«Μέχρι σήμερα κοινωνικό κράτος εθεωρείτο η υγεία και η παιδεία. Εμείς δεν έχουμε την ίδια άποψη. Εμείς θεωρούμε ότι κοινωνικό κράτος είναι η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η κοινωνική αλληλεγγύη και η πρόνοια».
Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σήμερα στο 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη. Όπως πρόσθεσε, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι δεν πίστευαν ποτέ, ότι δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεις στην κοινωνική προστασία, αυτό έχει ένα δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και αυτό το έχουν αποδείξει όλες οι μελέτες».
«Κάθε ευρώ που δίνεται στην κοινωνική προστασία δεν είναι στη μαύρη τρύπα, αλλά πολλαπλασιάζεται επί 1,03 έως 1,6. Αυτό δεν το πίστευαν οι προηγούμενοι. Αυτοί πίστευαν ότι κάθε ευρώ που δίνουμε στην κοινωνική προστασία είναι στη “μαύρη τρύπα”, και όταν πηγαίνει καλά η ανάπτυξη, ας δώσουμε και 5 ευρώ στις ευάλωτες ομάδες».
Εμείς, συνέχισε η Θεανώ Φωτίου, «πήραμε έναν προϋπολογισμό στα 790 εκατομμύρια ευρώ και τον φτάσαμε μέσα σε πολύ δύσκολα τρία χρόνια, στο 1,837 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δυόμισι φορές πάνω από αυτό που πήραμε. Πολύ σύντομα, το 2019 θα το φτάσουμε τέσσερις φορές πάνω από αυτό που πήραμε». Όπως συμπλήρωσε, «αυτό δείχνει μία ριζική αλλαγή, γιατί εμείς δεν πιστεύουμε ότι η κοινωνική προστασία και ειδικά η κοινωνική αλληλεγγύη, αφορά ειδικές κατηγορίες, αλλά πιστεύουμε ότι αφορά όλο τον ελληνικό πληθυσμό».
Ακόμη, η υπουργός ανέφερε ότι «δεν υπήρξε πριν από αυτή την κυβέρνηση συγκροτημένο κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν υπήρξε εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας», προσθέτοντας ότι «παραλάβαμε το χαμηλότερο προϋπολογισμό σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο τώρα μέσα στην κρίση, αλλά από πάντα ήμασταν οι τελευταίοι στις κοινωνικές δαπάνες, ακόμα και την εποχή της ευημερίας». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο η Θεανώ Φωτίου είπε ότι «για τα οικογενειακά επιδόματα, εμείς αυξήσαμε το ποσοστό και βάλαμε 260 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον».