεία της Ευρώπης. Δεν πρόκειται μόνο για ένα τοπικό συμφέρον, είναι ένα συμφέρον ανώτερο, ευρωπαϊκό, που αφορά τη σταθερότητα της Ευρώπης”.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, η Γαλλίδα υφυπουργός επισήμανε ότι “σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και από τις δύο πλευρές” και πρόσθεσε: “χαιρετίζω την Ελλάδα γιατί πραγματικά έκανε μεγάλα βήματα στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, χαιρετίζω όμως εξίσου και τα Σκόπια γιατί και αυτοί από την πλευρά τους έκαναν πολλά βήματα και θεωρώ ειλικρινά και το τονίζω ότι ήταν μια πρόοδος και από τις δύο πλευρές”.

Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του Μακεδονικού Μετώπου, η Γαλλίδα υφυπουργός επισκέπτεται σήμερα το Μουσείο και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι των συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 8.300 Γάλλοι βρίσκονται θαμμένοι στο συμμαχικό κοιμητήριο, πλάι σε Σέρβους, Ρώσους, Βρετανούς και Ιταλούς στρατιώτες. Πόσα όμως πραγματικά γνωρίζουν οι Γάλλοι πολίτες για τους προγόνους τους, που είναι θαμμένοι στη Θεσσαλονίκη; “Δυστυχώς οι Γάλλοι γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτό το μέτωπο, γι’ αυτούς τους στρατιώτες, εξ ου και η επίσκεψή μου εδώ”, ανέφερε η κ. Νταριεσέκ, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν οι συμπατριώτες της ότι υπήρξε ένα πολύ σημαντικό μέτωπο εδώ και όσα διαδραματίστηκαν. “Η πρώτη νίκη εδώ υπήρξε τόσο σημαντική διότι σταδιακά οδήγησε και στην τελική νίκη παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε αμέσως το σήμα του τέλους του πολέμου”, υπογράμμισε η υφυπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Σ. Παπαδοπούλου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025