Πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης, για σταδιακή κατάργηση των διαβίωσης, βάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί συστήνοντας, μάλιστα, στην Αθήνα να μην βιάζεται διότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιου είδους φοροαπαλλαγές.

Εξάλλου, το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση στους δανειστές και την Κομισιόν, που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας των προϋπολογισμών όλων των χωρών της Ε.Ε., έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, έδειξαν να ενοχλούνται από τις ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών που έσπευσαν να προαναγγείλουν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, έστω και σταδιακά, τα επόμενα έτη.

Να σημειωθεί ότι η εξαγγελία έγινε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και όχι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που έχει πάνω του όλο το σχέδιο της νέας φορολογικής πολιτικής και είναι γνωστός στους κόλπους των ευρωπαίων από τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο Μνημόνιο.

Για τους θεσμούς, ο μηχανισμός των τεκμηρίων (τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσής ή δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων) θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός, από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που μπορεί να πάρει την θέση των τεκμηρίων έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Συνεπώς μετά και τις αντιδράσεις των θεσμών τα τεκμήρια θα εξακολουθήσουν τουλάχιστον για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιεί η Εφορία για τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης. Για όσους δηλαδή διάγουν πολυτελή βίο με βίλες, πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή τζιπ ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Από την άλλη βέβαια πρέπει να τονισθεί ότι τα τεκμήρια είναι ένα άδικο σύστημα φορολόγησης για όσους βρέθηκαν άνεργοι μέσα στην κρίση ή για όσους υπέστησαν σημαντικές μισθολογικές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και έτσι να φορολογούνται υποχρεωτικά βάσει αυτών.

Σημειώνεται ότι πέρυσι στο «δόκανο» των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για εισοδήματα μεγαλύτερα κατά 6,7 δισ. ευρώ.

Ο πρόσθετος φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε σε μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν τα λιγότερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025