“Εμείς πιστεύουμε και πια είμαστε σε θέση και να το αποδεικνύουμε με μελέτες επιστημονικές ότι το κάθε ευρώ που δίνεται σε αυτό που λέμε κοινωνική πρόνοια – αλληλεγγύη, πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή και αποδίδεται στο ΑΕΠ παραπάνω, γιατί ανοίγουν θέσεις εργασίας, γιατί κινείται η αγορά. Κάθε ένα ευρώ που αξιοποιείται για την έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ, δηλαδή αποδίδει 1,03 έως 1,68 ευρώ, άρα συμβάλλει στην ανάπτυξη

δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ενότητα “Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία”, του περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία.

“Δεν το κάνουμε από κοινωνική ευαισθησία, αλλά για κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι. Το σύγχρονο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζεται σε δύο πυλώνες και είναι πλήρως ψηφιοποιημένο για να χτυπήσει τη γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή και στο επίκεντρό του είναι ο πολίτης”, είπε η κ. Φωτίου και εξήγησε: “Το νέο κράτος κοινωνικής προστασίας είναι σύγχρονο, διαφανές και πολύ μακριά από τις λογικές πελατείας. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος, η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία όλου του ελληνικού λαού και των ευάλωτων ομάδων τη στιγμή ακριβώς που το έχουν ανάγκη. Πρώτη μας δουλειά λοιπόν είναι να φτιάξουμε αυτό το δίχτυ αλληλεγγύης”.

Η αν. υπουργός αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες του συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

“Ο πρώτος πυλώνας είναι ο εθνικός μηχανισμός, που έχει ραχοκοκαλιά ένα γεωπληροφοριακό σύστημα που τρέχει τα Κέντρα Κοινότητας όπου ο πολίτης με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ παίρνει πληροφορίες για τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στην περιοχή”. “Ο δεύτερος πυλώνας”, πρόσθεσε, “είναι ο νεοσύσταταος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο , που παίρνει τη σκυτάλη από τον ΟΓΑ και δίνει όλα τα “.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025