Νέα σελίδα στην περιφέρεια Αττικής ανοίγει ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, καθώς ως γιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ιεραρχεί σε υψηλή θέση την διατήρηση της υγείας των πολιτών. Μέσα από έργα και δράσεις που προάγουν την πρόληψη σχεδιάζει την οικοδόμηση ενός παγκόσμιο brand name “Περιφέρεια Υγείας” που θα «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Πατούλης αναφέρει ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν επένδυσε στην πρόληψη και δεν ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Αττικής ως “Περιφέρεια Υγείας” και κάνει λόγο για «στρεβλότητα», τονίζοντας ότι διέθεσε στο κεντρικό κράτος πάνω από 30 εκ.ευρώ για εξοπλισμό των νοσοκομείων,χωρίς να έχει καμία διοικητική ευθύνη δευτεροβάθμιας περίθαλψης , λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η θεραπεία ανήκει στο κράτος». Κατηγορεί επίσης την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για καθυστέρηση στους ψεκασμούς για τα κουνούπια με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και υπογραμμίζει την ανάγκη έγκαιρης λήψης μέτρων για την θωράκιση της.

Οι δράσεις για την διατήρηση της Υγείας των πολιτών

«Θέλουμε να ζούμε σε υγιής πόλεις, εμείς θέλουμε να κάνουμε την υγιή περιφέρεια της Αττικής που σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης μέσα από την πρόληψη, μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο , μέσα από την άσκηση πολιτικών στο σημείο που ζει-πράσινο,χώρους άθλησης, πολιτιστικές δράσεις, διευκολύνεται να επιλέξει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής» είπε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι αυτές οι δράσεις απευθύνονται και αφορούν όλους τους πολίτες.

Ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα του νέου Περιφερειάρχη δίνεται στον τομέα της πρόληψης και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σε συνεργασία με τους άλλους περιφερειάρχες της χώρας θα εκπονήσουν σχέδιο για την δημιουργία ενός διχτύου προστασίας της διατήρησης της υγείας όλων των πολιτών, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου σε εφτά θανάσιμα νοσήματα , τα οποία εφόσον κάποιος τα προλαμβάνει βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πριν εμφανιστούν τότε είναι πλήρως ιάσιμα και άρα έχουμε μείωση της θνησιμότητας». Φορέας υλοποίησης θα είναι οι δήμοι με χρηματοδότηση και συντονισμό της περιφέρειας .

«Εμείς θα ενώσουμε καταρχάς και τους 66 δήμους της περιφέρειας Αττικής , ήδη σε αρκετούς έχουν δημιουργηθεί και υλοποιούνται προγράμματα, μέσα από το διαδημοτικό δίκτυο δομών υγείας της τοπικής αυτοδιοίκησης , που είναι ο μόνος πιστοποιημένος φορέας για την πρόληψη από τον ΠΟΥ προσυμπτωματικού ελέγχου με βάσει την ηλικία και το φύλο σε επτά θανάσιμα νοσήματα , όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, του δέρματος , του εντέρου, η ανευρυσματική νόσος και η στεφανιαία νόσος. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκεί να τα διαγνώσουμε πριν τα συμπτώματα».

Ανάδειξη της Αττικής σε «Περιφέρεια Υγείας»

«Με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Αττικής (καλό κλίμα, πολιτισμός, άριστες υπηρεσίες διαμονής και υγείας ), και συντονισμένες δράσεις η ‘ Περιφέρεια της Υγείας’ , που είναι η Αττική, μπορεί να παρουσιάσει δυναμική ανάπτυξης που θα μετουσιωθεί σε νέες θέσεις εργασίας και θα αναδειχθεί σε πόλο έλξης ασθενών απ όλο τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Πατούλης. Υπογραμμίζει ότι «η Αττική είναι η περιφέρεια που γεννήθηκε ο δυτικός τρόπος σκέψης της ιατρικής, αλλά και η μήτρα παραγωγής επιστημόνων. Χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν μόνο αν υπάρξουν θέσεις εργασίας». Δυστυχώς,αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο νέος Περιφερειάρχης, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν με το θέμα, αντίθετα εμείς στείλαμε τα δικά μας παιδιά στο εξωτερικό χωρίς να εισπράξει η χώρα τίποτα και αυτή τη στιγμή οι Ελληνες επιστήμονες αποτελούν ένα πολύ καλό υπόστρωμα για το υγειονομικό σύστημα άλλων χωρών».

Η θεραπεία ανήκει στο κράτος

Ο κ. Πατούλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καταλογίζει στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή «στρεβλότητα», καθώς όπως αναφέρει «διέθεσε στο κεντρικό κράτος πάνω από 30 εκ.ευρώ για εξοπλισμό των νοσοκομείων, (αξονικούς, μαχνητικούς , αγγειογράφους ) κάτι που δεν είναι στην δικαιοδοσία της, αφού ως γνωστό αρμόδιος φορέας διαχείρισης του υγειονομικού συστήματος είναι το υπουργείο Υγείας. Η περιφέρεια δεν έχει καμία διοικητική ευθύνη δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ευθύνη της είναι η διατήρηση της υγείας των πολιτών μέσα από πολιτικές που στοχεύουν στην βελτίωσης της διαβίωσης τους και της πρόληψης». Προσθέτει ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση να διατεθούν πόροι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, «εφόσον όμως στην αρμόδια δικαιοδοσία της η περιφέρεια είχε κάνει το άριστο, ώστε πράγματι ο πολίτης να έχει μέσα από την διαμονή του και διαβίωσή του καλύτερη ζωή και υγεία».

Σημειώνει ότι «η περιφέρεια πρέπει να φτιάξει δομές και έργα για την προσβασιμότητα των αναπήρων, να συμβάλλει σε ενεργειακές διαδικασίες για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα , να δενδροφυτεύσει τα πέντε βουνά της Αττικής ,να δώσει παιδικές χαρές και γήπεδα στα νέα παιδιά, να δώσει την δυνατότητα στους νέους ανθρώπους ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Υπάρχουν δεκάδες ενέργειες τις οποίες μπορεί και πρέπει να κάνει η περιφέρεια και οι οποίες δεν έγιναν , απεναντίας έκανε εργασίες που δεν είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης αλλά του κράτους».

Υγειονομική θωράκιση

Ευθύνη της Περιφέρειας όμως συνεχίζει ο κ. Πατούλης είναι έγκαιρα να ψεκάζονται οι εστίες κουνουπιών, ώστε « να αποφεύγουμε φαινόμενα όπως το φετινό όπου η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου», και υπογραμμίζει την ανάγκη θωράκισης της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

«Αν δράσεις έγκαιρα το ζήτημα αντιμετωπίζεται, και εδώ η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο εφόσον γίνει σωστά. Η περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα των ψεκασμών στα ρέματα ή στα λιμνάζοντα ύδατα, ουδέποτε όμως έγινε σωστά , στη χρονική περίοδο που θα έπρεπε. ‘Αλλο πράγμα είναι ψεκάζω το Μάιο και τον Ιούνιο και άλλο πράγμα είναι ψεκάζω τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, διότι τον Μάρτιο υπάρχουν οι προνύμφες σε συγκεκριμένες εστίες που αν ψεκαστούν αντιμετωπίζεται το ζήτημα καθολικά» .

Καταλήγει τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια και αυτό θα επιτευχθεί με την έγκαιρη λήψη μέτρων σε συνεργασία και με τους άλλους περιφερειάρχες και στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025