Φόβοι για τον πόλεμο – Την παρουσία τους έχουν ήδη κάνει οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου, στην τσέπη των καταναλωτών, όσον αφορά τα καύσιμα. Η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου «τσίμπησαν» 2 έως 3 λεπτά το λίτρο και ο ανήφορος όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς είναι μπροστά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σε πολλά πρατήρια αλλά και στην περιφέρεια η βενζίνη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ το λίτρο.

«Το πετρέλαιο τσίμπησε περισσότερο, αυτό της κίνησης. Είμαστε πολύ ανήσυχοι με αυτόν τον πόλεμο που γίνεται εκεί έξω και φοβόμαστε την επέμβαση του Ιράν. Αυτό θα μπλοκάρει πλήρως την αγορά», ανέφερε μιλώντας στο Star η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Γκάγκα.

Πιο μεγάλες οι ανατιμήσεις στην περιφέρεια

Παρόμοια είναι και η εικόνα σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την βενζίνη να τραβάει την ανηφόρα με όλους να φοβούνται τα χειρότερα.

Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,759 ευρώ έως 2,021 ευρώ το λίτρο, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί και νέα αύξηση.

Στην Πάτρα η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται μεταξύ 1,85 ευρώ και 1,86 ευρώ το λίτρο.

Στο Ηράκλειο Κρήτης σήμερα τα περισσότερα πρατήρια πωλούν τη βενζίνη κοντά στο 1,92 ευρώ το λίτρο.
Διεθνής ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου

Όσο η κρίση στην Μέση Ανατολή παραμένει κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα. Αυτό επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές, αν και σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου από 91,2 δολάρια το βαρέλι χθες, έπεσε ελάχιστα, στα 89,5 δολάρια.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών του ΑΠΘ, Περικλής Γκόγκας, «όσο υπάρχουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή, τόσο θα επηρεάζονται και οι τιμές στο εσωτερικό. Είναι απλό, δε θα υπάρξει ησυχία στην αγορά».

«Αν το Ιράν εμπλακεί, αν οι ιρανικές υποδομές χτυπηθούν, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν. Έχω δει στοιχεία που μιλούν ακόμα και για 150 δολάρια το βαρέλι, εγώ προβλέπω και περισσότερο», τονίζει ο αναλυτής διεθνών σχέσεων και οικονομικής πολιτικής, Άριελ Κοέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025